pátek 7. října 2022

Ayia Napa

Dříve než se spolu projdeme jednou z nejvyhledávanějších destinací na Kypru, jen pár slov ke vzniku letoviska Ayia Napa. 




O turecké okupaci Kypru v srpnu 1974 jsem už psala v úvodním příspěvku. Kyperská republika se přes noc stala ostrovem bez mezinárodního letiště a bez přímořských turistických lákadel, na kterých byla státní ekonomika závislá. Největší letovisko na jihu ostrova město Famagusta bylo zcela obsazeno tureckými vojsky a stejně tak i letiště v Nikósii. 


Majestátní rohovník obecný, jehož plody se nazývají karob nebo svatojánský chléb.  


Řečtí obyvatelé severní části byli přinuceni okamžitě opustit svá obydlí a zanechat vše tak, jak bylo. Je tomu tak dodnes. Letiště se nepoužívá a chátrající budovy části Famagusty populárního turistického resortu Varoša dnes zejí prázdnotou a jsou známé už jen jako Město duchů. 




Kyperská vláda narychlo postavila provizorní letiště v Larnace a začala budovat nová turistická centra. Nutno říci, že do té doby byly Larnaka nebo Ayia Napa malé rybářské vesnice bez asfaltových cest. Dnes už je Larnaka největší kyperské město s novým, moderním mezinárodním letištěm a kolem jihovýchodního pobřeží vzniklo několik nových měst schopných nabídnout turistům vše potřebné k prožití pohodové dovolené. 






Ayia Napa (nebo Agia Napa) leží v jihovýchodní části Kyperské republiky. V překladu název města znamená svatá rokle a je spojen s nálezem ikony Panny Marie. Celá oblast se jmenuje Kokkinochoria (červená vesnice) podle místní úrodné červené zeminy. Kromě překrásných, fotogenických pláží se světlým pískem a bezpočtu hotelů, tady turisté najdou desítky restaurací, klubů, lunapark a aquapark. Přímo v centru je malý přístav, ze kterého se dá podniknout lodní výlet do jedinečného okolí města. Na ten se společně vydáme v některém z příštích příspěvků.



Západ slunce v přístavu Ayia Napa.


My jsme se vydaly do Ayia Napy místním autobusem. Je to tedy trochu výzva, neboť zastávky nejsou nijak značeny, jízdní řády spíš orientační a většina cestujících je na tom podobně jako vy, takže neporadí. My jsme měly namířeno za centrum města do Skulpturparku a v obavě, abychom nepřejely, vystoupily jsme o zastávku dříve. Naštěstí zbytek cesty už nebyl daleko a tak jsme po chvilce dorazily pěšky do cíle. 







Sculpturpark je upravený park s výhledem na moře a sochami bájných tvorů a starověkých bohů od současných mezinárodních umělců. Tematicky se v nich promítá kyperská kultura, moře, legendy a báje. Areál je veliký, ani jsme jej celý neprošly, ale určitě stojí za vidění. Vstup je zdarma.












Autobusem jsme se vrátily do centra města a prošly jsme se po náměstí kolem kláštera Agia Napa, jehož základy byly položeny někdy kolem roku 1530. Je to jedna z nejhezčích benátských staveb na Kypru. V klášterním kostele se dodnes konají nedělní bohoslužby a za prohlídku stojí i klášterní zahrada.  











V kostele Ayia Napa jsme se přichomýtly ke křtu děťátka, ale nechtěly jsme moc rušit, a tak jsme pokračovaly prohlídkou okolí, které bylo velmi půvabné. 






Nutno říci, že vzhledem k historii a turistickému stavebnímu boomu v sedmdesátých letech historických památek ve městě mnoho není. 

 


Přístavní kaple Agios Georgios.

O víkendu se ve městě konal folklórní festival a součástí byla i výstava pěstitelských úspěchů místních farmářů. Některé plodiny jsme viděly poprvé. Třeba to byly ještě zelené pekanové ořechy nebo kořen kolokázie, který se upravuje podobně jako brambory.

 

Kolokázie je zcela vlevo.





Večer se konala přehlídka tanečních folklórní souborů. Mamka už ale byla unavená a tak tu jsme bohužel neviděly. Neunikl nám ale závěrečný ohňostroj, který jsme sledovaly z hotelového balkonu.


Účinkující festivalu. Hoch se moc fotit nechtěl, ale Girl Power neodporoval dlouho.


A jen tak mimochodem: Domů jsem dovezla typické kyperské dobroty a pár drobností na vzpomínku. Kufr se do 23 kilového limitu vešel, ale bylo to o prsa korejské dívky 😊.


Trochu kyperské mědi.

Kosmetiku s oslím mlékem jsem si hned oblíbila.

Olivy, koření, marmelády, med a samozřejmě karob.

Čokolády s karobem, sušené ovoce, Loukoumi a tajemné ovocné válečky Soutzoukos plněné mandlemi.

Feta a Halumi - kyperský sýr, má nová návykovka.
A konečně... kalendář, pohledy a kamínky z legendární pláže.



9 komentářů:

  1. Jituš,to je krásné a zajímavé místo a ráda jsem si o něm početla.Měly jste s maminkou úžasnou dovolenou.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, děkuji za komentář i návštěvu.
      Měj pěkný nedělní večer. Jitka

      Vymazat
  2. Info jako od profesionální průvodkyně))) měděné nádobí je krásné. A přivezla sis parádní zásoby. Kosmetiku s oslím mlékem mám taky moc ráda. Přeji hezký víkend. Eva
    http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, chichi. Na výletě paní průvodkyně nezavřela šest hodin pusu :-) To byla aspoň studnice informací. To já jsem slabý odvar :-), ale kdysi jsem si i udělala kurz pro průvodkyně, tak když bude nejhůř...
      Zdravím. Jitka

      Vymazat
  3. Moc krásné místo. Zdokumentovala jsi to perfektně. Prostě příjemná dovolená matky a dcery.
    Hezký víkend, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji. Ano, užily jsme si to společně moc hezky.
      Měj pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  4. Jituško, moc děkuji za krásné fotky a výklad. Ráda jsem se podívala a početla si. Ta zelenina... Suvenýry sis pořídila moc hezké, koření stejné značky si vozíme z Kréty :o) Rádi!
    Děkuji za milý, vtipný příspěvek a přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, koření je asi nadnárodní :-), ale některé - třeba skořice - jsou jen kyperské. Ona i ta kuchyně je hodně podobná řecké. Jen je ještě šmrnclá tureckou. Takže tzatziki leží vedle humusu :-)
      Užij si krásný nedělní večer. Jitka

      Vymazat
  5. Jitko, hezké fotky. Líbil se mi jak park se sochami, tak klášter. A fotky výpěstků jsou taky zajímavé. A dárečky na památku sis dovezla moc pěkné, resp. zajímavé k ochutnávání.
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.