neděle 9. října 2022

Čokoládový dort s banány

V sobotu manžel oslavil narozeniny a neměla jsem moc práce s vymýšlením narozeninového dortu. Má rád moučníky čokoládové a krémové. Takže to bude Paříž... Už nějaký čas mám schovaný recept na Maršálkův čokoládový dort k vyzkoušení. Když jsem jej pročítala, moc mě nelákal americký hutný korpus s více než půl kilem cukru. Upekla jsem tedy můj osvědčený kakaový korpus a krém s polevou udělala podle receptu. Krém je jednoduchý a dobrý, pevný. Jen příště vynechám sůl, dala jsem jen 1 gram a i tak mně v krému ta sůl vadila. Poleva je luxusní. Nejspíš už jinou ani dělat nebudu. Jednoduchá, krásná, dobře se krájí a neláme se. Na zdobení jsem si vybrala nějakou divnou zdobící špičku a moc se mně výsledek nelíbil. Zachránily to makronky, ferrero a čerstvé fíky.   




Čokoládový dort s banány


Korpus
4 vejce
240 g krupicového cukru
150 ml oleje
100 ml vroucí vody
250 g hladké mouky 
1 prášek do pečiva
3 PL holandského kakaa

V menší míse ušlehám bílky s polovinou cukru.
V druhé větší míse ušlehám do pěny žloutky s druhou polovinou cukru. Postupně přidávám olej, vodu a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Na závěr lehce vmíchám sníh z bílků. 
Do dortové formy si přiskřípnu pečící papír, boky vymažu olejem a vliji těsto. Peču v předehřáté troubě na 150˚C. Po vychladnutí korpus rozříznu na dva pláty.


Maršálkova vychytávka: Před pečením postříkám korpus vodou (jen trochu rukou). Korpus zůstane pěkně rovný a neudělá "kopec", který je potřeba před zdobením seříznout.



Krém
400 ml smetany 33%
120 g másla
120 g krupicového cukru
80 g holandského kakaa
160 g hořké čokolády

Naliji smetanu do rendlíku a přivedu k varu. Přidám k ní máslo, cukr a kakao. Na mírném ohni povařím asi 1 minutu, odstavím a přidám kousky čokolády. Čokoládu ve smetaně rozpustím a vymíchám do hladkého krému. Nechám vychladnout a před kompletací dortu prošlehám ručním šlehačem.

Poleva
150 g hořké čokolády
35 g olivového oleje

Ve vodní lázni rozpustím čokoládu a promíchám s olejem.


Sestavení dortu
Na dokončení ještě budou potřeba 2-3 banány. Ty oloupu a podélně rozkrojím.
Spodní část korpusu potřu slabou vrstvou krému, pokladu kousky banánů a opět dostatečně pomažu krémem. 




Přiklopím druhou část korpusu a celý dort pomažu krémem. Trochu krému si lze nechat na finální dozdobení. Dám na 5-10 minut do mrazáku nebo hodinu do ledničky. Poté dort poliji čokoládovou polevou a nechám ji volně stékat po bocích dortu. Opět dám dort ztuhnout do ledničky a následně libovolně dozdobím.





 


A jen tak mimochodem: Pokud se chystáte péct dort,  doporučuji shlédnout video z pořadu Kluci v akci, kde p. Maršálek dort pekl. Je tam spousta vychytávek, které usnadní pečení i sestavení dortu. Video najdete tady.

 

12 komentářů:

  1. Jitu, tak to je skutečně důstojná dobrota k narozeninám! Manželovi přeji všechno nej a tobě skládám poklonu - dort je nesmírně elegantní a když čtu ty suroviny, nepochybně i vynikající. Krém dělám hodně podobný, určitě vyzkouším i tenhle tvůj.
    Přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji za přání. Já normálně dělám taky jiný krém. Toto je tzv. Těžká Paříž s máslem - aspoň to tak autor uvedl. Hodí se i do řezů a rolád. Určitě vyzkouším i jinam než do dortu.
      Měj pěkný den. Jitka

      Vymazat
  2. Krásný dort, jen zakrojit. Manželovi přeji vše nejlepší a Tebe fakt obdivuji.
    Hezké dny, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ten určitě zkusím! Díky za recept i radu, že se má korpus před pečením postříkat. Mně vždy vyběhne a seřezávám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, mrkni na video, je tam podobných rad víc. Třeba, že do čokoládové polevy nepatří máslo, ale jen olej.
      Měj se pěkně a ať se ti povede. Jitka

      Vymazat
  4. Jitko, moc hezký výsledek a recept se mi taky líbí. Já už dort nepekla ani nepamatuju (myslím, že naposledy sacher v době, kdy byly zavřené restarurace kvůli covidu).
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já dorty peču celkem často. Jak jednou začneš... :-)
      Pěkný den ti přeji. Jitka

      Vymazat
  5. Všechno s banány a čokoládou můžeme)))) makronky jsou tvoje ????

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, nejsou. Byla to taková nouzová akce z Lidlu. Já jsem byla na makronkovém kurzu a jednou je i pekla, ale zas až tak na chlubení to není.
      Měj pěkný večer. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.