pondělí 17. října 2022

Kyperský koláč Kaikanata

Bude naslano a se sýrem Halloumi. Klidně čtěte dál i když Halloumi právě v ledničce nemáte. Tak jako by mohlo mít Řecko ve znaku Fetu, pro Kypr je typický sýr Halloumi. Sýr z ovčího a kravského, občas i kozího mléka je vskutku univerzální. Dá se samozřejmě jíst bez jakékoliv úpravy, ale výborný je na grilování či opečení na pánvi, neboť se neroztéká a dobře drží tvar. Nastrouhaný se používá k zahuštění pokrmů, nakrájený na kostičky bude hřebem všech zeleninových, ale i ovocných salátů. Já jsem jej dnes zapekla do tradičního kyperského koláče. 




A kde k němu přijít? Ne každý má tu možnost si jej dovézt Kypru jako já, ale dá se koupit na internetu nebo jej nabízí Lidl v rámci řecké akce. Chutí a konzistencí mně Halloumi nejvíc připomínají copánky Korbáčiků. Nahradit tedy lze jimi nebo podobným ovčím sýrem. 




Kyperský sýrový koláč Kaikanata




3 vejce
200 ml vody
150 g hladké mouky
200 g sýru Halloumi nebo ovčího sýru (Korbáčiky)
1 cibule
olivový olej obyčejný
sůl (asi dvě špetky)
bylinky - na Kypru se používá máta, já jsem použila směs středomořských bylin
2-3 rajčata

Na olivovém oleji si osmažím cibuli na kostičky dosklovata. Nechám lehce vychladnout. 
Mezitím, kdy cibule chladne, si připravím těsto. Prošlehám vejce s vodou, osolím, přidám bylinky a prošlehám s moukou. Do řídkého těsta vmíchám kostičky sýra a osmaženou cibulku.  
Naliji do olejem vymazané koláčové formy a může se upéct. Já jsem ještě na povrch pokladla plátky rajčat. Koláč upeču do zlatova. Pekla jsem necelou půlhodinku na 180˚C a podávala k večeři se zeleninovým salátem.

 





 
 
A jen tak mimochodem: Na dovolenou jezdím ráda připravená. Informace hledám na internetu, čtu cestovatelské blogy a dokud z papírového průvodce nevykukují barevné lístečky s vybranými lokalitami, nejsem v klidu. Pokud mám čas, shlédnu i cestovatelské televizní pořady, které se dané zemi věnují. K receptu na tento koláč jsem přišla ve třetím díle pořadu Vůně kyperské kuchyně s Miroslavem Donutilem, kde jej pekla místní kulinářská celebrita Marilena Joannides. Mrknout se můžete tady



10 komentářů:

  1. Jitko, koláč vypadá moc dobře, jen se sliny sbíhají. A vyšlo ti dobře načasování článku - v Lidlu je zrovna tento týden nabídka řeckých specialit :).
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, tak tomu říkám kouzlo nechtěného :-) a vidím, že i Halloumi v nabídce nechybí. Jen jsem zvědavá, jestli to do našeho města dorazí. Většinou stejně nemají všechno, co je v letáku.
      Posílám pozdrav. Jitka

      Vymazat
  2. Jitu, k tobě bych ráda zašla na večeři! Vypadá naprosto dokonale, podle mého gusta! Halloumi mám, milujeme ho, koláč určitě upeču!
    A ta příprava na cestu je pro mě naprostou nutností! Prostě to potřebuji, nerada tápu... Už při druhé návštěvě Kréty jsem toho věděla víc, než delegátka... Manžel tvrdí, že bych o ní mohla přednášet :o)
    Přeji pohodový den! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tak jak pojedeš kolem, zazvoň :-) Budeš i s doprovodem vítána.
      Tak to jsme s přípravou na tom stejně. Když už někam jedu, chci si to užít, něco vidět, ochutnat,... Docela mě mrzí, když po návratu zjistím, že nám něco uteklo.
      Přeji ti pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  3. Hned mě napadlo,že by ho mohl nabízet v nějaké akci Lídl.
    Koláč bych si dala,mám i slané ráda,vypadá úžasně.
    Jituško,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, ano. Jak psala Stáňa - je teď od pondělí v akci. Tak snad se dá sehnat.
      Přeji hodně úspěchu a ať chutná. Jitka

      Vymazat
  4. Už od pohledu to vypadá, že je to dobrota. Určitě zkusím.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji a doufám, že budeš spokojená.
      Pozdravuji. Jitka

      Vymazat
  5. Halloumi je u nás moc oblíbený. Kupuji ho na Scuku. Díky za další skvělý recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak super. A já jsem si myslela, že Halloumi je tady novinka :-)
      Přeji ti pěkný víkend. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.