neděle 23. dubna 2023

Drážďanský pruhovanec

Drážďanský koláč Dresdner Eierschecke připomíná americký cheesecake nebo německý Käsekuchen. V Německu je velmi populární, zvláště v Sasku a Durynsku. Nejlepší Eierschecke si prý můžete dát v tradiční drážďanské cukrárně Café Toscana. Tento starobylý koláč získal svůj název ze staroněmeckého slova "Schecke", což znamená něco pruhovaného, strakatého nebo barevného. Odkazuje to na barevné pruhy, které tvoří tvarohové a pudinkové vrstvy. A podle vzoru mazanec mně vznikl název pruhovanec.  

I když to tak nevypadá, příprava není bůhvíjak náročná. Ovšem ta trocha námahy se vyplatí. Koláč je měkoučký, nepraská a vrstvy provoněné vanilkou mají lahodnou chuť. A nemusí se předpékat!




Drážďanský pruhovanec - Dresdner Eierschecke


Těsto:
200 g hladké mouky
100 g změklého másla
60 g cukru
1 vejce
špetka soli
1 ČL kypřícího prášku do pečiva

Tvarohová vrstva:
750 g měkkého tvarohu (kostka)
120 g krupicového cukru
50 g změklého másla
2 vejce
1 PL vanilkového cukru nebo vanilkové esence
15 g kukuřičného škrobu

Pudinková vrstva:
300 ml mléka
200 ml smetany 31%
1 balení vanilkového pudinku
1 PL vanilkového cukru
60 g krupicového cukru
2 žloutky a 2 bílky
špetka soli

Nejprve si uvařím pudink, aby v mezičase vychladl. Mléko, smetanu, pudink a oba cukry vložím do hrnce a za stálého míchání uvařím pudink. Přikryji folií a nechám vychladnout.

Připravím si těsto. Všechny přísady vložím do mísy a prošlehám. Vznikne měkké těsto, které si lehce pomoučím, aby se s ním dobře pracovalo. Vložím je do vymazané dortové formy a vymačkám vrstvu po dně a bocích.

Na tvarohovou vrstvu v míse prošlehám máslo s cukrem, přidám vanilku, škrob, vejce a nakonec tvaroh. Šlehám krátce, jen aby se přísady propojily. Tvarohovou hmotu naliji na základ z těsta a peču 20 minut na 160˚C - horkovzduch

Dokončím pudinkovou vrstvu. Z bílků a soli ušlehám sníh. Do pudinku dám žloutky a promíchám. Lehce vmíchám i sníh z bílků a naliji na předpečený koláč. Vložím zpět do trouby a peču při stejné teplotě ještě dalších 45 až 55 minut. Koláč se stále ještě trochu "třese", ale vyzkouším špejlí a když je suchá, jde se ven.


Po upečení. Chladnutím koláč klesne.



Než uvolním ráfek, objedu vychladlý koláč kolem dokola ostrým nožem, aby se povrch nepotrhal. Chladne několik hodin a doporučuji jej dát na noc do ledničky a podávat druhý den.










A jen tak mimochodem: Včera jsme měli k večeři twistry z listového těsta. Jejich životnost se pohybovala mezi 15 až 20 minutami 😋. Jestli hledáte něco na večeři, tři ze tří našich mlsounů doporučují 😉.




18 komentářů:

  1. Jitko, dort vypadá proklatě lákavě. Jen se mi sliny sbíhají.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, byl moc dobrý. Měla jsem strach, jestli nepraskne, ale v pohodě.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  2. Jituš, pruhovanec vypadá báječně, stejně tak i twistry. 👍👍👍
    Já dnes dělala dort pro Jirky (máme tři). Původní záměr lehce ztroskotal na tom, že jsem zapomněla koupit jednu z ingrediencí do lehkého krému z mascarpone a šlehačky. Takže došlo na klasiku a krém jsem dělala z másla. Občas plány nevyjdou.
    Měj hezké jarní dny. 🌞🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, děkuji. Taky máme dva Jirky, ale jsou daleko, tak se dort nekonal.
      Přeji ti pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  3. Koláč je lákavý,bohužel jsem něco přibrala a než dám dolů bundu musí jít kila nejdřív dolů.Nejím teď sladké a tak nepeču.dala bych si ale to z listového těsta
    Jituško,měj hezký nový týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, já to vždy omezím na jeden kousek, abych ochutnala a většinu pak sní manžel se synem. Ti si to můžou dovolit :o)
      Přeji hodně úspěchu ve snažení. Zdravím. Jitka

      Vymazat
  4. Jituško, u tebe si člověk vždycky smlsne. Na koláč mám jen ty nejhezčí vzpomínky, dali jsme si ho před hodně lety na velikonočním výletě v Budyšíně a byl vynikající. Ráda ho vyzkouším upéct doma.
    Děkuji a přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já jsem jej nikde neviděla a zvědavost mně nedala :o)
      Je pěkné mít dorty nebo jiné dobroty spojené s výlety nebo dovolenou. Já ráda vzpomínám na trhanec vídeňský.
      Měj klidný večer. Posílám pozdrav. Jitka

      Vymazat
  5. Už jen od pohledu je ten koláč lákavý. U Tebe jsou to vždycky dobroty.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Jituš, měla jsem ho před týdnem v Drážďanech. Dáváme si ho tam docela pravidelně.
    Díky za recept.
    Eva. http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, Drážďany mám z ruky, ale moc ráda bych ochutnala originál.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  7. Jituško, vypadá to moc dobře a já jsem ještě nesnídala... Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.