pondělí 4. března 2024

Můj první Grekson

O Greksony (z hantecu přeloženo: Řeky) v Brně nikdy nebyla nouze. Po druhé světové válce právě tady našli své útočiště řečtí uprchlíci, utíkající ze své krásné země před občanskou válkou. Svého času málokterá brněnská třída neměla v lavici Řeka - zdravím mého spolužáka Pavla xxxxsidise. 



V Brně bylo a dodnes je několik výborných řeckých restaurací, které provozují potomci řeckých imigrantů. V jedné takové brněnské taverně jsme s manželem na počátku našeho vztahu ochutnali řecký chléb a byla to láska na první kousnutí. Dodnes na něj vzpomínáme. Naše řecké dovolené se nesly v duchu ochutnávek místního chleba... a oliv, tzatziků, fety a mohla bych pokračovat ještě dlouho. Nám tady prostě chutná. 



V únoru jsme ochutnali chléb z první řecké pekárny Mama Stella a vzpomínky se vrátily. Pak už to byl jen krok k upečení svého prvního řeckého chleba. Jak už to tak bývá, co vesnice, to jiný recept, ale mne zaujal jeden netypický místní pekař a jeho chléb jsem upekla. Inspirativní video najdete tady. Nejspíš jsem doma vytvořila novou návykovou linku a věřte, že po vytažení chleba z trouby mně bylo tak moc líto, že mě nevidí mí pekařští prarodiče. Děda i babička by měli radost.



Řecký venkovský chléb - Choriatiko Psomi Ελληνικό χωριάτικο ψωμί


400 g vody
1 PL olivového oleje     
500 g hladké mouky
5 g soli
9 g suchého droždí

Můžete postupovat podle návodu na videu, není to nic složitého. Já jsem všechny ingredience vložila do domácí pekárny a po návratu z nákupu jsem měla hotové těsto. To jsem přenesla na dost pomoučený vál. Těsto je řídké, ale chce to vydržet s nervy a jen zapracovat mouku z podsypání, další už nepřidávat. Cukrářskou kartou jsem okraje těsta odlepovala a vkládala je do středu. Vytvořila jsem bochánek, který jsem přikryla velkou mísou a nechala půl hodiny kynout.






Pak jsem těsto přeložila napůl a ještě napůl a stejným způsobem za pomoci karty jsem vyrobila nový bochánek. Ten jsem přenesla na pečící papír a pod miskou nechala znovu půl hodinu kynout. Současně jsem zapnula troubu na horní a dolní ohřev na 200°C a vložila tam na půl hodiny nahřát litinový pekáč i s poklicí. Může se použít i ohnivzdorná mísa nebo cokoliv jiného, co má poklici a může přijít do trouby.

Vykynutý bochánek jsem přes sítko posypala moukou a rukama pohladila tak, aby byla mouka po celé ploše. Kuchyňským provázkem jsem naznačila kříž a šlo se řezat. Mně se vzor dělá nejlépe obyčejnou žiletkou, ale můžete zkusit i ostrý nůž. Řezy ve tvaru stromečku jsem vedla pod sebou, asi centimetr od středu. Hotové řezbářské dílo jsem přesunula i s papírem do právě vytaženého horkého hrnce. Poupravila jsem bochník i papír, přikryla poklicí a pekla na 200°C 40 minut.






Po vytažení jsem hrnec odkryla, udělali jsme s manželem óóó, bochník i s papírem jsem přenesla na plech a takto pekla při stejné teplotě ještě dalších 20 minut. Po upečení jsem mašlovačkou "odmetla" přebytečnou mouku a nechala na mřížce vychladnout.



Óóó.

Chvíle napětí.

Povedl se, neprasknul.






A jen tak mimochodem: Ke křupavému a měkoučkému chlebu jsme měli k večeři naši oblíbenou zeleninu se schovanými volskými oky. Recept najdete  tady.





14 komentářů:

  1. Tedy Jituško, vrátila si mě do léta, na dovolenou, do Řecka... Ach! Tyhle krásné a vynikající chlebíky obdivuji a snídám každé ráno v hotelu. Klidně by si je tam mohla dodávat, řezbu máš krásnou!
    Děkuji za recept, moc ráda vyzkouším!
    Přeji klidný týden, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já jsem měla ještě trochu jinou představu. Jakože to bude takové to óbr nadýchané s mega bublinama, ale to bych ten chleba musela dělat celý den a vždycky po hodině kynutí pořádně propracovat. Na to nemám čas. Ale i tak jsem s výsledkem spokojená a byla to radost veliká.
      Děkuji za milá slova a přeji ti pěkný večer i celý týden. Jitka

      Vymazat
  2. Řecký chleba jsem nikdy nejedla,taky jsem v Řecku nebyla.Chleba mě hodně zaujal a myslím,že se zítra do něj pustím,už mám recept napsaný.Jsem chlebová a nejraději mám ten svůj,co si upeču.
    A ráda zkouším něco nového.
    Děkuji a přeji Ti hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, aby byl echt řecký, lze přidat olivy. Já bych je přidala hned, ale děti je nejedí, tak až budeme doma jen s manželem, vyzkouším.
      Doufám, že se ti chléb povede a bude vám chutnat. Zdraví Jitka

      Vymazat
  3. No ten teda je))) voní až k nám ))))
    Hezký den Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. Óóóó ! Jiného mi nezbývá, než tak vyjádřit úžas. Ty jsi prostě políbená múzou pekařskou.
    Hezký den, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Jituš, ten chleba je nádherný na pohled a určitě moc chutnal. 👍👍👍
    Asi ho vyzkouším, recept jsem si už opsala. Pekárnu mám už spoustu let, už v ní moc nepeču, ale na kynutá těsta je to to nejlepší.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, jen se po něm zaprášilo. Moc nám chutnal. Já mám pekárnu taky roky. Nepeču v ní nic, jen zadělávám těsta a to je pomocnice k nezaplacení.
      Také ti přeji krásné jarní dny. Jitka

      Vymazat
  6. Jitko, vypadá krásně. Litinový pekáč nemá, přemýšlím, jestli by to fungovalo i v obyčejném nerezovém hrnci. I když musím přiznat, že já jsem z těch, co neradi čekají, až něco vykyne, takže nevím, jak to se zkoušením tohoto receptu bude...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, s nerez hrncem nemám zkušenosti, ale pekla jsem v míse z varného skla ( klasický Simax) a to se osvědčilo.
      Měj pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  7. Tak teda jestli něco obdivuju, pak ty, kteří umí upéct chleba. Myslím, že to až taková sranda nebude a chce to "vychytat", což se Tobě evidentně daří. Klobouk dolů, hned bych se zakousla!
    Krásné březnové dny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, on strašně moc pomůže ten hrnec nebo jiná nádoba, ve které se to zpočátku peče. To je záležitost i pro začátečníky s úspěšným výsledkem. Tak a teď jsem to celé prozradila :o)
      Měj pohodové jarní dny. Zdraví Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.