čtvrtek 30. června 2022

Červnové dny

Když se tak ohlédnu za červnem, mám pocit, že se veškerý můj čas smrskl na dvě, tři činnosti. První půlka měsíce byla ve znamení vysokého pracovního nasazení jak v práci tak doma. Potřebovala jsem mít vše hotové v rekordním čase, protože v druhé půlce měsíce nastala doba naší dovolené. V kolotoči práce - dům - zahrada - příprava na cestu, se našlo jen pár vybočení, kvůli kterým stálo za to se zastavit a oddychnout si.   

 

Dozrávající sezónní ovoce jsem užila při pečení. Upekla jsem všechny naše oblíbené rebarborové koláče, které mám v repertoáru. Koláč se sněhovou čepicí se povedl luxusně. 

 



Řezy s rebarborovým pyré také zmizely obratem ruky.





Pravidelně se vracím k Babiččinu táči. Tentokrát byl s malinami, jahodami a plody muchovníku.




Děti si vyžádaly oblíbené anglické rohlíky. Není měsíc, kdy bych je nepekla.




K výročí svatby jsem dostala od manžela kytici a druhou s mavuněmi jsem si přinesla ze zahrady.





Finišovaly i děti ve škole. Dcera se učila na spoustu zkoušek a testů, syn uzavíral známky na konci školního roku. S paní třídní učitelkou na poslední schůzku rodičů připravil se spolužáky interaktivní prezentaci na téma Švýcarsko. Pro nás rodiče bylo velmi zajímavé sledovat, jak si studenti prezentaci připravili a jak ji navzdory obrovské trémě před plnou třídou odprezentovali. Když srovnám naši a jejich generaci, musím uznat, že jsou podstatně dál a na jiném levelu. 




Velkou radostí byla červnová zahrada. Hlavně kolem dřínu jsme všichni chodili a sledovali tu nádheru.


 

Trocha času vybyla i na špetku kultury. Kromě koncertu Jaroslava Svěceného v Moravském krasu jsem stihla přečíst dvě milé knihy na téma Itálie a shlédnout pár dílu Víkendu za pár kaček na TV Prima Show. V tomto německém pořadu se každý díl zabývá víkendovou návštěvou v evropském městě s náklady maximálně 300 Eur pro dvě osoby. Na pořad jsem narazila náhodou a líbily se mně konkrétní rady a tipy včetně rozpočtu.




A jen tak mimochodem: K druhé půlce června a naší dovolené se dostanu v příštích příspěvcích. Zatím malá ochutnávka 😉.




10 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Knihy Marty Kučíkové čtu postupně všechny. Je to moc milé a zajímavé čtení ze života české rodiny v Itálii. Toskánská kniha je ve slovenštině, tak to jsem si procvičila cizí jazyk :-)
      Pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  2. I já měla hektické dny jako každý červen. Těším se na dovolenkovou reportáž)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to ti věřím. Ve škole to musí být v červnu mazec. Tak si pěkně o prázdninách odpočiň a užijte si dovolenou. Jitka

      Vymazat
  3. Jitko, úvod článku pobavil, měla jsem to podobně - v půlce června týden dovolené, takže honění termínů před ní a likvidace nahromaděných úkolů po ní :).
    Vše pečené vypadá luxusně, dřín je nádherný a na článek/články o dovolené se těším
    Přeju hezký červenec.

    OdpovědětVymazat
  4. Jitu, vždycky jsem říkala, že červen je vzhledem ke konci školního roku hektický měsíc. Školáky doma dávno nemám a na tempu měsíc rozhodně neubral. Vidím, že i vy jste si ho zpestřili mořem, moc se těším na reportáž.
    Přeji klidný pátek a pohodový víkend, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, mně se tak nějak zrychluje každý měsíc, asi už jsem pomalejší nebo co :-)
      Také ti přeji příjemný konec týdne. Jitka

      Vymazat
  5. Jituško, hezké shrnutí tvého června. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
  6. Jitko, finišování před dovolenou důvěrně znám (taky jsme se dovolenkovali v červnu), obvykle je pak následováno po dovolené likvidací kupy práce, co se navršila během ní. Ale měla jsi hezký červen.
    Jo a ten dřín je fakt úžasný, nikdy jsem ho kvést neviděla...
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.