úterý 31. srpna 2021

Srpen na zahradě

Při pohledu z okna by se dnes hodilo konstatovat ... na listopad dobrý ... ale je posledního srpna. Podivné počasí, neodpovídající kalendáři pokračuje i v srpnu. Hodně prší a koncem měsíce je takové chladno, že bychom mohli zatopit. Zahrada bojuje nejen s počasím, ale i se škůdci. Slimáků je letos extra porce a kosáci řádí taky slušně. Vyhání ze zahrady ostatní ptáčky a rozhrabují kůru jako šílení. To tedy vadí spíš mně než zahradě.



Ale i tak mám ze zahrady radost, jak letos všechno vydatně narostlo a jak krásně rozkvetlo. Je to moje srdcovka. 


 



Nebylo to snadné, ale na pár fotkách se mně povedlo chytnout i pár slunečních paprsků. Chtělo to tedy rychle využít okamžiku, počasí bylo spíš aprílové a hned přihnalo černé mraky. 






V srpnu rozkvetly hortenzie a spousta trvalek, jako jsou rudbekie - echinacei, šalvěje, mavuně, perovskie, janeby, hosty i heuchery pokračují v prázdninovém kvetení. Na svůj velký okamžik se už chystají rozchodníkovce a podzimní astry.







Tuto hortenzii paniculatu stříhám každé jaro na výšku max. 30 cm. Letos vyrostla do rekordní metr sedmdesát.



Pampu jsem přezimovala v květináči ve skleníku. Roste pěkně, ale nekvete.

Žluté třapatkové moře.



Bazén jsme letos moc neužili.




Pod katalpou.



Mé oblíbené místo.

 
 

Katalpu jsme museli obtočit pletivem, neb si náš živý plyšohafoš udělal z kmene škrabadlo a dostal se už celkem hluboko. Jak se tam dostali ti šneci, netuším, je to dost natěsno. Příroda je mocná čarodějka.



Třapatky, kam se podíváš. Nejen, že se mně každoročně vysemení a rozmnoží samovolně, ale přikoupila jsem i dva kultivary, které mě zaujaly krásnou barvou květů. Mám je moc ráda, dlouho zdobí zahradu barevnými květy a suchá květenství nechám i přes zimu. Semínka si vyzobají ptáci a některá se uchytí na příští rok.


Toto je letitá nachová, vždy plná včel a motýlů.

Nová Delicious Candy z Hornbachu.

Loňská Rudbekie Cherry Brandy od Starkla.

 

Hortenzie jsou má druhá velká letní radost. Nemůžu říct, že mám některou raději, všechny jsou krásné a letos obalené květy.

 









 

Převislou morušeň jsem na jaře tolik zkrátila, že jsem si říkala, že jsem to asi přehnala. Pochopila to jako výzvu a narostla dvakrát tolik než obvykle 😀.

 

 

Z tohoto klematisu mám opravdu radost. Koupila jsem jej v Bauhausu ve slevě a nevypadal moc v kondici. Zaujal mě tím, že moc nenaroste a je vhodný do nádob. Péče se vyplatila a vrací to teď bohatým kvetením.

 


V srpnu konečně taky rozkvetly další mečíky. Ty udělají velkou parádu ve váze jak doma tak i v kanceláři.






A ještě naše polnohospodárské úspěchy ... 😊. Broskvoň je takový chudák strom, ale úrodu má pokaždé pěknou.


 

Letos jsem dýně hokaido natáhla na trojnožku. Nejen že to šetří místo, protože šlahouny má tato dýně dlouhatánské, ale plody jsou tady v bezpečí před slimáky. K dýním se líp dostane sluníčko a rychleji dozrají.

 



 
Letos jsem poprvé pěstovala rajčata ze semínek. Vyzkoušela jsem tři bulharské odrůdy Parris, Dorina a Kalina.  Sazenice jsem rozdala všem, kdo projevili zájem a i tak mně jich zbylo do skleníku i ven na záhon hafo (=hodně - přeloženo z hantecu). Úroda bohatá, zpracovaných sklenic na kečup, protlak a omáčky mám na dva roky dopředu. Můžu doporučit 😉.
 






Mandevilu jsem přezimovala celkem dobře, ale dlouho jí letos trvalo než rozkvetla. 




Rozchodníkovce mám na zahradě i v nádobách na terase. Je to nenáročná trvalka, která spolehlivě kvete každé babí léto. 






A jen tak mimochodem: Začala doba vřesová. Už jsem ji nedočkavě vyhlížela.





