neděle 10. září 2023

Okolo Utrechtu

V Nizozemsku jsme se ubytovali blízko městečka Buren, ležící v nejmenší nizozemské provincii Utrecht. Volba to byla strategická, neboť se místo nachází blízko našich naplánovaných cílů a do hodiny cesty jsme byli vždy na místě. Prohlídku Utrechtu a okolí jsem zpočátku ani neplánovala, ale jak jsem brzy zjistila, byla by to velká škoda.





Do Utrechtu vás vezmu později, dnes se porozhlédneme po jeho okolí. V rovinaté krajině, plné poldrů, kanálů a řek jsou místa, která stojí za zastávku a na ty vás dnes vezmu.

 



Zámek Kasteel De Haar

Tento nizozemský "Karlštejn" najdete 15 km od Utrechtu. Pohádkově vyhlížející stavba obklopená 100 hektarovým anglickým parkem byla postavena ve 12. století. O čtyři sta let později byla zpustošena a dalších čtyři sta let čekala na svůj návrat na vrchol slávy. 








Nový majitel a jeho manželka z rodu Rothschildů zámek na přelomu 19. a 20. století opravili do dnešní podoby jednoho z nejkrásnějších a největších nizozemských zámků. Rozsáhlý zámecký komplex byl v době naší návštěvy ještě návštěvníkům uzavřen. Vydali jsme se tedy alespoň na procházku rozlehlým parkem s vodním příkopem, jezírky, labyrintem,… a stálo to za vidění. 




Stavba i park je úžasně fotogenická a zrána jsme tady byli téměř sami. Na webových stránkách zámku jsem si dodatečně prohlédla i interiéry, jsou poněkud megalomanské, ale wow! 



Velké parkoviště je hned u zámku. Vstupné (zámek a park) je 18 Eur za osobu, pouze park je za 7 Eur, parkování 6 Eur. Vstupné je v Nizozemsku většinou jednotné, jen děti do 4 let mají vstup zdarma.

   

Amersfoort

Druhé největší město provincie zbohatlo na pivu, vlně a tabáku. Jeho zachovalé centrum je plné kupeckých domů a malebných kanálů s třemi historickými branami. My jsme se podvečerní procházkou vydali k hradu Koppelpoort a bráně Kleine Spui a nelitovali jsme. Byla to nádhera.








Medvěd zve k návštěvě nedaleké proslulé zoologické zahrady. 





Věž Panny Marie - 98 metrů vysoká gotická cihelná věž zůstala stát po ničivém výbuchu v 18. století, chrám to štěstí neměl a v dlažbě už po něm zůstaly jen naznačené obrysy.






Wijk bij Duurstede

Městečko bylo jen 15 km od našeho dočasného domova. Pěkné historické jádro města je protkáno kanály, ulice jsou plné kaváren vybízejících se k posazení a galerií, do kterých nahlédnete alespoň přes výlohu. Na náměstí, které se jmenuje Markt (Trh), tak jako snad všechna hlavní náměstí v Nizozemsku a Belgii, stojí impozantní kostel, od kterého je to už jen kousek parkem k romantickému hradu. Nás sem přilákala ještě jedna zvláštnost a to byl větrný mlýn s tunelem.







Při odjezdu z města nás čekalo velké překvapení. Při zadání zpáteční adresy do navigace nám Siri oznámila, že máme použit přívoz přes řeku Lek. To manžel odmítl, když jsme ale zjistili, že objízdnou trasou najedeme navíc 40 km, pokorně jsme se vrátili a za necelá 3 Eura se nechali i s autem převézt. Tuto novou zkušenost jsme si navíc za pár dní zopakovali 🙂.





Musím upozornit, že mé příspěvky teď budou hodně dlouhé. Na každodenní kratší příspěvek nemám čas a ani nechci rozkouskovávat jednotlivé témata. Prostě zážitků a fotek ze zajímavých míst mám hodně a tady se to projeví. Kdyby to někoho nudilo, vždycky může použít křížek vpravo nahoře 😊.  

