neděle 4. prosince 2022

Druhý advent - Holandský

V druhém adventním týdnu se společně vydáme do Holandska, abychom ochutnali plněný perníkový koláč Gevulde speculaas. Pokud si jej tedy upečete se mnou 😊. Koláč z voňavého těsta s lahodnou mandlovou náplní se v Nizozemí peče na svátek svatého Mikuláše. Vypadá pracně, ale je hotový dřív než děti odříkají básničku, aby je Černý Petr nešupnul do pytle a neodvezl do Madridu. 




Plněný perník - Gevulde speculaas


Den předem si připravím těsto i náplň.

Těsto:

250 g hladké mouky (dala jsem napůl se špaldovou hladkou)
1 ČL kypřícího prášku do pečiva
100 g jemného tmavého cukru 
175 g másla změklého
2 PL koření Spekulatis nebo perníkové


Všechny suroviny zpracuji v těsto, zabalím do fólie a dám do druhého dne do ledničky.

Mandlová náplň:
200 g mandlí
150 g krupicového tmavého cukru 
1 vejce
strouhaná citronová kůra z půlky citronu nebo 1 ČL citronového aroma

Mandlová pasta se dá koupit i hotová, ale je celkem drahá a příprava je jednoduchá.

Na dokončení: 1 vejce a oloupané mandle

Všechny suroviny na mandlovou náplň rozmixuji. Po chvilce se spojí v pastu. Pastu nedělám úplně hladkou. Mám ráda, když v ní něco křupne. Dám také přes noc do ledničky.

Druhý den si vyhřeji troubu na 180˚C. Těsto rozdělím na poloviny. Každou vyválím přes folii nebo pečící papír do tvaru placky o průměru asi 25 cm + okraje. Koláčovou nebo dortovou formu stejné velikosti vymažu máslem a první placku dám na dno a vytáhnu i do boků. Potřu rozšlehaným vajíčkem s kapkou vody. Nanesu mandlovou pastu a také potřu vajíčkem. Přikryji druhou plackou, spojím okraje, opět potřu vajíčkem a povrch pokladu mandlemi. Mandle předem zbavím slupek. Je to jednoduché. Do nerezové misky nasypu mandle a zaliji vroucí vodou. Nechám chvíli odstát a pak mandle scedím a ty ze slupky už jen vyklouznou. Jde také koláč jen posypat plátky mandlí. Peču asi 40 minut. Před krájením nechám vychladnout. 










A jen tak mimochodem: Speculaas ve formě kořeněných sušenek se kromě Holandska pečou i v Belgii, v severním Německu, Lucembursku a na severu Francie. A jak to tady chodí?

Začátkem adventu dětí naplní jednu botu senem, mrkví a přiloží dopis se svým přáním. Umístí ji na jakékoliv topidlo v domě od krbu až po radiátor, aby si komínem přijíždějící Sinterklaas - Mikuláš na bílém koni a s pomocníkem Černým Petrem mohl dopis vyzvednout a nakrmit koně Ameriga. 5. prosince se sejde celá rodina, děti u komína zpívají písničky pro Sinterklaase a očekávají jeho příchod. Čas si krátí pojídáním koláče Gevulde speculaas. Když se ozve zaťukání, jsou stejně zaražené jako ty naše. Někdy je za dveřmi pouze pytel s dárky, ale některé výtečníky navštíví Sinterklaas osobně i s Černým Petrem. Těm pak hrozí, že místo dárků poputují do pytle samy a budou odvezeny do Madridu, kde Sinterklaas žije po zbytek roku. Co se tam s nimi stane, není známo. Já myslím, že kdyby nizozemské děti viděly pravé a nefalšované české peklo 👹, ještě by rády jely do Madridu. 


18 komentářů:

  1. Jitko, zajímavý koláč, perník a mandle jsou fajn kombinace, určitě to bude moc dobré. Kam na ty národní recepty chodíš?
    Hezký zbytek adventní neděle

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, tak různě. Mám bohatou sbírku receptů - několik šanonů - a tento recept už mám dlouho. Konečně se na něj dostalo :-)
      Měj pěkný adventní týden. Jitka

      Vymazat
  2. určitě výborný a voňavý...Sv.

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavý koláč a ještě zajímavější tradice. Každá země má jiné tradice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, je to zajímavé a je to tak. Každá země má jiné zvyky a někdy je to až bizard :-)
      Měj pěkný adventní týden. Jitka

      Vymazat
  4. Jitu, moc se mi líbí, na Mikuláše to nebude, ale o víkendu ho vyzkouším! Děkuji za inspiraci a přeji ti krásný sváteční den, prožitý v klidu, pohodě a ve zdraví!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tak ať se ti povede a chutná vám.
      Děkuji a také ti přeji pohodové adventní dny. Jitka

      Vymazat
  5. Teď na víkend jsem upekla severskou adv.vločku - zabodovala jsem !!! A už je tu další receptík. Ach jo. Ta holandská tradice je moc pěkná. Díky, že jsi napsala.
    Měj se hezky a měj příjemné adventní dny !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak super. To mně vždy udělá velkou radost, když se vám povede něco, co sem dávám. Toto je taková perníková dobrota, která se dá péct kdykoliv.
      Přeji pohodový týden. Jitka

      Vymazat
  6. Jé, ty už zase adventně pečeš! To je nádhera! musím si recepty uložit, já jsem marná... čeká nás malování kuchyně a obýváku... však reportáž jistě bude, trpím u toho jak zvíře... kolik tam máme věcí... Krásné adventní dny, někdo je v očekávání spasitele, já v očekávání malíře ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, no jo... já peču tak nějak stále :-)
      S malováním ti rozumím, malovali jsme v červenci a takhle o adventu si to nějak neumím představit. Ale budeš mít vánočně uklizeno jako málokdo :-)
      Tak přeji pevné nervy a brzký konec. Jitka

      Vymazat
  7. Jituško, koláč vypadá skvostně. Měj pohodové adventní dny.

    OdpovědětVymazat
  8. Jituško,tvé koláče jsou vždy dokonalé a mají hezké tradice v Holandsku.
    Dodatečně Ti přeji všechno nejlepší k tvému svátku.Včera,ne že bych tolik slavila,sešli jsme se už v sobotu,ale měla jsem setkání s děvčatama z práce a PC ani nezapínala.
    Měj hezký předvánoční čas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, děkuji moc za přání a i já tobě přeji hlavně hodně zdraví. Taky jsme to oslavili komorně. Doma i v práci jsme chvilku poseděli a bylo to fajn.
      Krásný večer ti přeji. Jitka

      Vymazat
  9. Já chci do Madridu! Já budu hodně hodně zlobit :D :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.