První letošní sklizeň, koš rebarbory. Jakmile je sezóna, koláče z ní peču pravidelně každý rok. Máme rádi kyselkavou rebarborovou chuť. Tentokrát jsem se pustila do koláče v obdélníkové formě. Tato forma mě baví, hlavně z "grafického" důvodu. Při zdobení koláče se umělecky realizuji a mé maximum je zajímavě naskládané ovoce 😊. Na korpus jde použít klasické linecké těsto. Já jsem ale zvolila listové, které se nemusí předpékat.
Koláč s rebarborou obdélníkový
půl balíčku listového těsta 300 g
50 g bílé čokolády
20 g másla
2 vejce
150 ml smetany 31%
1 PL vanilkového cukru
4 PL mandlové mouky
3-4 stonky rebarbory
6 ks jahod
hrst borůvek
Formu vymažu olejem a vystelu ji rozváleným listovým těstem, přečnívající okraje ohnu dovnitř.
Ve vodní lázni rozpustím čokoládu s máslem a nechám lehce vychladnout.
Mezitím vyšlehám vejce s cukrem, přidám smetanu, mandlovou mouku a nakonec i rozpuštěnou čokoládu. Tuto směs naliji na připravené těsto. Ozdobím kousky oloupané rebarbory, pokrájených jahod na plátky a borůvkami. Peču na 170˚C až do zlatavých okrajů, trvá to asi 25 min.
A jen tak mimochodem: Zůstala mně půlka těsta a spousta ovoce a tak jsem narychlo ještě připravila jeden koláč. Tentokrát kulatý. Vylepšila jsem jej zbytkem mascarpone, které mně zbylo v ledničce z minulého pečení. Nakonec se improvizace vyplatila a rodině koláč moc chutnal.
Koláč s rebarborou kulatý
půl balíčku listového těsta 300 g
200 g mascarpone
2 vejce
100 g práškového cukru
1 vanilkový pudink - prášek
2 PL oleje a zbytek smetany z předešlého pečení - ale není to nutné
200 ml mléka
rebarbora, jahody, borůvky nebo jakékoliv jiné ovoce
drobenka - není až tak nutná
Koláčovou formu jsem vymazala a vysypala polohrubou moukou. Těsto jsem vyválela dokulata a dala do formy.
V míse jsem prošlehala mascarpone s cukrem a vejci, přidala pudinkový prášek, mléko a trochu oleje se zbytkem smetany. Směs jsem nalila na připravené těsto a posypala kousky ovoce. V mrazáku jsem měla ještě zbytek drobenky a tak ta přišla na koláč jako poslední. Pekla jsem také na 170 asi 35-40 minut.
Jituško, oba koláček vypadají skvěle, zvláště ten grafický! I já miluji rebarboru, po letech ji mám konečně na zahradě a tak si to užívám :o) Jak píšeš, koláč musí být. U nás - linecké těsto, tvaroh, drobenka, rebarbora chvilku marinovaná v pomerančovém likéru... Ještě tam mám pár klacků, i v obyčejném crumble je vynikající...
OdpovědětVymazatMěj krásný den. Helena
Helenko, když koláč vypadá pěkně, tak je to taková přidaná hodnota a malá radost. Já jsem se taky přestala spoléhat na dary a náhodné nákupy a rebarboru jsem si zasadila. Za tři, čtyři roky se pěkně rozrostla a koláčů bude letos víc :-)
VymazatPřeji ti pohodový týden. Jitka
Taky máme rádi koláče s rebarbou. Tvoje koláče jsou krásné na pohled a že jsou to ňamky, je mi jasné.
OdpovědětVymazatHezkou neděli !
Hanka
Hani, děkuji za milá slova a rebarboře zdar!
VymazatMěj se hezky. Jitka
Jitko, oba koláče vypadají náramně. Já z listového těsta peču nasladko vlastně jen jablečný závin, pod ovoce volím nějaké jiné těsto (což se mi u posledního pokusu - třešňového koláče dost nevyplatilo ;-)). Manžel rebarboru nesnáší, takže já z ní peču jen v podstatě, když ji dostanu od někoho darem a musím ji tedy nějak zužitkovat (pak se většinou půlíme s mámou).
OdpovědětVymazatHezký den
Koukám, že to z mne udělalo anonyma - nějak mi komentáře v poslední době zlobí
VymazatStáňa (https://veverkoviny.blogspot.com/)
Stáňo, já listové těsto používám často a ráda i na jiné moučníky, ale štrúdl taky peču jen z listového.
VymazatKomentáře mně taky zlobí, asi opět nějaké "vylepšení".
Pěkný týden. Jitka
Ten první koláč je úplné výtvarné dílo a lákavé jsou oba.Rebarboru jsem zatím nikde neviděla.
OdpovědětVymazatJituško,měj se hezky
Jitu, já jsem taky na ni ještě nenarazila, mám svoji na zahradě.
VymazatMěj krásný nový týden. Jitka
úžasná je i žemlovka s revení. A marmeláda - tu musím dělat každý rok pro celou rodinu. Přeji nádherné dny z Jizerek. Olina
OdpovědětVymazatOli, žemlovku s rebarborou zkusím, to je dobrý nápad. Marmeládu jsem taky dělala, ale u nás frčí hlavně jahodová s vanilkou, tak to nebyl takový hit.
VymazatDěkuji za návštěvu a přeji pěkné (brzy letní) dny. Jitka