čtvrtek 7. března 2024

Knižní čtvrtek

Už to snad ani není pravda. Když si vzpomenu na socialistická čtvrteční rána, kdy jsme stávali dlouhé fronty před knihkupectvím a doufali, že se na nás dostane aspoň jeden exemplář vysněné nové a voňavé knihy. Na ten obrovský rozdíl si vzpomenu téměř pokaždé, když nyní vejdu do jakéhokoliv knihkupectví a vidím tam ty komíny nádherných knih. Trauma je jiné. Kde na všechny vzít peníze, místo a čas na přečtení. Které mne zaujaly natolik, že se mnou odešly domů?



Floristické knihy s názornými ukázkami postupů květinových aranžmá, dekorací a věnců. Zkušené floristky představují své nápady krok za krokem od jara až do Vánoc.






Zahradní knihy o rostlinách, zahradách a všeho co se točí kolem nich. Můj oblíbený britský zahradník Monty Don provádí zahradním rokem a svou anglickou zahradou. Bohužel jen slovensky, v češtině kniha zatím nevyšla. Letos bych se chtěla více věnovat pěstování květin k řezu a kniha Zahrada do vázy je výbornou "kuchařkou" jak na to.






Kuchařku, vlastně spíš pekařku Buchty po ránu Terezy Bebarové a Josefa Maršálka jsem si přála k narozeninám. Obsahuje základní jednoduché i složitější recepty na pečivo a dezerty, včetně cenných rad a vychytávek pana Josefa.





Poezie od mých oblíbených brněnský básníků - Oldřicha Mikuláška a Jana Skácela není nikdy dost. Nyní jsem zásobena víc než slušně. 






A jen tak mimochodem: Beletrii zastupují dvě knihy, které jsem našla pod stromečkem. K těm jsem se ještě nedostala, takže referovat nemůžu, ale podle anotací by mohly být zajímavé.
 




18 komentářů:

  1. Krásný výběr, Jituško!
    A zavzpomínala jsem si - před mnoha lety jsme bydleli v malém bytečku nad prodejnou knih. Ve čtvrtek jsme chodili stát frontu třeba v 6 ráno... Oba, ještě jsem nebyli svojí a kupovali jsme některé tituly dvakrát, co kdyby nám to společně nevyšlo :o) Vedoucí, paní Dandová se občas dost cukala, když jí na prodejnu přišly od něčeho třeba jen 4 kousky... A za pár let jsme knihy, co byly dvakrát , prodávali kolegyni, ta z toho měla Vánoce :o)
    Přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tobě i ostatním děkuji za milé vzpomínání na knižní čtvrtky. Taky mám jednu historku spjatou s knižním čtvrtkem. Ten osudný čtvrtek měl vyjít Dalgliesh, anglické detektivky, které před tím běžely v televizi a všichni jsme je hltali. Uprosila jsem v práci vedoucí, aby mě pustila do fronty. Výsledek byl ten, že jsem knihu nesehnala a navíc jsem ztratila zlatý řetízek na ruku, který jsem dostala k maturitě od mamky. Kniha se ke mně po letech dostala, ale ani jsem neměla chuť ji přečíst.
      Měj pěkný zbytek neděle. Jitka

      Vymazat
  2. Taky si na ty čtvrtky pamatuji. Ano, je to dnes rozdíl. Výběr je veliký. Já už kupuji knížky velice málo.
    Na Vánoce dostávám vždy knihy od staršího syna a jeho ženy - ti vědí, že knížka pod stromečkem je pro mne to pravé. Jenže kam ty knížky dávat. Několik roků jsem ,,tenkrát" odebírala ,,Máj"" - vycházely kvalitní tituly. Někdo má v v tzv. ,, stěně zdobné prvky- u nás jsou to knihy.
    Hezký den, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky máme v obýváku kousek knihovny, ale nestačí to a tak každý rok musím knihy vytřídit a poslat dál. Knihy dostávám i kupuji moc ráda, ale to místo... to je problém.
      Měj pěkný nedělní večer. Jitka

