neděle 11. prosince 2022

Třetí advent - Latinskoamerický

Dnes to bude lehce nadnárodní pečení. Třetí adventní víkend u nás patřil Černému dortu, který se peče pouze v prosinci v rámci vánočních svátků hlavně ve Venezuele, Kolumbii, Argentině a Mexiku. Je známý téměř po celém světě jako lahodný dezert, který má jedinečnou chuť v alkoholu macerovaného ovoce a ořechů. Čím déle macerace trvá, tím je chuť dortu lepší. Plody se mohou macerovat i celý měsíc, ale to jsem bohužel nedodržela. V lázni si v ledničce poležely čtyři dny, ale i tak byl dort výborný s bohatou nezaměnitelnou chutí. Za mě prozatím letošní adventní jednička.




Torta negra galesa (Velšský černý dort)

 

Připravím předem

70 g mandlí nahrubo nasekaných

70 g lískových ořechů nahrubo nasekaných

70 g vlašských ořechů nahrubo nasekaných

70 g rozinek - sultánek

100 g kandovaného ovoce

2 PL instantní kávy (rozpuštěné v 1 lžíci horké vody)

2 ČL vanilkového extraktu

¼ ČL mletého hřebíčku

¼ ČL mleté ​​skořice

¼ ČL strouhaného muškátového oříšku

trochu pomerančové a citronové kůry

200 ml rumu

100 ml sladkého červeného vína

3 PL černé melasy (já jsem použila karob, ale posloužil by i med)


Vše smíchám a nechám přikryté macerovat v ledničce několik dní i týdnů (max. 4 týdny). Občas je potřeba promíchat a pokud směs vyschne, dolít rum a víno. Pokud nemáte rádi kandované ovoce nebo rozinky, klidně vynechejte a přidejte víc toho, co vám chutná . 


Těsto:

Předem připravené a okapané macerované ovoce a ořechy (tekutinu nevylévat!)

200 g másla

špetka soli

250 g třtinového cukru

6 vajec

1 ČL vanilkového extraktu

300 g hladké mouky, prosáté

1 kypřící prášek do pečiva

1 ČL mleté skořice

60 g strouhané hořké čokolády


Asi 3 hodiny před začátkem přípravy dortu nechám ovoce stát v pokojové teplotě.

Ovoce sleji, nechám okapat a uchovám macerační tekutinu.

 

Předehřeji troubu na 180˚C. Vymažu a vysypu moukou kulatou dortovou formu nebo obdélníkovou formu (asi 22 x 12 x 8 cm). Pokud má forma nepřilnavý povrch, stačí jen na dno přiskřípnout pečící papír pro snadnější vyndání dortu.


V míse prošlehám změklé máslo se solí do krémové konzistence. Přidám cukr a šlehám dál asi 5 minut. Po jednom zašlehám vejce a také vanilkový extrakt.  V druhé míse promíchám mouku s PDP, čokoládou a skořicí. Promíchám s okapaným ovocem, aby nekleslo při pečení na dno dortu. Nakonec už jen stěrkou lehce vmíchám sypkou směs do krémové. Dobře propojím a naliji směs do formy.

Peču asi 50 minut, nebo dokud špejle po zapíchnutí nevyjde suchá. Pokud je potřeba, může se ke konci přikrýt alobalem, aby nebyl vršek příliš tmavý, ale já jsem to nedělala.

Po upečení bohatě potírám macerační tekutinou. Po vychladnutí odstraním ráfek formy a už se může pocukrované podávat.

Já jsem zkusila venezuelskou verzi a polila dort bílou polevou (150 g moučkového cukru s 3 PL citronové šťávy - můžete udělat i hustší za přidání víc cukru). Ze zdobení perníčků mně zbyla poleva a tak jsem ji trochou gelové barvy obarvila na zeleno, zdobícím sáčkem namalovala větvičku a dozdobila lyofilizovanými brusinkami.

  





 

A jen tak mimochodem: Torta Negra se v Kolumbii tradičně ochutnává v kruhu rodiny a bývá častým vánočním dárkem. Ve Venezuele se polévá bílou polevou a zdobí kandovaným ovocem a ořechy. Někdo místo rumu a vína maceruje plody v portském, v brandy nebo v černém pivu. A kde se vůbec vzal?

