úterý 5. září 2023

Bílé městečko Thorn

Naše první nizozemské zastavení bylo v městečku Thorn, ležící na hranici s Německem a Belgií. Domy v celém Nizozemsku jsou stavěny z červených cihel. V Thornu jsou však nabíleny a má to svůj středověký důvod.



Thorn byl založen kolem kláštera pro šlechtičny. Ty však po francouzské invazi uprchly a do uvolněných stavení se nastěhovalo převážně chudobné obyvatelstvo. Francouzi jim však vyměřili daň na základě velikosti oken. Obyvatelé nemohli platit tak vysoké daně a proto okna částečně nebo úplně zazdili. Celý dům pak nabarvili na bílo, aby nebyl poznat rozdíl mezi starým a novým zdivem.  



Městečko je malebně romantické a pokud budete mít cestu kolem, třeba jako my na ubytování, doporučuji zaparkovat na okraji městečka a projít se dlážděnými uličkami kolem kostela. Prohlédnout si místní obchůdky, posedět v útulné restauraci či na terase kavárny, obdivovat a fotit toto odlišné místo.

 






Abdijkerk - kostel svatého Michaela.











A jen tak mimochodem: Holandsko, Nizozemsko, Nizozemí - Jak je to správně? V názvosloví této země jsou trochu zmatky, proto se je v krátkosti pokusím vyjasnit. 
Nizozemí je historický název pro oblast dnešního Beneluxu a části severní Francie. Rozkládalo se kolem ústí řek Rýna, Šeldy a Mázy.
Nizozemsko je současný název evropské země, jejíž samostatnost byla vyhlášena roku 1815. Patřila k němu tehdy ještě i Belgie a Lucembursko, ale po osamostatnění těchto států vzniklo Nizozemsko v dnešní podobě. V čele stojí dynastie Oranžsko - Nasavských.





Nizozemské království zahrnuje Nizozemsko a dvě bývalé kolonie v Karibiku - ostrov Aruba a několik ostrovů v Nizozemských Antilách. Každý celek má vlastní vládu s premiérem, společného mají jen krále. Tím je od roku 2013, kdy abdikovala královna Beatrix, její syn Vilém Alexandr. 
Holandsko zahrnuje dvě z dvanácti nizozemských provincií - Severní a Jižní Holandsko. Název je odvozen od slova Holt - les a Land - země a odkazuje na zdejší lesnatou krajinu. Holandsko je nejhustěji obydlená část Nizozemska a oblíbený turistický cíl. I naše cesty se soustředily právě na Holandsko a proto dál budu používat toto zeměpisné označení.

 

 

16 komentářů:

  1. Jitko, já se přiznám, že označení Holandsko používám občas pro celé Nizozemsko, byť to tedy není správně. Jinak jsem v Nizozemsku byla dvakrát a musím říci, že se mi tam v obou případech moc líbilo. Takže se těším na tvé fotky z míst, které jsme nestihli navštívit (pohybovali jsme se v provincii Utrecht, nikoliv v tom "opravdovém Holandsku").
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já taky. Nizozemsko mně nějak nejde přes jazyk :o)
      My jsme bydleli kousek od Utrechtu a určitě se podíváme i do této provincie.
      Měj pěkný den. Jitka

      Vymazat
  2. http://es-ideas.blogspot.com/
    Tak tady by se mi taky líbilo))) a díky za objasnění zeměpisných pojmů.
    Přeji hezký den. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, rádo se stalo. Sama jsem v tom měla hokej :o)
      Pěkný den a doufám, že děti moc nezlobí :o) Jitka

      Vymazat
  3. Děkuji za krásné fotky a mnohé poučení! Často si říkáme, že bychom se vrátili - je to spoustu let a máme na tu cestu krásné vzpomínky. Ta předposlední fotky a je... ach!
    Jituško, přeji hezké a pokud možno klidnější dny. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, některé cesty je třeba zopakovat. Já se ráda vracím do Itálie, tam je stále co objevovat. Nizozemí maximálně překvapilo.
      Děkuji, ještě pár dní a bude klid. Také ti přeji pohodu a nové zážitky. Jitka

      Vymazat
  4. Krásné fotky z opravdu malebného místa. No a ještě jsem se poučila- trochu. Musím si to ještě jednou přečíst :-).
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, byla to naše první zastávka a po německé dálnici jsme procházku potřebovali.
      Zdravím a měj pěkný den. Jitka

      Vymazat
  5. Krásné fotky! Moc ráda čtu Váš blog a teď mi úplně plesá srdce, Holandsko, vlastně Nizozemsko .-), je moje srdeční záležitost. Moc ráda se tam vracím a poznávám nová místa. Hezké dny Vám přeji a těším se na další fotky. Alice (IG @ajaks007)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alice, ráda poznávám nové čtenáře blogu. Moje srdcovka je Itálie, byla jsem tam už nespočetněkrát, tam je také co objevovat. Do Nizozemska jsem se vrátila po třiceti letech a bylo to velké a milé překvapení.
      Děkuji za návštěvu i komentář a přeji Vám krásné dny babího léta. Jitka

      Vymazat
  6. snad se tu taky někdy podívám...Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Světlanko, sny se mají plnit, jen to některým trvá déle, ale nic není nemožné :o)
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  7. Jituško, díky za hezké fotky a zajímavou reportáž. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, rádo se stalo. Zdravím, měj pěkné záříjové dny. Jitka

      Vymazat
  8. Koukám že nebezpečí okenních daní pominulo, tak mají majitelé krásné výhledy. Městečko je kouzelné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeden starý dům byl úplně bez oken - možná nějaké měl do dvora, to nevím. Ale samozřejmě ty nové domy měly okna jako výkladní skříně :o)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.