      Vymazat
  3. Jituš, na knižní čtvrtky si velice dobře pamatuji. Vycházelo také periodikum Knižní novinky a já si z něj vybírala, co si koupím. Jednou jsem stála před Odeonem na knihy Roberta Gravese - Já, Cladius a Claudius a jeho žena Messalina. Fronta se z Florence táhla do pasáže, kde bývalo Divadlo E.F.Buriana až na Poříčí. Večer se zavřelo a já jela druhý den do centra znovu. Výsledkem byly nejen tyto dvě knihy, ale i zánět močového měchýře, který jsem si za dva dny stání ve frontách uhnala.
    Syn vystudoval školu pro knihkupce a nakladatelské pracovníky a já se těšila, až půjde po maturitě pracovat. Vráťa Ebr mu nabídl, že může dělat vedoucího v knihkupectví Na Petřinách. A já se těšila, že mu budu chodit pomáhat a hlavně, že budu mít snadný přístup ke knižním novinkám. Nakonec bylo vše jinak, syn se tomu co vystudoval, nikdy nevěnoval.
    Knihy jsou dnes, co se titulů týče dostupné, na druhou stranu vycházejí v menších počtech, což se projevuje na ceně. V úterý jsem byla v Luxoru a utratila tam nemalý peníz. 😲
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, no jo Claudius - to byl těžký podpulťák :o) a jak tak čtu nákup knih byl spojen i se zdravotními problémy. Dcera by také ráda studovala knihy, knihovnictví, tvůrčí psaní. Je v tom opravdu dobrá. Uvidíme, kam povedou její cesty.
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  4. čtvrtky pamatuju....a krásné knížky, Hartla už nečtu...Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Světlanko, to nemůžeš pamatovat :o) To bylo v pravěku :o)
      Zdraví Jitka

      Vymazat
  5. Taky vzpomínám....kolik front jsem vystála))))
    Gazely mě zklamaly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já už jsem od něj dostala třetí knihu a nečetla ani jednu. Nějak se mně do nich nechce...
      Pěkný nový týden. Jitka

      Vymazat
  6. Jitko, taky pamatuju knižní čtvrtky. Já fronty stávala buď v Kaprovce (na VŠ, měla jsem to tam blízko) nebo v Josefské (to jsem pak měla blízko z práce). Ani jedno knihkupectví už není :(.
    My si dáváme v rodině knihy ke všem příležitostem, jinak moc nekupujeme, spíš si půjčujeme v knihovně. Já mám teď nějaký přísun díky spolupráci s Gradou a občas si nějakou detektivku pořídím na Knihobotu. Ale detektivky (což je žánr, který čtu nejvíc) většinou posílám zase dál
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já si pořád říkám, když vidím to množství knih, které přečteš, kam to v bytě dáváš :o)
      Na Knihobotu a i jiných online antikvariátech nakupuji ráda. Mám odsud první vydání Čapkova Zahradníkova roku - je to Big love.
      Přeji ti pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  7. Jituško, taky jsem si zavzpomínala na knižní čtvrtky. Zpočátku jsme taky stávali ve frontách, ale pak můj muž zjistil, že má v jednom knihkupectví známou a od té doby to bylo jinak. Schovávala nám všechny zajímavé knihy, které vyšly a můj muž je vyzvedával tak jednou měsíčně a vždy jsme si koupili všechny. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, známá v knihách - to bylo něco jako řezník v rodině :o) To už dneska děti nepochopí.
      Zdraví Jitka

      Vymazat
  8. Ahoj Jitko, ty floristické knihy vypadají moc hezky :) Jinak mi teda knižní čtvrtek úplně unikl. Krásný víkend přeji.

    Můj život ve slovech

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, knižní čtvrtky byla socialistická specialita. Vycházely nové knihy a bylo jich tak málo, že se málokdy něco sehnalo.
      Pěkné březnové dny přeji. Jitka

      Vymazat
  9. Ale mělo i své “kouzlo korupce” a “ podpultovek” pro známé. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jéje. A jak fungoval výměnný obchod, jako v Osadě havranů :o)
      Pěkný březen. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.