středa 12. října 2022

Kypr - Za antickými poklady

U delegátky cestovní kanceláře jsme si zakoupily dva výlety a dobře jsme udělaly. Na lodní výlet vás vezmu příště, dnes si uděláme výpravu za antickými krásami Kypru. Průvodkyní nám byla paní Elena, Slovenka žijící na Kypru už 37 let. Její znalosti byly obdivuhodné a občas mohla být i stručnější 😉.




Cestou a pouze z dálky jsme zahlédli proslulý klášter Stavrovouni (vstoupit mohou jen muži) a archeologické naleziště Choirokoitia. Fotky nejsou nic moc a tak pouze informace, že se jedná o nejstarší neolitické sídliště na Kypru z doby kolem 7000 let př. n. l. Následující zastávka našeho výletu však už stála za to.

 



Kourion

Je bývalé antické město, v současnosti jedna z největších a nejvýznamnějších archeologických lokalit na Kypru. Leží nedaleko města Limassol, na jihozápadním pobřeží Kypru, na útesu nad zálivem Episkopi s atraktivním výhledem. 





Založeno bylo nejspíše ve 13. století př. n. l. mykénskými osadníky. Kourion několikrát zničilo zemětřesení a bylo znovu obnovováno. Do dnešních dnů se zachovaly už jen základy domů gladiátorů, zbytky lázní, dórské sloupy, pozůstatky Apollónova chrámu nebo antického stadionu. 





Eustoliův dům. Tento bohatý muž nechal ke svému domu přistavět lázně pro ty, kteří přežili zemětřesení.

Ryba a nápis na mozaice v Eustoliově domě dokládá počátky křesťanství.

Ktisis drží v ruce míru jedné římské stopy. Dala též světu rčení "Všeho s mírou".



Hlavním turistickým lákadlem je řecko-římské divadlo, které po rekonstrukci slouží původnímu účelu a pořádají se zde koncerty nebo antické divadelní hry. Díky skvělé akustice to musí být nezapomenutelný zážitek.






Paphos 

Náš výlet pokračoval po západním pobřeží Kypru do města Paphos, velkého letoviska s mezinárodním letištěm. My jsme sem nepřijely za koupáním, ale za památkami, které se zasloužily o zápis města Paphos na seznam světového dědictví UNESCO.




Paphos byl za Římanů prvním hlavním městem Kypru, ve kterém se dochovala řada památek starověku a které na svých cestách navštívil i apoštol Pavel. 





Před kostelem sv. Pavla ze 13. století se nachází základy starší byzantské baziliky a průvodci ukazují sloup, u kterého byl údajně sv. Pavel bičován pro šíření křesťanských myšlenek.


Pilíř svatého Pavla - vpravo ze světlého mramoru.


Nea Paphos je to nejcennější, čím se může město pochlubit. Blízko přístavu se rozprostírá velký archeologický park s mnoha pozůstatky řecké a římské civilizace. Od poloviny minulého století je naleziště odkrýváno a v některých částech ještě skrývá svá dávná tajemství. 




My jsme si prohlédly Dionýsův dům a Vilu Theseu. Tyto rozsáhlé stavby sloužily jako obydlí bohatému vedení města. Cenné jsou zejména mimořádně zachovalé mozaiky z 2. století př. n. l. 








Především tyto mozaiky se zasloužily o zápis na seznam UNESCO. Zobrazují výjevy z řecké mytologie, hodování boha vína Dionýsa nebo gladiátorské souboje.

 




Odkryté ruiny města nevypovídají jen o nádheře a luxusu vil bohatých měšťanů, ale i o starých lázních, toaletách a propracované kanalizaci.





Areál je to rozsáhlý a my jsme si prohlédly to nejzajímavější. Dál jsme pokračovaly k Benátské pevnosti, střežící vjezd do přístavu. Původně byzantská stavba byla přestavěna křižáky, Benátčany i Osmany. Britům sloužila jako sklad soli.




Pelikán byl živý, ale působil smutným dojmem. Turistky ho neustále hladily a asi měl jinou představu o svém životě.


Přímořská promenáda je lemována řadou restaurací a kaváren. Využily jsme ještě volného času a před zpáteční cestou jsme si v restauraci U pelikána daly dobrý oběd. Čekala nás ještě poslední zastávka, na kterou jsme se moc těšily.


