středa 5. října 2022

Makronissos Beach

Minule jsem vám v krátkosti představila Kypr a dnes se projdeme "naší" pláží a hotelem. Pro náš týden snů jsem vybrala hotel Asterias, jehož areál se rozkládá přímo na pláži Makronissos, blízko letoviska Ayia Napa na jihovýchodě Kyperské republiky. 

 



Ayia Napa patří k těm nejznámějším a nejnavštěvovanějším letoviskům Kypru. Turisty sem láká mnoho větších či menších pláží s jemným světlým pískem chráněných před větrem. Klidné moře je mělké, s pozvolným vstupem do moře, bez kamenů. 

 





Nejznámější a nejnavštěvovanější je Nissi Beach, která byla nedaleko od nás. Pláž Makronissos leží mimo letovisko, jsou na ní jen dva hotely a obklopuje ji pěkné venkovské okolí. Je tady mnohem větší klid než na Nissi. Makronissos by měla být hned na druhém místě v pomyslném plážovém top žebříčku, ale nejsem si jista kritérii, kterými se pláže vyhodnocují. Pro mne a pohodovou dovolenou je důležité, abych si pobyt užila a netlačila se v davu turistů na přecpané pláži. Makronissos nás ve všech ohledech uspokojila a z pláže se nám vůbec nechtělo odcházet.

 




Nádherná pláž lemuje širokou zátoku v délce asi 200 metrů. Menší část pláže je poněkud schovaná a spojuje malý kamenitý poloostrůvek s pobřežím a vytváří tak dvě laguny. Tady je opravdový klid a pohoda. Na poloostrově si zájemci s dobrými botami mohou prohlédnout archeologické naleziště pohřebiště z antické doby. 






Život na měsíční krajině poloostrova.





Vstupné se na pláž neplatí žádné, jen ti, kteří si chtějí pronajmout lehátka, zaplatí za set dvou lehátek se slunečníkem 7,50 Eur. Na pláži je malá restaurace s barem a pro zájemce i nabídka různých vodních sportů a aktivit. 

 



Ťapky a tlapky.

Pláž leží nedaleko hlavní silnice procházející Ayia Napou a je na ní několik menších supermarketů a restaurací. Hotel je ale v dostatečné vzdálenosti a žádný hluk od silnice slyšet není. V blízkosti hotelu jsou i zastávky místního autobusu a za 1,50 Eur a asi 10 minut se dá dojet do centra Ayia Napy. Jen je třeba si uvědomit, že když se jezdí vlevo, i zastávky jsou na opačných stranách než u nás. Ze stejných zastávek se dá cestovat do Larnaky, Nikósie, k mysu Cape Greco i do vedlejšího letoviska Protaras.

 



Hotel Asterias je moderní, pěkně vybavený, stále uklízený, zkrátka tady pobývat nám bylo potěšením. Recepční, číšníci i pokojské mluví nejčastěji anglicky, někteří německy a úplně nejlíp jsme se domluvily rusky 😉. 









Turistů bylo hodně, ale nikdy nebyl problém s volnými místy u bazénu nebo v jídelně. Nejvíc bylo turistů nejspíš z Německa a s ruskými turisty mám stejné zkušenosti jako Helenka. Působili poněkud vystrašeně a snažili se být neviditelní. 


Z balkonu jsme viděly město Ayia Napa, Capo Greco a úžasný východ slunce.
 






Restaurace byla fantastická. Každý den byl zasvěcen jiné národní kuchyni a tak jsme s mamkou ochutnaly kuchyni kyperskou, řeckou, italskou, francouzskou, alpskou, mexickou i orientální. Teplé a studené pokrmy doplňovala obrovská nabídka zeleniny, ovoce, sýrů, sušených plodů a hlavně dezertů. 



Nebylo to tak načančané, ale zaručeně stejně dobré.


I tyto dezerty a zákusky byly tematické a tak jsme měly možnost ochutnat italské Cannelloni a Tiramisu, francouzský Croquembouche či Paris-Brest, bavorské pěnové dorty nebo vídeňský Sachr dort. Jsem odpůrce all inclusivu, měly jsme polopenzi a díky tomu jsem se vrátila ve stejných kalhotách, ve kterých jsem přiletěla 😊. Polopenze byla naprosto dostačující a mohly jsme si podle výletů určit, zda chceme jít na oběd či večeři. 

