úterý 28. prosince 2021

Vánoce na míru

...  v balícím papíru... to by si přál snad každý. Mít svátky v klidu a pohodě. Cena je ovšem vysoká. Od podzimu vymýšlíme a nakupujeme dárky. Po celý advent uklízíme, zdobíme, pečeme. Před svátky láteříme nad velikostí ledničky a nechápeme, proč těch adventních týdnů není aspoň pět. 




To se přece nedá všechno stihnout! Blázinec na šest písmen (Vánoce) je za dveřmi a my ještě nemáme stromek, kapra a už dávno nervy. Logicky se k tomu přidá stres v práci, protože k tomu všemu bláznění je navíc konec roku a VŠECHNO je nutné dodělat do půlky prosince. Takže včera bylo pozdě.



Vázy jsem našla pod stromečkem.


Jenže je to celé o nás, jaké si to uděláme. Už dávno jsem se přestala snažit být superžena. V polovině listopadu nám začíná účetní peklo, které skončí někdy v půlce dubna. Pro přežití v psychické rovnováze je nutné poprosit o pomoc a nesnažit se vyrovnat králíku Duracellovi. 




Nepotřebuji mít na Vánoce umytá okna. Umývám je koncem podzimu, kdy ještě není taková zima a málokdy je umývám sama. Uklízím průběžně, takže na svátky spíš zdobím dům, abychom si užili vánoční atmosféru. Dekorování mě baví, dělá mně radost a přináší potěšení, když se mně něco konečně povede. 





Stejně nikdo nezkoumá, jak je naklizeno. Potěšila mne manželova maminka, když přišla a chválila adventní výzdobu, že ještě nebylo vytřeno... no a co? 





Peču ráda, ale chci si den užít i jinak než v kuchyni a tak na začátku adventu upeču perníčky a linecké. Poslední adventní sobotní odpoledne upeču a nazdobím zbytek cukroví. Peču poloviční dávky a jen to, co nám chutná a co máme rádi. 







Nestydím se zajít k místní cukrářce a koupit hotové korpusy kornoutků a trubiček, které naplním našimi oblíbenými krémy. Já je tak pěkné neumím a ušetřím si tak spoustu času i stresu. Makronky s kolegyněmi kupujeme od jedné maminky na mateřské, která je ráda za každý přivýdělek. Přípravu těsta na vánočku svěřím s klidným srdcem domácí pekárně a tak bych mohla pokračovat dál a dál. 







Tímto dlouhým výčtem mých leností jsem jen chtěla říct, že není nutné se zchvátit hned na začátku svátků. Co jde, si zjednoduším a zrychlím. Co jde, převelím na nějakého pomocníka. Užiju si to, co si užít chci. Svátky jsou natotata pryč a další budou zas až za rok. 









Užiju si přípravy k sváteční snídani i večeři, u kterých se sejde celá rodina a povídáme si. Společně si pak třeba pustíme film - nikdy nezklame Láska nebeská či Noční hra - nebo hrajeme scrabble nebo se ponoříme do nových knížek od Ježíška. 

Děti se těší na dárky a všichni na vánoční společnou pohodu. Na okna si nikdo ani nevzpomněl. Vánoce nejsou o naleštěném obýváku a pětadvaceti druzích cukroví. Aspoň já to tak nemám. 







Jo, a představte si... v předvánočních dnech jsem ještě stihla zdřímnout si na kosmetice a nechat si nalakovat třpytivě nehty. Při odchodu z manikúry jsem viděla padat hvězdu. To se mně nestalo už dobrých třicet let a tak mě to překvapilo, že jsem si ani nestihla nic přát. Ale už ta hvězda sama (neřeším, jestli to byla ta betlémská nebo to byl kus kosmického odpadu hořícího v atmosféře) bylo splněné vánoční přání. Netroufala bych si něco takového přát, ale určitě to bylo dobré znamení pro příští rok.





A jen tak mimochodem: Nedá mně to, abych se nepochlubila, co mně přinesl Ježíšek. 

     

Dvě kuchařky- pekařky, dvě knihy na které se těším, ...

... jedno větší překvapení než druhé...

... zřejmě čtyři poslední knihy, které o Itálii ještě nemám 😊. A procvičím i cizí jazyky, jedna je ve slovenštině.

Dárky na terasu a do zahrady mě potěší vždycky.

