V poslední době není víkendu, abych nepekla nějaké kynuté pečivo. Většinou to jsou bulky a anglické rohlíky. Delší dobu jsem nepekla chleba a tak jsem to napravila chlebem s přídavkem sýru Cottage. Naplánovala jsem si ovšem na sobotní dopoledne nějak moc činností současně a sotva jsem naládovala ingredience do pekárny, zjistila jsem, že jsem tam omylem dala víc vody, než bylo třeba. Těsto bylo samozřejmě řídké a tak jsem zaimprovizovala a čekala jak to dopadne. Dopadlo to nad očekávání dobře a po chlebu se jen zaprášilo.
Cottage chléb
Do pekárny jsem vložila napřed tekuté a následně sypké ingredience. Za necelé dvě hodiny bylo těsto připravené. Krátce jsem je na vále ještě zpracovala a dala kynout na 20 minut do vymoučené ošatky.
Poté jsem pecen vyklopila na plech s pečím papírem a potřela vodou. Pekla jsem prvních 10 minut na 250˚C a dopékala do zlatava na 150˚C. V polovině pečení jsem potřela olejem.
Pecen byl velký, ale i tak byl druhý den pryč. Pokud chcete menší, třeba kulatý, udělejte jej z poloviční dávky.
A jen tak mimochodem: Na večeři jsem ke chlebu připravila pomazánku, kterou většinou chystám k bagetám na oslavy. Některé návštěvy si ji už objednávají předem 😊. Je jednoduchá a hned hotová. Dá se použít samostatně na jakékoliv pečivo nebo namísto vlašáku na chlebíčky.
Lákavě prostřený stůl ! To muselo být pochutnáníčko! Jsi kuchařka na jedničku s hvězdičkou.
OdpovědětVymazatMěj se hezky!
Hanka
Hani, děkuji a posílám sváteční pozdrav. Jitka
VymazatJitko, vypadá to všechno moc dobře - jen se sliny sbíhají. Já chleba nepeču, housky/dalamánky jsem si vyzkoušela, ale domácí pečivo má půvab hlavně když je čerstvé a jak jsme doma dva, tak bojujeme i s poloviční dávkou. Navíc mám po cestě z práce pekárnu, která má moc dobrý chleba, tak ani není taková motivace. Ale navnadila jsi mne - chleba bych si vyzkoušet chtěla.
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, já díky pekárně peču kynuté dost a střídám to. Zatím chutnalo všechno :-)
VymazatMěj pěkný večer. Jitka
To je božská mana))))
OdpovědětVymazatEvi, děkuji. Pěkný večer. Jitka
VymazatChlebíček jako malovaný, Jituško! K takové večeři jistě není třeba někoho pobízet. Víceméně stejnou pomazánku dělá moje mamka, děti jí říkají babiččina pomazánka a milují ji.
OdpovědětVymazatChleba ráda vyzkouším!
Měj příjemný den. Helena
Helenko, naše děti mají od babičky nejraději zapečené rohlíky. Na nich vyrostly :-)
VymazatAť se ti chleba povede a chutná vám. Klidný večer ti přeji. Jitka
Chleba vypadá úžasně.Zítra si ho chci upéct a budu přemýšlet nad tvým receptem.Akorát nemám ten sýr,ale ráno jedeme na nákup.I pomazánka vypadá velmi chutně.
OdpovědětVymazatJituško,měj se hezky
Jituško, tak doufám, že se vše povedlo ke spokojenosti.
VymazatMěj krásný večer. Jitka