 






Zkrátka s pláží, mořem, hotelem i stravováním jsme byly nadmíru spokojené a pokud se vrátíme, určitě zase sem.


 

První káva. Naše dovolená právě začíná.


A jen tak mimochodem: Za týden našeho pobytu jsme v hotelu viděly i dvě kyperské svatby. O těch nám vyprávěla paní průvodkyně a je to celkem pozoruhodná záležitost, a tak ji předávám dál:

Na svatbu se pozve třeba i 2 500 hostů, ale... pozvou se i lidé, kteří snoubence vůbec neznají - například bývalý kolega z práce zve na svatbu svého synovce. Pozvání se nedá odmítnout a očekává se obálka s gratulací a minimálně 50 Eury. Hosté přijdou, předají svoji obálku, dostanou skleničku vína a nějakou tu jednohubku a odchází domů. Vlastní oslava se koná později s rodinou o maximálně 250 hostech. Pár takto vybere kolem 100 000 Eur. A může začít stavět dům, pozemek už má. Ten musí rodiče zakoupit už při narození dcery. 


Na kyperské svatbě.


Paní průvodkyně měla i vtipný svatební zážitek. Šla s manželem gratulovat na svatbu a věděli, že se ženich jmenuje Nicolas. Jenže při vchodu do hotelu byla jedna šipka vlevo Nicolas a Maria a vpravo Nicolas a Sofia. Tipli si Sofii, předali obálku a když odcházeli, potkali známého a zjistili, že byli na špatné svatbě. A tak běželi pro novou gratulaci, šup k ní další eura a tentokrát předat tomu správnému páru 😀.    

    

14 komentářů:

  1. Z fotek dýchá pohoda a sluníčko. Hned bych se tam rozjela... a ten zážitek se svatbou je fakt vtipný ;-) Tak hezké dny a ať ti to sluníčkové vzpomínání dlouho vydrží. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji a doufám, že i tobě vydrží dovolenková energie.
      Pěkné podzimní dny. Jitka

      Vymazat
  2. Určitě budete s mamkou na tuto dovolenou vzpomínat.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, určitě ano. Už jen to, že to byla naše jediná společná dovolená - jen my dvě.
      Pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  3. Tak tu sedím, dnes byl fakt náročný den, a achám si nad tvými fotkami. Teď bych brala procházku pískem na liduprázdné pláži nebo bych zalehla do toho lehátka v bazénu. To jsem letos vyzkoušela a je to super :o)
    Ty svatby, to je dobré :o)
    Jituško, děkuji za sdílení té krásy a klidu a přeji pohodový večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Helenko, tak to jsem na tom úplně stejně. Dnes jsem přemýšlela jestli mám začít pít nebo hulit. V poslední době je to fakt výživné. Pláž ani bazén k dispozici nemám, tak jsem šla aspoň zevlovat na chvíli na zahradu. Konečně je trochu slušně, tak to šlo.
    Taky ti přeji klidný večer a jdu si nalít burčák :-)
    Pa Jitka

    OdpovědětVymazat
  5. Vydatný den měl asi dneska kdekdo. I já....nejraději bych se vrátila. Ujela tady z toho blázince. Tvoje fotky jsou nádherné. Barva moře je všude krásná, hotel, mňamky i pláž vypadají moc dobře. Je fajn, že jste si to s mamkou spolu užily. Doufám, že nám ještě nějakou mořskou pohodu na fotografiích pošleš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já nevím, co se to děje. Všichni jsou podráždění, hned se zvyšuje hlas a omluvit se neumí už asi nikdo.
      Pohoda ještě bude :-). Měj pěkný den. Jitka

      Vymazat
  6. Jitko, krásná pláž a hotel taky vypadá moc pěkně. Já už u moře nebyla ani nepamatuji (a vlastně mi to nějak extra nechybí, my jsme spíš lesní a horští, než mořští :)).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já jsem ve znamení ryby a tu vodu potřebuju. A mořská je nejlepší, co si budem nalhávat :-). Ten nám chybí, ale třeba teď s tím Kralovcem máme naději :-)))
      Měj pěkný konec týdne. Jitka

      Vymazat
  7. Jituško, krásné fotky, dovolenou jste si užili. Ty svatby mě zaujaly, mají to dobře zařízené. Měj klidný pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, mají. Paní průvodkyně říkala, že se to s pomocí mladým na Kypru přehání. Rodiče jim často postaví i ten dům a splácí vše až do smrti.
      Pěkný pátek. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.