Zvlášť, když je to dárek osobní. 💗




28 komentářů:

  1. Letos jsem na vlastní kůži zažila Vánoce jinak))) a vůbec nemám žádné výčitky. Souhlasím s tebou. A měli jste krásné Vánoce s úžasnými dárky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, nové situaci je třeba se přizpůsobit a věnovat energii tomu, co nás uspokojuje. Leze mně na nervy dělat věci jen proto, že se to tak dělá "vodjakživa". V práci je to někdy obzvlášť těžké a ne každý chce do činnosti zapojit mozek a dělat práci smysluplně.
      Pěkný den. Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, tvé nádherné dekorace a jejich sladění jsou určitě krásnější než sebenablýskanější okna (na kterých to nablýskání v zimě po většinu dne není stejně vidět :-)).
    Kupa knih, které jsi dostala je parádní, stejně jako kovička a svícen
    Krásné zbyvající dny letošního roku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, knih jsem dostala požehnaně (i když oproti naší dcerce je to zanedbatelné množství :-). Musím si dát novoroční závazek a pustit se do čtení. Většinou se k TV nebo knize dostanu kolem deváte večer a to už je problém udržet oči :-)
      Žasnu, kolik toho přečteš, to ti závidím.
      Krásný den. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, máš nádherně nazdobeno. Ani já se nehoním a neuklízím, svátky o tomto nejsou. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, je to tak, jen na to zapomínáme a pak máme výčitky svědomí, že to není a to jsem ještě nestihla.
      Také ti přeji pěkný den. Jitka

      Vymazat
  4. Jituško,máš to všechno dokonalé.Každý detail je nádherný.
    Obdivuji všechny,co chodíte do práce a děláte v účtárně.Pracovala jsem v ní 38 let a jak píšeš blázinec od listopadu do konce března.I o svátcích jsem doma účtovala a na počítači jsem si připravovala čerpání rozpočtu.Co jsem v důchodě o svátcích počítač vůbec nezapínám.
    Knížky jsou zajímavé všechny,tituly jsem si opsala.Většinu bych si ráda přečetla a po novém roce se chystám do knihovny,tak se po nich poohlédnu.Letos jsem dostala knížku jenom od syna o fotografování,abych se prý zdokonalovala.
    Myslím,že i při tom fofru v práci jsi Vánoce zvládla na výbornou.
    Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, kdybys věděla, kolikrát všechno předělávám než jsem jakžtakž spokojená :-). Obdivuju všechny ty šikovné aranžérky, kterým to jde samo od ruky.
      Já navíc jsem mzdovka, takže to je teprve mazec. Zákony se mění zpětně pod rukama a co jde, všechno vláda přesouvá na zaměstnavatele. Už se těším na ty kontroly :-(
      Pracuji i mezi svátky a už se těším na ten novoroční mazec.
      Manžel si taky přál knihu o focení a doufám, že mne přizve ke studiu :-)
      Děkuji za milá slova a přeji ti příjemné poslední letošní dny. Jitka

      Vymazat
  5. Jituško, máš vše nádherně nazdobeno, radost se podívat . Ani já se nehoním , už dávno jsem pochopila že o tom Vánoce nejsou a proto se snažím si vychutnat i adventní čas hezky v klidu.
    Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janičko, jsem ráda, že je nás víc, které si dovedeme užít nejen advent a Vánoce, ale každý den. Já dlouhodobě prosazuji povinnost dělat si radost nebo potěšení každý den. Stačí maličkost, která se třeba ani nedá koupit. Úsměv, krásný západ slunce, květy na nové růži, ... Uvědomit si to a užít si to potěšení.
      Ajen tak mimochodem: máš krásné denivky!
      Děkuji za komentář a přeji pěkné dny letošní i příští. Jitka

      Vymazat
  6. Jitko, máš všechno krásně sladěné, já osobně bych určitě nekoukala ani na podlahu ani na okna. Důležitá je vánoční pohoda. Když jsem ještě chodila do práce a děti byly malé, tak jsme měla pocit, že musím všechno zvládnout. Do "soutěží" o nejvíce cukroví jsem nikdy ani nepřemýšlela, ale něco jsem pekla. Teď v důchodu, když mám času víc, tak si paradoxně cukroví objednám, peču jenom rohlíčky, klasika k večeři být musí, nějaké chlebíčky. Výzdobu jsem už také trochu omezila, ale stromeček a všude zapálené svíčky chybět nesmí. Konev je nádherná. Moc zdravím a do nového roku přeji jenom to nej, hlavně zdraví 🎄🍷

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, omlouvám se za zpoždění. Teprve jsem sedla k PC a doháním resty.
      Já jsem se zpočátku taky honila, ale pochopila jsem, že to nikdo neocení a na úkor úklidu apod. mně utečou nevratné zážitky. Snažím se víc si užít života a ne jen přežít.
      Přeji ti hodně zdraví, milé lidi kolem sebe a jen dobré zprávy. Krásný nový rok. Jitka

      Vymazat
  7. I já se přidávám k přání toho nej do nového roku, a souhlasím se vším, o čem píšeš. Úklid je na prd, když není harmonie mezi lidmi, táááákže - hlavní je, že je nám všem spolu dobře! Krásné dny a užívej volna, než Ti to v práci zase vypukne, vím o čem mluvíš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, díky za milá slova a pochopení. Také ti přeji pohodový vstup do nového roku a hlavně ať jsme zdraví mezi našimi nejbližšími. Krásný nový rok. Jitka

