Ale vždy s droždím. Kynutá těsta jsem si v poslední době dost oblíbila. Dnes tu mám dva recepty, první je premiérový, druhý roky osvědčený. S přípravou kynutých těst mně tradičně pomáhá domácí pekárna, ale jde to i klasickým postupem. Nadýchané pečivo jsem sotva stihla vyfotit a už mně je brali z ruky. Blíží se víkend a inspirace není nikdy dost.
Ořechové kapsy a rohlíčky z univerzálního těsta
250 ml mléka
2 žloutky
100 g rozpuštěného másla
300 g hladké mouky
300 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
1 PL vanilkového cukru
1 ČL soli
1/2 kostičky droždí (21 g)
bílek na potření
Ořechová náplň
250 g mletých ořechů
200 ml mléka
110 g mletých piškotů
50 g medu
100 g cukru
2 PL tuzemáku
1 bílek
Do pekárny dám nejprve tekuté přísady, pak mouku, do jednoho rohu cukr, do druhého sůl a doprostřed droždí. Zapnu program těsto.
Než bude těsto hotové, připravím ořechovou náplň. Ořechy spařím vařícím mlékem a vmíchám ostatní přísady. Nechám vychladit.
Hotové těsto rozdělím na čtyři bochánky, přikryji utěrkou a nechám ještě 15 minut kynout. Pak bochánek rozválím do kruhu a připravím rohlíčky. Jak na ně, jsem psala tady. Na kapsy rozválím těsto do obdélníku a rozřežu nožem, rádýlkem nebo kolečkem na pizzu na pruhy, které ještě rozpůlím. K jedné straně dám náplň, druhou stranu 3-4x naříznu, ale ne až do konce. Okraj potřu bílkem, nařízlou stranou přiklopím náplň a vidličkou spojím k sobě.
Přenesu na plech s pečícím papírem a nechám pod utěrkou ještě trochu nakynout. Před pečením potřu zbylým bílkem nebo rozšlehaným vajíčkem a peču na 180°C 20 minut. Upečené pečivo ještě horké potřu rozpuštěným máslem a pocukruji. Náplň může být povidlová, tvarohová, maková nebo když je smotáte do loupáčku, tak i bez náplně budou dobré.
A jen tak mimochodem: Langoše jsou u nás oblíbené a jsou téměř bez práce. Není lepšího pohledu na spokojenou rodinu s mastnou pusou 😊.
Langoše z pekárny
250 ml mléka
150 g bílého jogurtu (skleničky mého domácího jogurtu mají 150 g, ale když bude kupovaný a bude jej trochu míň, nic se nestane)
2 PL oleje
500 g hladké mouky
1 PL soli
1/2 kostičky droždí (21 g)
1 ČL cukru
Těsto připraví opět domácí pekárny. Z hotového těsta odebírám kousky těsta a mokrýma rukama je natahuji a tvaruji langoše. Hned dám smažit na pánev s dostatečným množstvím oleje a smažím po obou stranách. Hotové langoše se dají jíst samotné nebo si je doplnit tím, co máte rádi. U nás vede duo kečup - sýr.
Jitko, já zas z kynutého nepeču vůbec. Hlavně proto, že mne nebaví čekat, až nakyne. Když peču, tak to chci pokud možno hned strkat do trouby :). A protože s ním nepracuju, tak z něj mám taky respekt. Loupáčky i taštičky ale vypadají skvěle a lákají k následování. Langoše z jogurtu už chci dlouho zkusit, takže tady jsi mne trochu "poňoukla". Jen dotaz - dávka v receptu je pro 4 lidi? Já vařím jen pro nás dva, tak to musím nějak upravit, aby mi toho nezbylo moc k roznášení po sousedech :D.
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, já kynuté zadělávám jen v pekárně. Je to obrovský šetřič času. Něž je hotové těsto, stihnu spoustu jiné práce.
VymazatLangošů jsem měla asi 7-8, takže z poloviční dávky vám budou stačit. Záleží, jak je děláš velké a jsou dost syté.
Měj pěkný večer. Jitka
Jituško, to jsou zase dobroty. Kapsička s ořechovou náplní, to bych si tedy dala líbit... mňam!
OdpovědětVymazatA musím říct, že jsme na langoše v poslední době myslela - doma jsem je dělala myslím jen jednou a to za covidu, v těstě jsem jogurt určitě měla. Docela bych si to zopakovala :o)
Děkuji za zajímavou inspiraci a přeji klidný den. Helena
Helenko, já dělám langoše častěji, je to u nás vítaná večeře. Kapsy jsem dělala poprvé a byly taky fajn. Těsto je variabilní a můžeš si vymyslet nějaký vlastní tvar. S ořechovou nádivkou jsem byla moc spokojená, ta je dobrá a nevytéká.
VymazatMěj pohodový pátek a užij si víkend. Jitka
Já kynuté těsto miluju, takže ty kapsičky mne dost lákají. Langoše jsem doma dělala snad jen asi dvakrát, jaké jsem měla těsto už ani nevím. Ale teď to Tvoje jsem si už vytiskla.
OdpovědětVymazatMěj se hezky !
Hanka
Hani, jsou to takové jednoduché a rychlé záležitosti, které nám chutnají a doufám, že i u vás budou mít úspěch.
VymazatPřeji pěkný zbytek týdne. Jitka
No vidíš! Dyť já si můžu udělat langoše taky bez práce! ;)
OdpovědětVymazatJo jo, a když k plotně postavíš manžela nebo nějakého jiného pomocníka, jako já, tak jsi v kuchyni 15 minut :o)
VymazatJitka
Jituš, už jsem si kapsy a rohlíčky uložila a příležitostně je vyzkouším. 👍👍👍
OdpovědětVymazatPekárnu používám v poslední době téměř výhradně na přípravu kynutých těst a přiznám se, že bych si to bez ní už nedokázala představit. Nalít a nasypat... a pak už jen úžasné těsto
Alenko, přesně jsi to vystihla. Mám to stejně. K pečení ji už nepoužívám, ale těsto umí pekárna báječně.
VymazatZdravím a přeji pohodový večer. Jitka
Velice chutná inspirace.Pomalu vymýšlím,co připravím na oslavu Josefa,máme dva.
OdpovědětVymazatna langoše mám už i chuť.Jituško,hezký den i víkend
Jitu, dnes je Josefa, tak doufám, že se pohoštění povedlo.
VymazatZdravím, Jitka
Vypadá to luxusně, já však teď kvůli nedostatku času jsem jen v zajetí kupovaného listového těsta :(
OdpovědětVymazatTo naprosto chápu. Já se rozpeču většinou, když mě ošklivé počasí zažene ze zahrady do kuchyně :o)
Vymazat