Drážďanský koláč Dresdner Eierschecke připomíná americký cheesecake nebo německý Käsekuchen. V Německu je velmi populární, zvláště v Sasku a Durynsku. Nejlepší Eierschecke si prý můžete dát v tradiční drážďanské cukrárně Café Toscana. Tento starobylý koláč získal svůj název ze staroněmeckého slova "Schecke", což znamená něco pruhovaného, strakatého nebo barevného. Odkazuje to na barevné pruhy, které tvoří tvarohové a pudinkové vrstvy. A podle vzoru mazanec mně vznikl název pruhovanec.
I když to tak nevypadá, příprava není bůhvíjak náročná. Ovšem ta trocha námahy se vyplatí. Koláč je měkoučký, nepraská a vrstvy provoněné vanilkou mají lahodnou chuť. A nemusí se předpékat!
Drážďanský pruhovanec - Dresdner Eierschecke
Těsto:
200 g hladké mouky
200 g hladké mouky
100 g změklého másla
60 g cukru
1 vejce
špetka soli
1 ČL kypřícího prášku do pečiva
Tvarohová vrstva:
750 g měkkého tvarohu (kostka)
120 g krupicového cukru
50 g změklého másla
2 vejce
1 PL vanilkového cukru nebo vanilkové esence
15 g kukuřičného škrobu
Pudinková vrstva:
300 ml mléka
200 ml smetany 31%
1 balení vanilkového pudinku
1 PL vanilkového cukru
60 g krupicového cukru
2 žloutky a 2 bílky
špetka soli
Nejprve si uvařím pudink, aby v mezičase vychladl. Mléko, smetanu, pudink a oba cukry vložím do hrnce a za stálého míchání uvařím pudink. Přikryji folií a nechám vychladnout.
Připravím si těsto. Všechny přísady vložím do mísy a prošlehám. Vznikne měkké těsto, které si lehce pomoučím, aby se s ním dobře pracovalo. Vložím je do vymazané dortové formy a vymačkám vrstvu po dně a bocích.
Na tvarohovou vrstvu v míse prošlehám máslo s cukrem, přidám vanilku, škrob, vejce a nakonec tvaroh. Šlehám krátce, jen aby se přísady propojily. Tvarohovou hmotu naliji na základ z těsta a peču 20 minut na 160˚C - horkovzduch.
Dokončím pudinkovou vrstvu. Z bílků a soli ušlehám sníh. Do pudinku dám žloutky a promíchám. Lehce vmíchám i sníh z bílků a naliji na předpečený koláč. Vložím zpět do trouby a peču při stejné teplotě ještě dalších 45 až 55 minut. Koláč se stále ještě trochu "třese", ale vyzkouším špejlí a když je suchá, jde se ven.
Než uvolním ráfek, objedu vychladlý koláč kolem dokola ostrým nožem, aby se povrch nepotrhal. Chladne několik hodin a doporučuji jej dát na noc do ledničky a podávat druhý den.
A jen tak mimochodem: Včera jsme měli k večeři twistry z listového těsta. Jejich životnost se pohybovala mezi 15 až 20 minutami 😋. Jestli hledáte něco na večeři, tři ze tří našich mlsounů doporučují 😉.
To vypadá velmi dobře 😋
OdpovědětVymazatDěkuji a zdravím. Jitka
VymazatJitko, dort vypadá proklatě lákavě. Jen se mi sliny sbíhají.
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, byl moc dobrý. Měla jsem strach, jestli nepraskne, ale v pohodě.
VymazatPěkný večer. Jitka
Jituš, pruhovanec vypadá báječně, stejně tak i twistry. 👍👍👍
OdpovědětVymazatJá dnes dělala dort pro Jirky (máme tři). Původní záměr lehce ztroskotal na tom, že jsem zapomněla koupit jednu z ingrediencí do lehkého krému z mascarpone a šlehačky. Takže došlo na klasiku a krém jsem dělala z másla. Občas plány nevyjdou.
Měj hezké jarní dny. 🌞🍀
Alenko, děkuji. Taky máme dva Jirky, ale jsou daleko, tak se dort nekonal.
VymazatPřeji ti pěkný večer. Jitka
dort musím vyzkoušet...Sv.
OdpovědětVymazatSvětlanko, přeji, aby se povedl. Pěkný večer. Jitka
VymazatKoláč je lákavý,bohužel jsem něco přibrala a než dám dolů bundu musí jít kila nejdřív dolů.Nejím teď sladké a tak nepeču.dala bych si ale to z listového těsta
OdpovědětVymazatJituško,měj hezký nový týden
Jitu, já to vždy omezím na jeden kousek, abych ochutnala a většinu pak sní manžel se synem. Ti si to můžou dovolit :o)
VymazatPřeji hodně úspěchu ve snažení. Zdravím. Jitka
Jituško, u tebe si člověk vždycky smlsne. Na koláč mám jen ty nejhezčí vzpomínky, dali jsme si ho před hodně lety na velikonočním výletě v Budyšíně a byl vynikající. Ráda ho vyzkouším upéct doma.
OdpovědětVymazatDěkuji a přeji klidné pondělí, Helena
Helenko, já jsem jej nikde neviděla a zvědavost mně nedala :o)
VymazatJe pěkné mít dorty nebo jiné dobroty spojené s výlety nebo dovolenou. Já ráda vzpomínám na trhanec vídeňský.
Měj klidný večer. Posílám pozdrav. Jitka
Už jen od pohledu je ten koláč lákavý. U Tebe jsou to vždycky dobroty.
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Hani, děkuji a přeji ti příjemný večer. Jitka
VymazatJituš, měla jsem ho před týdnem v Drážďanech. Dáváme si ho tam docela pravidelně.
OdpovědětVymazatDíky za recept.
Eva. http://es-ideas.blogspot.com/
Evi, Drážďany mám z ruky, ale moc ráda bych ochutnala originál.
VymazatPěkný večer. Jitka
Jituško, vypadá to moc dobře a já jsem ještě nesnídala... Měj pohodové dny.
OdpovědětVymazatMarti, děkuji a zdravím. Jitka
Vymazat