čtvrtek 14. září 2023

Na návštěvě v holandské kuchyni

 .. .dnes poprvé a určitě ne naposled. Musím říct, že všechno, co jsme na dovolené ochutnali, bylo moc dobré a po návratu jsem si chtěla něco vyzkoušet. Na rozjezd si dáme Kibbeling a Poffertjes. Kibbeling je smažená ryba a Poffertjes věhlasné nizozemské lívanečky.


 



Kibbeling  

 

300 g tresky - lepší je čerstvá, ale může být i mražená
1 žloutek
100 g hladké mouky
100 ml černého piva
sůl a rybí koření
olej na smažení

Filet tresky lze nechat vcelku - pak tomu Nizozemci říkají Lekkerbek, pokud filet nakrájíme na 3 - 4 kousky bude to Kibbeling 😉. 





Než se rozehřeje olej na pánvi, nachystám si rybu. Kousky osolím a posypu rybím kořením. Připravím si těstíčko na obalení ryby prošleháním žloutku, mouky, piva a trochy rybího koření. 
Jakmile je olej rozehřátý, obalím v těstíčku kousky ryby a smažím je v rozpáleném oleji. Smažím po 3 až 4 kouscích tak, aby měly rybky kolem sebe dostatek místa. Zlatohnědé osmažené kousky nechám okapat na papírové utěrce.
O příloze se nediskutuje - hranolky a majonéza! 



 

 
A jen tak mimochodem: Pánev ještě neschováme a usmažíme si nadýchané lívanečky, které se v Holandsku prodávají často ve stánku. Paní je smaží čerstvé a polije nebo obloží vším, na co máte právě chuť. Obvykle se dělají kynuté z droždí, mě zaujala rychlé varianta s kypřícím práškem do pečiva.







Poffertjes

 

3 vejce
1 PL vanilkového cukru
50 g cukru krupice
250 g hladké mouky
150 ml mléka
2 ČL kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
olej nebo máslo na vymazání pánve
 
Vejce, sůl a oba cukry vyšlehám do krémové konzistence. Přidám mléko a téměř všechnu mouku (bokem si nechám asi dvě polévkové lžíce), řádně promíchám a nechám 15 minut odpočinout. Pak smíchám zbylou mouku s práškem do pečiva a vmíchám k těstu.
Originální lívanečky Poffertjes mají průměr do 4 cm a je na ně speciální lívanečník. Ten nemám, použila jsem ten náš normální s průměrem asi 7-8 cm, nebo lze na obyčejnou pánev dělat lžící malé lívanečky. Do vymazané pánve dávám těsto lžící zpočátku jen po dvou a jakmile zhnědne, otáčím je. Jsou rychle hotové a ještě rychleji spálené 😊. Chce to trochu cvik a odhad. Těsta nedávám moc, aby se rovnoměrně propekly a nebyly uvnitř syrové.
Nadýchaná dobrota se může pocukrovat, polít máslem, karamelem, čokoládou, posypat barevnými posypkami, obložit ovocem, šlehačkou,... 😋.

 

 
      

11 komentářů:

  1. Eva http://es-ideas.blogspot.com/
    Zajímavé recepty z holandské kuchyně. Taky mám ráda zahraniční kulinářské inspirace. Sama se teď chystám na italský fenyklový krém.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já si skoro vždycky nějaký recept přivezu nebo pak najdu na netu. Fenyklový krém by mě taky zajímal.
      Tak ať se ti povede. Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, díky za zajímavé recepty z holandské kuchyně. Jen technický dotaz - z uváděné dávky je asi kolik lívanečků ?
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, nevím, nepočítala jsem je. Ale stačilo to k obědu pro čtyři (+polévka) a ještě zbyly. Takže klidně dělej z poloviční dávky.
      Pěkný pátek. Jitka

      Vymazat
    2. Já to nemyslela přesně na kus :). Počet porcí taky stačí. Já si tak trochu myslela, že ze 3 vajec by to pro nás dva bylo moc ... Díky za odpověď

      Vymazat
  3. Dala bych si obojí! Lívanečky dělám dětem k snídani, když se mi náhodou oba ocitnou doma na noc. A fish and chips jsem v jedla jedno z nej právě v holandském Volendamu...
    Jituško, sice je ráno, ale děláš mi chutě.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, my jsme si Volendamu taky dali F&CH, já tedy jinou rybu a i ty lívanečky jsou volendamské :o) Lepší Kibbeling už byl jen v Markthall v Rotterdamu.
      Přeji ti pohodový pátek a krásný víkend. Jitka

      Vymazat
  4. Na obojím bych si pochutnala. A i manžel by nic nenamítal. Ryby máme rádi, lívanečky taky občas dělám, takže OK.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, budou ještě další holandské dobroty :o), tak to snad se trefím i potom.
      Měj pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  5. Koukám že varianta fish and chips letí i v Holandsku ;-). Jen místo hranolků je houska.... lívanečky jsem dlouho neměla, takže bych mohla vyzkoušet. V mrazáku buď borůvky nebo venku ostružiny na rozvar.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, hrany tady frčí taky, ale my jsme si je šetřili do Belgie. Tam jsou na ně přeci jen větší specialisté. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.