úterý 14. prosince 2021

Adventní Brno


Cestu do Brna pro poslední dárečky jsme spojili s prohlídkou adventně vyzdobeného centra města. Jako každý rok se měly vánoční trhy konat na náměstí Svobody, na Zelném trhu a na Dominikánském náměstí. Jak to dopadlo, všichni víme. 




Nesmyslnost zákazu konání vánočních trhů byla v Brně předvedena v plné síle. Stánky s jakýmkoliv občerstvením byly uzavřené... a tak si okolní restaurace a kavárny otevřely stánky se svařákem a podobným občerstvením před svým vchodem. Takže frontám bez rozestupů a konzumaci jsme se stejně nevyhnuli, že? 
Lidí bylo na těchto náměstích moc, skoro stejně, jako když byly trhy otevřené, takže to taky neklaplo. Pár stánků s řemeslnými výrobky otevřeno bylo, ale návštěvníci stejně nic moc nekupovali. Ochranné prostředky byly vidět minimálně a několikrát jsme viděli hlídky policie, jak na celou tuto zakázanou taškařici dohlíží. Nějak nerozumím zákazu, který když se nedodržuje, tak se stejně nic neděje.     




Svoboďák bývá takový komerční a kromě velkého vánočního stromu tady nebylo co obdivovat.




Tedy když nepočítám blízkou sochu Markraběte Jošta Lucemburského na kuňafě. Endemického křížence koně a žirafy vyskytujícího se pouze na tomto náměstí. 




Nebo legendami opředený brněnský orloj a jeho kuličkovou mafii. 





Na půl cesty mezi těmito novodobými brněnskými symboly mne zaujala brána do domu. Ta je zajímavá a nápaditá.




Stará radnice je hezky nasvícena a i v tomto zimním období se dá využít vyhlídky z věže. Na nádvoří je velká hojně navštěvovaná vyřezávaná vánoční hvězda. 







Nejhezčí trhy bývají na Zelňáku. Letos je to celé smutné, zavřené a  návštěvníci toužící po adventní atmosféře bloumají bez cíle po náměstí.






Poslední naše zastávka byla na Dominikánském náměstí. Před Novou radnicí je vystaven Halouzkův betlém. Letos přibyli čápi a aktuálně má betlém už 117 figur.








Centrum města je krásně nazdobeno a nasvíceno a tak není divu, že láká k procházce. Nebo projížďce vánoční šalinó.
 


 




A jen tak mimochodem: I když v Brně bylo sněhu už velmi málo, mě v pátek ráno čekalo před domem toto překvapení...








18 komentářů:

  1. Jituško, podobně jsme chodili asi před třemi roky, byl začátek září, žádné zákazy a venku bylo snad méně lidé než na tvých fotkách... Centrum Brna se nám moc líbilo, nazdobené je snad ještě hezčí! Jen to panoptikum stále pokračuje... Kam se na nás hrabe Kocourkov!
    Měj pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je to tak. Brno je zlatá loď :-) Jen mě na centru mrzí to množství reklam, které na kráse historickým budovám nepřidá.
      Pěkný adventní víkend. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, sice Brno znám dobře, bydlela jsem na Moravě dlouho dobu, ale v Brně jsem už dlouho nebyla a nepamatuji si, že bych ho někdy viděla o Vánocích. Díky a měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, Brno se hodně zlepšilo. Vždycky jsem překvapená z toho množství nových kaváren a restaurací.
      Klidný adventní víkend. Jitka

      Vymazat
  3. Adventní Brno mám ráda, také jsme párkrát navštívili. Tak snad už ten příští advent bude se vším všudy. Pevně doufám... Krásné dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, musíme věřit, že se náš život brzo vrátí k normálu a i ty adventní trhy si užijeme se vším všudy.
      Pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  4. Tak jsem si trochu s Tebou pošpacírovala po určitých místech Brna. Už jsem tam tedy hodně dlouho nebyla. I když to s těmi trhy je tak, jak je, přeci jenom ta výzdoba vytváří předvánoční atmosféru.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, a když je ještě nasněženo, tak to atmosféře teprve prospěje.
      Měj se hezky adventně. Jitka

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Světlanko, taky ti přeji klidný poslední adventní víkend. Jitka

      Vymazat
  6. Jitu, krásně vyzdobené a zasněžené Brno. Škoda, že už sníh slezl, ale na svátky to vypadá nadějně, tak snad budou bílé:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, musíme věřit v bílé vánoce. Poslední předpovědi vypadají slibně, tak snad to letos vyjde.
      Krásný adventní víkend přeji. Jitka

      Vymazat
  7. V Brně jsem nebyla už dlouho.Nedávno tam byla sestra na zubní klinice,lákala mě,ale nejela jsem.Výzdoba je moc krásná,vůbec radnice a líbí se mi i betlém.Ale bez otevřených stánků je to opravdu takové divné.
    Snad už naposledy.
    Jituš,měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, betlém je opravdu veliký, patří mezi největší v republice. Každý rok přibudou nové postavy a rádi se chodíme na něj kouknout.
      Pěkný adventní víkend. Jitka

      Vymazat
  8. Jitko, zákazům také nerozumím, lidí je stejně všude plno. Jak na zavřených trzích, tak v obchoďácích.
    Máte hezký a velký betlém. I sněhová peřina je pořádná.
    Přeji krásné předvánoční dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, přesně tak. Zákaz nezákaz. Už to měli dávno zrušit nebo být v opatřeních důslední. Toto je kočkopes k ničemu.
      Měj klidný a pohodový víkend. Jitka

      Vymazat
  9. Jitko, zákaz trhů pobral asi málokdo. Já šla včera pěšky z práce a na horní části Václaváku je jeden stánek s občerstvením vedle druhého... Jen to v lidech vzbuzuje dojem, že zákazy jsou pro srandu králíkům. Což je podle mého poněkud destruktivní pro společenskou atmosféru (on nás covit ještě taky může překvapit a pak se všichni budou divit, že se nic nedodržuje...).
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
  10. Jituško, ano, je to smutné a neskutečná fraška. Brno je moje rodné město a i má srdeční záležitost. Nazdobené je nádherné a nechápu zákazy na jedné straně a plné nákupní centra bez omezení na straně druhé. se zdravím toto celé nikdy nemělo a nemá nic společného, je to čistě politická záležitost. Měj krásný a pokud možno pohodový advent. Dana

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.