Nedaleko Odeonu jsou pozůstatky římské agory, která ve starověku sloužila jako tržiště. Nedaleko jsou také ruiny městských budov a hradeb, které byly svého času zasvěceny Asklipiovi - starověkému bohu medicíny. Vedle Odeonu a skalnaté mohyly, kdysi městské nekropole, stojí Moderní maják.
При копировании материала, ссылка на источник обязательна: https://shimanovskadm.ru/cs/priroda/luchshie-mesta-v-pafose-luchshie-razvlecheniya-v-pafose-bazilika-panagiya.html



Petra Tou Romiou

Kypr je ostrov plný mytologie, podle které byly zdejší vody rodištěm bohyně krásy, lásky, sexuality a plodnosti Afrodity. Říká se, že se Afrodita vynořila z mořské pěny (řecky aphros) na romantické pláži u skály Petra Tou Romiou. Došlo k tomu údajně tak, že pěna byla oplodněna genitáliemi boha nebe Urana, jenž mu odřízl a hodil do moře jeho syn Kronos.






Afrodita tady zanechala vzkaz všem ženám. Ty, které se zde vykoupou, omládnou a zkrásní. Má to ovšem podmínku... skála se musí sedmkrát obeplavat. Vzhledem k silným spodním proudům a příboji se to turistkám nedoporučuje, navzdory tomu se pár Rusek o zázračné omlazení pokoušelo. 


 

Pro ty, které nemíní riskovat život, má Afrodita druhou variantu. Stačí na oblázkové pláži najít kamínek ve tvaru srdce, dát si jej pod polštář a doufat v získání tajné lásky. I tato varianta má ale jeden háček. Srdíčkové kameny jsou důsledně vysbírány 😉. Nám stačilo pár obyčejně krásných valounků, a i tak jsem se divila, že je odnášení povoleno. Na Sardinii si už chrání i písek na plážích, tady si zatím turisté mohou odnést suvenýr beztrestně.






A jen tak mimochodem: Od paní průvodkyně jsme se dozvěděly další zajímavost, která stojí za uveřejnění. Blízko Paphosu zvaném Palaia Paphos byl uctíván kult bohyně Afrodity. Rituály se odehrávaly v Afroditině svatyni a spočívaly v obětování panenství. Mladé ženy přicházely ke svatyni, pobývaly v okolí a očekávaly příchod mužů, kteří by jim "chudáci" pomohli s obětováním panenství. Nutno dodat, že některé prý čekaly dlouho 😊.


12 komentářů:

  1. Moc ráda jsem si vše přečetla, fotky prohlédla. Ach ty mozaiky - to je skvost. Ale i to ostatní má svoje !
    Měj pěkný den, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mozaiky má Kypr údajně nejzachovalejší z celého Středozemí, myslím, že to bylo v pořadu Na cestě na ČT.
      Měj pěkný podzimní den. Jitka

      Vymazat
  2. není nad dobrou průvodkyni...Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak. Informovala nás hodně, ale bylo to zajímavé. Jitka

      Vymazat
  3. Jitko, moc se mi líbí ty mozaiky a amfiterátr vypadá impozantně. Určitě to byl zajímavý výlet (byť já úplně nejsem fanda antiky, ale spíš středověku)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, ono má každé období něco do sebe. Tentokrát jsme vybraly zájezd se zaměřením na antiku a bylo co vidět.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  4. Jituško, ach, tenhle příspěvek jsem si fakt užila! Ty mozaiky jsou úchvatné...
    Antické báje a pověsti mám moc ráda, i když stáčí se trochu zamyslet a představit si... No, proto to jsou báje! tedy alespoň doufám :o)
    Moc děkuji, bylo to krásné!
    Měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to je lepší si nic nepředstavovat :-)
      Památky tady určitě stojí za návštěvu. Obdivovala jsem i tvé fotky z Turecka, nečekala jsem tam takové skvosty.
      Přeji ti klidný a pohodový konec týdne. Jitka

      Vymazat
  5. Tolik krásy najednou.....historie, památky, moře a hlavně to sluníčko)))) Ať ti dlouho vydrží načerpaná energie))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ta už je dávno v čudu. Podzim je nějaký náročný - hlavně psychicky.
      Měj pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  6. Nádherné památky.Kdysi jsem hodně ráda četla knihy z tohoto prostředí,ale bohužel se mi nikdy nepodařilo se tam i podívat.Tak jsem se pokochala fotografiemi.
    Jituško,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, já jsem měla moc ráda Quo vadis. Měla jsem štěstí, že jsem viděla Forum Romanum, Pompeje a teď Kypr. Takhle naživo to má úplně jiný rozměr a je to silný zážitek.
      Měj se pěkně a zdravím tě. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.