úterý 4. dubna 2023

Velikonoční pečení I.

Nejspíš máme každý svůj oblíbený recept na vánočku, mazanec, beránka,... Já je mám taky. Ráda se k nim vracím, protože vím, že se povedou vždycky a chutnají nám. Ale taky ráda zkouším nové recepty. Co kdybych našla ještě lepší, jednodušší, chutnější? Letos jsem před Velikonocemi vyzkoušela tři nové recepty a musím říct, že jeden je lepší než druhý. 

Dnes se slaví mezinárodní den mrkve, a tak tu mám pro inspiraci první recept na extra vláčný mrkvový věnec (nebo dort) s bílo čokoládovou ganache. Zní to složitě, ale v podstatě jej (pod mým dohledem) upekl náš patnáctiletý ajťák. 




Vláčný mrkvový věnec (dort nebo i chlebíček)


Korpus
200 ml zakysané smetany
200 ml oleje
3 vejce
335 g krupicového cukru (já jsem dala z větší části Xylitol)
1 PL vanilkového extraktu
50 ml mléka
300 g hladká mouka (špaldová nebo obyčejná)
1 ČL kypřící prášek do pečiva
1 ČL sody
1 ČL soli
1/2 ČL mletého hřebíčku
1 ČL mleté skořice
450 g nahrubo nastrouhané mrkve
180 g nahrubo nasekaných ořechů (pistácie, vlašské,... já jsem dala piniové, které jsem potřebovala už spotřebovat)

Poleva - ganache
250 ml smetany 33%
150 g bílé čokolády

Den předem si připravím ganache. V rendlíku přivedu k varu smetanu, nechám minutku povařit, odstavím z ohně a pak už jen ve smetaně mícháním rozpustím čokoládu. Po vychladnutí uložím do druhého dne do ledničky. 
 
Na korpus ve velké míse prošlehám tekuté přísady - smetanu, olej, vejce, vanilkový extrakt a mléko s cukrem. Zašlehám suché přísady - mouku, PDP, sodu, sůl a koření. Naposledy vmíchám mrkev a ořechy. Naliji do vymazané a vysypané formy nebo jen vyložené pečícím papírem a peču na 170˚C. Těsto je řídké, tak na něj nespěchám a peču víc než hodinu, dokud není po zkoušce špejle suchá. Nechám vychladnout a vyjmu z formy.

Ganache vyšlehám šlehačem na nejvyšší otáčky do krásně hustého krému. Potřu jím korpus a dozdobím. Já jsem ozdobila koupenými mrkvičkami a jedlou hlínou, která se připraví následovně: Skrojím trochu upečeného těsta ze spodku korpusu, rozdrobím na drobky, smíchám s lžičkou kakaa a zapeču 10 minut v troubě. Než dám na krém, nechám vychladnout. 








A jen tak mimochodem: Věnec se mně k Velikonocům líbil nejvíc, ale nemám takovou formu. Vyřešila jsem to tak, že jsem prázdnou a čistou plechovku od fazolí obalila pečícím papírem, zatížila (např. suchými fazolemi nebo něčím podobným) a postavila do středu dortové formy. Pokud ji těsto nadzvedne, dá se lehce vrátit na původní místo a věnec je na světě.





  

10 komentářů:

  1. Jitko, to zdobení mrkvičkami v "hlíně" je boží :). MMCh - jakou bílou čokoládu používáš na rozpouštění? Já bílou čokoládu nejím, takže s nimi nemám zkušenosti. Rozpouštěla jsem ji jen jednou a skončilo to fiaskem (vzala jsem nějakou Orion nebo Milku, co měl doma manžel, a asi to nebyl dobrý nápad)
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, díky - vymýšlet blbiny mě dost baví :o)
      Bílou čokoládu nejraději používám z čoček. Kupuji na eshopech, v obchodě jsem neviděla. Teď jsem měla bílou s vanilkou a ta byla moc dobrá. Náš Ondra má bílou čokoládu nejraději, a tak je u nás celkem často.
      Krásné jarní svátky přeji. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, mrkvové dorty a koláček miluji, sama mám dva skvělé recepty, které ráda peču. Musím vyseknout poklonu tobě, jako skvělé lektorce a Ondrovi - opravdu šikovný kluk. Nastailováno máte luxusně!
    Přeji příjemnou středu! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, mně přijdou mrkvové recepty dost na jedno brdo. Všechno je to alá Starbucks. Každou změnu vítám. Tady je ta ganache dost zajímavá a aspoň jsem změnila ty ořechy. Pinie jsou drahé, ale byly v koláči úžasné.
      Přeji ti i rodince krásné Velikonoce. Jitka

      Vymazat
  3. Mrkvové moučníky moc nepeču jenom cukroví a je to asi velká chyba.
    Nápad s plechovkou do středu je úžasný,brzy vyzkouším.
    Jituško,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, vyzkoušej, je to dobrota.
      Tak ať se ti povede a chutná vám. Mějte pěkné a klidné Velikonoce. Jitka

      Vymazat
  4. Máš šikovného synka! recept musím porovnat s tím, co mám doma a jestli se liší, tak rozhodně vyzkouším, děkuju za tip.... mrkvičky jsem naposledy mordovala sama z hmoty vyrobené z marshmallounů, letos zřejmě zdobení pojednám letem-světem, no uvidíme ;-) Krásné svátky, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, náš synek je šikovný, ale musí se mu chtít - a to se často nestává. Je to zvláštní generace. Já jsem nemordovala nic, mrkvičky jsem koupila. Na to už nemám čas ani nervy.
      Přeji ti, v rámci možností, klidné svátky. Jitka

      Vymazat
  5. Jituš, věnec vypadá úžasně a věřím, že i báječně chutnal. 👍🥕 Příležitostně ho vyzkouším.
    Peču na Velikonoce zaplétaný věnec z kynutého těsta. Ovšem letos musím vše omezit, aby tu nezůstaly žádné zbytky, protože hned 11.4. odjíždíme Jižních Čech (vánoční dárek).
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, mě ještě čeká beránek a dva mazance. Resp. mé pomocníky :o)
      Přeji vám pěkné Velikonoce a užijte si jarní pobyt. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.