      Vymazat
  8. Příspěvek plný moudrých slov, Jituško! Jen tvé fotky tomu moc neodpovídají - vidím dokonale vyzdobenou domácnost ve vysokém lesku, promyšlené detaily, elegantní kombinace, osobitý styl.
    Zdůrazňuje se hlavně pohoda. Jenže většina žen byl si v upatlané domácnosti kde nic neladí moc pohody neužila. Zvládla si to skutečně dokonale!
    Chválím výbor dárků, Ježíšek tě zná a evidentně bylo důležité, aby si z nich měla radost.
    Toho si moc cením i u nás.
    Přeji pohodové poslední dny tohoto roku. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, musím ti dát za pravdu. Nemohla bych ležet na sedačce, kdyby byl kolem binec. To by nebyl odpočinek, ale týrání sama sebe :-). Naštěstí mám chápající rodinu, která nemá problém se zapojit a pomoci. Musím být za to vděčná.
      A k těm dárkům... Samo, že si o nějaké dárky "napíšeme Ježíškovi", ale vždy se najde i nějaký, který překvapí a potěší. A to je k nezaplacení.
      Měj pohodový rozjezd v novém roce. Jitka

      Vymazat
  9. Jitko, čím jsem starší, tím víc to mám stejně jako Ty. Na pohodu, i když občas malinko přijde panika, ale když nejde o život ... Důležité je se potkávat s rodinou a přáteli a to se daří.
    Doma máš vše krásně nazdobené, doladěné a okna nikdo neřeší. Dárky jsou super, hlavně ta konev nemá chybu.
    Přeji hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, já taky mívám panické stavy, když zjistím, že jsem tak týden ve skluzu a Vánoce jsou za 3, 2, 1... Ale už jsem velká a je mně jasné, že to vždycky nějak dopadne, tak co se budem stresovat, noné? :-)
      Děkuji za krásné fotky, které chodím k tobě obdivovat a budu se těšit na další.
      Krásný nový rok. Jitka

      Vymazat
  10. Jitu, krásně jsi to napsala. Mám to úplně stejně jako ty! Už dávno se nestresuju umytýma oknama a 20ceti druhy cukroví, nejsem blázen. Vánoce jsou hlavně o rodinné pohodě. Dárky mám nakoupené předem i zabalené a co pak stihnu, tak stihnu...a co ne, tak tím se nestresuju! I když tvou práci obdivuju, to není nic pro mě:-) to bych se i stresovala:-D já dělám od jara do podzimu venku, takže mám zasloužený odpočinek v zimě ..no né úplně, ale mám čas na to vánoční chystání, ale už ho dávno nehrotím. Přeju ti jen to nej do Nového roku 2022 ať se ti splní všechna tvoje přání;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, super vánoční přístup!!! Je to přesně jak píšeš... co se stihne, bude a co ne, tak škoda se nervovat.
      Závidím ti ten zimní odpočinek. Pro nás je toto období vždy největší blázinec a jsem ráda, když už je jaro a jdu se hrabat do hlíny a vypnu hlavu.
      Přeji ti pohodové dny nového roku. Jitka

      Vymazat
  11. Jituško, je fajn, máš to na háku jako já, a náhodou to máš krásně vyzdobené, nic není poznat :-). Cukrovíčka máš hodně a krásné. Jituško, krásný nový rok a snad bude líp. Měj se Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, musíme věřit, že nový rok přinese novou energii a dobré zprávy.
      Zdravím tě do Brna a přeji Vám hodně zdraví. Jitka

      Vymazat
  12. Moc pěkně jsi to napsala. Abych pravdu řekla, tak mne Vánoce nikdy nestresovaly. Když jsem byla mladší , tak jsem vše stihala, ale tak nějak přiměřeně. Okna těsně před Vánocemi jsem nečistila snad nikdy. Čisto doma mám ráda to ano, jenže přeci se uklízí průběžně po celý rok, tak nevím proč zrovna před Vánooci bych měla leštit kliky. Dělala jsem na Českém statistickém úřadě, takže konec roku byl poznamenám začátkem nového.
    Nazdobeno máš nádherně. A jsi pracovitá, to je vidět dle Tvých příspěvků po celý rok. Ale umíš si stanovit v daném čase svoje priority a to je dobře.
    Měj klidný předposlední den v tomto roce a do roku 2022 Ti přeji jen všechno dobré !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji za milá a povzbudivá slova. Ráda chodím k tobě nakouknout a těším se náš společný virtuální nový rok.
      Také ti přeji hlavně hodně zdraví a milé lidi kolem sebe. Jitka

      Vymazat
  13. Jituško, taky si myslím, že Vánoce nejsou o umytých oknech a napečeném cukroví. Moc krásné dárky jsi dostala. Pohodové polední dny roku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, děkuji za návštěvu a i já tobě přeji pohodové dny, plné zdraví a úsměvů. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.