Venku to vypadá hodně říjnově a jeden by řekl, že čas sezónního ovoce a zeleniny odfoukl podzimní vítr. My jsme ale holky šikovné a upečeme si dnes hned dva koláče, do kterých přijde mrkev, která je čerstvě sklizena a tudíž v nejlepší kondici.
Mrkovový cheesecake
Těsto:
125 ml oleje (já dávám slunečnicový)
100 g třtinového cukru
1 ČL skořice
2 vejce
160 g celozrnné špaldové mouky (pokud nemáte, použijte hladkou špaldovou nebo obyčejnou)
1 ČL jedlé sody
1 ČL kypřícího prášku do pečiva
150 g jemně nastrouhané mrkve
60 g mletých ořechů + trochu na posypání
Krém:
300 g čerstvého sýru (Palouček, Lučina, apod.)
2 vejce
1 PL vanilkového cukru
2 PL krupicového cukru
1 PL mouky (stejné jako do těsta)
Poleva:
200 ml zakysané smetany
3 PL krupicového cukru
Připravím si krém prošleháním všech ingrediencí.
Dále na těsto prošlehám vejce s cukrem a přidám olej a postupně ostatní přísady. Jako poslední vmíchám ořechy a mrkev.
Do vymazané dortové formy naliji větší část (asi 2/3) těsta. Pak naliji krém a na něj nahromádkuji zbytek těsta.
Peču na 180˚C asi 45 minut a pokud je test špejlí v pořádku, nechám 15 minut chladnout.
Zvýším teplotu na 220˚C a připravím si polevu prošleháním smetany s cukrem. Naliji na cheesecake, posypu mletými ořechy a peču ještě 10 minut. Povrch by měl být pevný. Podávám vychladlý.
Mrkvový perník
Perník:
150 ml mléka
100 ml oleje
1 vejce
150 g polohrubé mouky
150 g špaldové hladké mouky
200 g třtinového cukru (můžete polovinu nahradit Xylitolem)
1 PL kakaa
2 ČL perníkové koření
1 kypřící prášek do pečiva
100 g jemně strouhané mrkve
Poleva:
100 g hořké čokolády
50 ml mléka
2 PL marmelády
Prošlehám mléko s olejem a vejci. Přidám sypké suroviny a mrkev. Naliji do dortové formy nebo menšího plechu s pečícím papírem a upeču na 170˚C, trvá to asi 45 - 50 minut.
Perník obvykle ještě rozkrojím, promažu marmeládou a poliji čoko polevou. Tu si připravím rozpuštěním čokolády ve vodní lázni. Přidám mléko a marmeládu a promíchám metličkou tak, aby se vše propojilo.
A jen tak mimochodem: Obvykle peču mrkvový dort s krémem z čerstvého sýru á la Starbucks. Toto je dobrá změna a navíc jsou oba koláče jednoduché a rychlé na přípravu. Díky mrkvi jsou šťavnaté a v ledničce nějaký ten den vydrží, aniž by to bylo poznat.
Jitko, oba recepty vypadají zajímavě. Já tedy mrkev domácí nemám (naseli jsme s mámou na chalupě jeden řádek - aby bylo do polévky a myslím, že to, co nám vyrostlo by nestačilo ani na jeden dort ;-)), ale možná koupím a vyzkouším. Ten druhý mi trochu připomíná řeze ze strouhaných jablek, co peču - mrkev by tomu mohla zas dát trochu jiný rozměr :).
OdpovědětVymazatHezký den a díky za inspiraci
Stáňo, já jsem vlastní mrkev zamrazila s ostatní zeleninou na polévku apod. Ona i ta kupovaná je teď dobrá a sladká. Určitě z ní ještě budu něco péct.
VymazatMěj pěkné odpoledne. Jitka
Jituško, moc se mi líbí oba, ten první co nevidět vyzkouším. Chtěla jsem teď o víkendu dělat mrkvový dort, jen jsem nestihla připravit domácí "lučinu", tak to dopadlo jinak.
OdpovědětVymazatAle dojde na něj a nejspíš podle tvého receptu.
Děkuji za inspiraci a přeji klidné pondělí, Helena
Helenko, taky dělám mrkvový dort, ale spíš na jaře, na Velikonoce. Tyto koláče jsou fajn, rychlovka a moc nám chutnaly.
VymazatTak ať se ti povede a rodina je spokojená. Pěkné odpoledne. Jitka
Oba recepty jsou bezva. Takže mi nic nebrání vyzkoušet je, že !
OdpovědětVymazatMěj se hezky!
Hanka
Hani, pěkný komentář :-)
VymazatDěkuji a přeji prima odpoledne. Jitka
Jituš,zase samé dobroty.Z mrkve moc nepeču pouze na vánoce cukroví.Ale ráda vyzkouším něco nového.Za recepty děkuji,už se mi sbíhají sliny.
OdpovědětVymazatMěj se hezky
Jituško, vánoční mrkvové cukroví neznám, jen takové ty taštičky s povidly - Mrkvánky. Ty nám taky chutnají.
VymazatPosílám pozdrav z Moravy. Jitka
oblíbila jsem si mrkvové koláče,Sv.
OdpovědětVymazatSvětlano, já taky. Ještě mám nějaké recepty k vyzkoušení :-)
VymazatMěj se hezky. Jitka