V sobotu manžel oslavil narozeniny a neměla jsem moc práce s vymýšlením narozeninového dortu. Má rád moučníky čokoládové a krémové. Takže to bude Paříž... Už nějaký čas mám schovaný recept na Maršálkův čokoládový dort k vyzkoušení. Když jsem jej pročítala, moc mě nelákal americký hutný korpus s více než půl kilem cukru. Upekla jsem tedy můj osvědčený kakaový korpus a krém s polevou udělala podle receptu. Krém je jednoduchý a dobrý, pevný. Jen příště vynechám sůl, dala jsem jen 1 gram a i tak mně v krému ta sůl vadila. Poleva je luxusní. Nejspíš už jinou ani dělat nebudu. Jednoduchá, krásná, dobře se krájí a neláme se. Na zdobení jsem si vybrala nějakou divnou zdobící špičku a moc se mně výsledek nelíbil. Zachránily to makronky, ferrero a čerstvé fíky.
Čokoládový dort s banány
4 vejce
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
V menší míse ušlehám bílky s polovinou cukru.
V druhé větší míse ušlehám do pěny žloutky s druhou polovinou cukru. Postupně přidávám olej, vodu a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Na závěr lehce vmíchám sníh z bílků.
Do dortové formy si přiskřípnu pečící papír, boky vymažu olejem a vliji těsto. Peču v předehřáté troubě na 150˚C. Po vychladnutí korpus rozříznu na dva pláty.
Maršálkova vychytávka: Před pečením postříkám korpus vodou (jen trochu rukou). Korpus zůstane pěkně rovný a neudělá "kopec", který je potřeba před zdobením seříznout. |
Jitu, tak to je skutečně důstojná dobrota k narozeninám! Manželovi přeji všechno nej a tobě skládám poklonu - dort je nesmírně elegantní a když čtu ty suroviny, nepochybně i vynikající. Krém dělám hodně podobný, určitě vyzkouším i tenhle tvůj.
OdpovědětVymazatPřeji klidné pondělí, Helena
Helenko, děkuji za přání. Já normálně dělám taky jiný krém. Toto je tzv. Těžká Paříž s máslem - aspoň to tak autor uvedl. Hodí se i do řezů a rolád. Určitě vyzkouším i jinam než do dortu.
VymazatMěj pěkný den. Jitka
Krásný dort, jen zakrojit. Manželovi přeji vše nejlepší a Tebe fakt obdivuji.
OdpovědětVymazatHezké dny, Jitko !
Hanka
Hani, děkuji za milá slova a posílám pozdrav. Jitka
VymazatTak ten určitě zkusím! Díky za recept i radu, že se má korpus před pečením postříkat. Mně vždy vyběhne a seřezávám :)
OdpovědětVymazatKatko, mrkni na video, je tam podobných rad víc. Třeba, že do čokoládové polevy nepatří máslo, ale jen olej.
VymazatMěj se pěkně a ať se ti povede. Jitka
ten se ti moc povedl..Sv.
OdpovědětVymazatSvětlanko, děkuji a zdravím. Jitka
VymazatJitko, moc hezký výsledek a recept se mi taky líbí. Já už dort nepekla ani nepamatuju (myslím, že naposledy sacher v době, kdy byly zavřené restarurace kvůli covidu).
OdpovědětVymazatMěj se fajn
Stáňo, já dorty peču celkem často. Jak jednou začneš... :-)
VymazatPěkný den ti přeji. Jitka
Všechno s banány a čokoládou můžeme)))) makronky jsou tvoje ????
OdpovědětVymazatEvi, nejsou. Byla to taková nouzová akce z Lidlu. Já jsem byla na makronkovém kurzu a jednou je i pekla, ale zas až tak na chlubení to není.
VymazatMěj pěkný večer. Jitka