A jen tak mimochodem: Původně jsem objednala pěkné ubytování v Culemborgu. Po změně termínu dovolené volné nebylo a jako náhradu jsem našla blízko podobné. Bydleli jsme v zrekonstruovaném hospodářském stavení u rodinného statku, obklopeni sady plnými jabloní, hrušní a třešní. Originální pohodlné zařízení, plná výbava apartmánu, velmi milý a pozorný majitel, strategická poloha blízko dálnice - my jsme byli velmi spokojeni.


 




Musela jsem se smát... Dcera si vybrala postel, nad kterou byla bambulová girlanda. Když to její bratr zjistil pronesl "No, to jsem věděl, ty to tu máš "fáncy" a já tu mám Bibli."


Už známe dodavatele mléka našeho oblíbeného sýra 😉.


14 komentářů:

  1. To je dobře, že budou příspěvky dlouhé)))) Ráda čtu zajímavosti z cest a líbí se mi tvoje krásné fotky.
    Ubytování je za mě luxusní!!!! To by se mi taky moc líbilo.
    Měj se moc hezky a přeji poklidnou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já jsem vás varovala včas :o)))
      Ubytování bylo stylové. K dispozici jsme měli spoustu časopisů o bydlení a bylo vidět, že to majitelé zařizovali s citem a vkusem podle nich.
      Měj pěkný nový týden. Jitka

      Vymazat
  2. Tohle je zas úplně něco jiného. A nádhera. pro mě milovníka lodních vyjížděk by byly všechny ty kanály a možnosti plavby které tu jsou naprostý ráj. Vybrali jste krásný kout Evropy....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, je vidět, že jsme narozené den od sebe. Já taky miluju vodu, prostě pravá ryba, a jak je někde možnost lodního výletu, už lezu na palubu. Voda je v Nizozemsku všude v různém množství, tady se mně líbilo. Pěkný den. Jitka

      Vymazat
  3. Jitko, kochala jsem se. Zámek je jak z pohádky, Wijk bij Duurstede se mi taky moc líbí. A v Amersfoortu jsme byli loni s kamarády a moc se mi město líbilo (na čurajícího medvěda jsme ale nenarazili :))
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, jen zámek jsem vyfotila asi 100x :o).
      Viděli jsme i velká města, ale menší městečka se mně líbila asi víc. Měla své kouzlo, půvabné kanály, málo lidí. Byla víc na pohodu.
      Přeji ti krásné pondělí. Jitka

      Vymazat
  4. Krásná místa i ubytování, díky za sdílení! K

    OdpovědětVymazat
  5. Naprosto žasnu,to je taková nádhera.I moc krásné ubytování.
    Jsem ráda,že jsem se s tebou sem podívala,je to zase úplně něco nového.
    Jituško,měj hezký začátek nového týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, jsem ráda, že se ti fotky i ty mé povídačky líbí. Chtěli jsme letos vyzkoušet něco nového a dost nás to bavilo. My nejsme ta pravá plážově povalečská rodina :o)
      Také ti přeji pěkný týden a snad ještě počasí vydrží a budeme výletovat. Zdraví Jitka

      Vymazat
  6. Jituško, jdu tě pozdravit, mám tu jen telefon a tenhle příspěvek chce určitě monitor!
    Krása, jak okolí Utechtu (tam jsme to prochodili, zámek jsem viděli jen z dálky), tak ubytování.
    Příspěvky mám dlouhé všechny, tak za mě žádný problém!
    Pa, Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to jsem ráda, že jsi našla chvilku. My jsme prochodili kus Holandska a dost nás to bavilo.
      Budu se těšit na tvé novinky a přeji dny plné sluníčka a pohody. Jitka

      Vymazat
  7. Fakt moc nádherný příspěvek. Mně vůbec nevadí, že je delší a že takové budou i ty další. Těším se na ně.
    Ubytování perfektní!!!
    Hezký den!'
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji. Jsem ráda, že se ti a snad i ostatním, příspěvek líbí.
      Přeji ti pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.