V červenci 1865 dorazila k břehům Patagonie plachetnice Mimosa se 153 novými osadníky, kteří přijeli kultivovat tuto vyprahlou část Jižní Ameriky. Torta Negra se zrodila ve velšské kolonii Chubut, v těžkém období nedostatku potravin. Místní ženy z dostupných surovin potřebovaly upéct moučník, který se snadno uchovává a má dlouhou trvanlivost. Po nejhorších chvílích se tento Černý dort stal symbolem solidarity, houževnatosti a přežití.   

Některé vánoční zvyky v této části světa mají zajímavé prvky. Ve Venezuele probíhají od 16. prosince mše, na něž věřící jezdí na kolečkových bruslích a někdy i v pestrobarevných kostýmech. V Kolumbii celý advent probíhají ohňostroje a pouští se kulaté lampiony. Mexičané pro děti zavěšují hliněné nádoby piňaty naplněné sladkostmi, ovocem, ořechy, ale nechybí ani hračky a mince. Děti se pak snaží piňaty rozbít holemi a ukořistit tak jejich obsah. Staví betlémy nejen doma a v kostele, ale i na úřadech, poštách nebo nádražích. Postava Ježíška se doplňuje až o Štědrém večeru.


16 komentářů:

  1. Jitu, určitě bych si pochutnala, hodně mi připomíná anglický vánoční dort. Oříšky, kandované ovoce miluji a nasáklé dobrým alkoholem - prostě úžasná vánoční dobrota.
    Děkuji za recept i příjemné povídání a přeji krásný sváteční večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, anglický dort neznám, to by mohla být inspirace na příští rok :-), ale vzhledem k tomu, že ji tam dovezli Velšané, tak je to hodně pravděpodobné, že čerpali z domovských receptů.
      Při hledání receptů se dozvím i spoustu zajímavých informací a bylo by škoda je neposunout dál.
      Přeji ti krásný - už třetí - adventní týden. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, Ty že nestíháš? :-) Seš opravdu vzorná a dort byl určitě moc dobrý. Já mám trochu napečeno, základy na cukroví. Krásný předvánoční čas Ti přeji. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, to jsem ráda, že tě tady zase po čase vidím. Já mám zatím jen perníčky a v ledničce těsta. Dnes bych se na to ráda vrhla, tak doufám, že to klapne :-)
      Také vám přeji klidný advent. Jitka

      Vymazat
  3. Luxusní mňamka. Přeji krásnou třetí adventní neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji a také ti přeji pěkný třetí adventní týden. Jitka

      Vymazat
  4. Jitko, díky za zajímavý recept i nahlédnutí do jihoamerických vánočních zvyků. Dort by mi určitě chutnal - oříšky, ovoce, čokoláda - to prostě musí být dobré :).
    Hezký nastávající týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, je to moc dobré a ta chuť je těžko popsatelná, ale lahodná. Navíc je dort hodně šťavnatý a určitě by i vydržel. U nás to ale nehrozí :-)
      Měj pěkný třetí adventní týden. Jitka

      Vymazat
  5. Jituško, vypadá skvostně, dala bych si. Měj pohodový vstup do nového adventního týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, děkuji a i tobě přeji klidný adventní týden. Jitka

      Vymazat
  6. To je úplné umělecké dílo a ještě k pochutnání.Jsi úžasná cukrářka.
    Jituško,měj hezký adventní čas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, no to určitě není. Když vidím nějaký díl Peče celé Česko nebo Slovensko, tak si říkám, že to jsou teprve výtvarnice. Ale důležité je, že nám moc chutnal.
      Ráda bych ti psala komentáře, ale máš je zakázané. Je to tak dobře?
      Měj se hezky o třetím adventním týdnu. Jitka

      Vymazat
  7. Dobrota to musí být ! Krásně popsáno, krásně nafoceno. A i poučení se mi dostalo.
    Pěkné dny !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, prostě multifunkční příspěvek :-)
      Pěkný adventní týden. Jitka

      Vymazat
  8. Tak mě by stačilo zobat už jen to všechno macerované! Vypadá dobře a věřím že je i chuťově luxusní

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, to mě nenapadlo, ale asi by to šlo. Chuť byla jiná, než na jakou jsme zvyklí, ale mám co dělat, abych se udržela u jednoho kousku :-)
      Pěkný adventní týden. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.