21 komentářů:

  1. kochám se, a na vřesy se těším,Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Světlanko, já taky už od začátku srpna :-)
      Pěkný den. Jitka

      Vymazat
  2. Tvoji zahradu vždy obdivuji.
    Měj se hezky Jituško

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko, tvoje kvetoucí zahrada mi projasnila konec dnešního pošmourného dne. Trojnožkou na hokkaido se inspiruji příští rok - naše "adély" (jak jim říkáme) expandovaly málem do půlky zahrady, na sousední kompost a na silničku za plotem... Musela jsem jim šlahouny trochu přistřihnout.
    Hezký den a věřme ve slunečné babí léto (na podzim je ještě sakra brzo)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, trojnožku jsem odkoukala z jednoho zahradnického pořadu BBC a je to dobrá věc. Příště dám zase.
      Díky za milá slova a budeme se těšit na babí léto spolu. Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  4. Jituško, kochám se! Nádhera, fakt! Jsi skvělá zahradnice - miluji hortenzie a u tebe jsem si skutečně přišla na své! A miluji rajčata, dovedu jich sníst neomezené množství. Mám radost, že i těm našim se letos dařilo, ale na tebe fakt nemáme!
    Přeji krásné září na zahradě i jinde. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, taky jsem obdivovala tvé krásné hortenzie. Je to taková vděčná krasavice.
      Rajčata pěstuji každý rok, ale letos prvně ze semínek. Úroda je skutečně veliká a jsou i chuťově dobré a zdravé.
      Také ti přeji pěkné a teplé září. Jitka

      Vymazat
  5. Máš se tedy čím chlubit. Zahrada jedna báseň. Taky se mi to na naší zahrádce žlutí třapatkami,ale musím si pořídit i jinou barvu, aby té žluté zase nebylo až tak moc :-). Jak se začnou zabarvovat rozchodníky, tak je jasné, že podzim už jedním prstíkem na dveře klepe.
    Včera byl tedy den, jak píšeš, listopadově jak vyšitý. Ale dnes, teď ráno, máme oblohu modrou a sluníčko svítí. Tak snad to tak vydrží po celý den.
    Měj se moc hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já snad ani nějak nemám potřebu se chlubit, rozhodně to pro to nedělám. Zahradu mám pro radost a té se mně dostává dost. Je fajn se podívat, co touto dobou vloni a jak kvetlo. Srovnávat a kochat se :-)
      Třapatek a rozchodníkovců mám spousty různých druhů. Rozmnožují se snadno a udělají spoustu parády. Ty by neměly chybět na zahradě.
      Počasí by se mělo zlepšit, tak snad si ještě trochu tepla užijeme. Pěkný den. Jitka

      Vymazat
  6. Zahrada je balzám i pro mě, vím o čem mluvíš, teda píšeš :) Všechny ty třapatky, rudbekie, rozchodníky, hortenzie.... miluju! Echinacei nechávám taky vysemenit, na jaře je jich všude plno. A těch včel a motýlů... užívejte, dokud počasí dovolí, zdravím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, po dni prosezeném v kanceláři se ráda sedřu na zahradě :-). Je to báječná čistírna hlavy a tělocvična pro zbytek těla. Babí léto je krásné období roku, tak snad vyjde letos pěkné a ještě si zahrad užijeme.
      Zdravím a fandím. Jitka

      Vymazat
  7. Milá pěstitelko,
    když si prohlížím tvé fotky, chápu význam slova vášeň, láska, nasazení.
    Máš obrovský cit pro zahradní kompozici, vyhrává úžasná skladba rostlin, barev a vůní.
    Protože sama lopotím v potu tváře, vím, jak každý květ potěší, nakvétající rostlina nabudí duši a kolem srdeční krajiny to vře.
    Moc ti fandím a skláním před krásou, kterou jsi vytvořila. Máš moji hlubokou úctu a jen tak mezi námi, zahrádkáři se dožívají vysokého věku :) Prý ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No alelujáááá, bloncka je zpět!!!
      Zdravím tě Simonko a doufám, že už zase budeš online :-)
      Dost jsi tady v tom virtuálním prostoru chyběla. Beztak máš taky plné nasazení se stavbou, ale určitě si najdeš chvilku a dáš nám vědět, jak se ti vede.
      Jinak ti z celého zahrádkářského srdce děkuji za ta milá slova. Je to přesně jak píšeš, když se konečně uchytí rostlina, která dělá roky drahoty, je to velká radost a svolávám rodinu (které je to úplně jedno) k nucené obhlídce :-)
      Tak ať se ti daří a budu se těšit brzy na tvé novinky. Pa Jitka

      Vymazat
  8. Máte opravdu krásnou zahradu! je vidět, že se o ni hezky staráte a věnujete ji čas :) a pěkné fotky, hned to zlepší den❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach to potěší :-)
      Děkuji za návštěvu a přeji pěkné zářijové dny. Jitka

      Vymazat
  9. Jitko, zdravím. To jsem se hezky potěšila u Tvých fotek. Je strašně fajn mít svoji zahradu, zabořit ruce do hlíny a radovat se ze všeho, co nám tam roste a kvete. Zahrada Tě těší, je to vidět... Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, v době covidové uzávěry to byla teprve výhoda, že člověk mohl vylízt aspoň na tu zahradu. Zvlášť když má děti. Jojo, já nedám na zahradu dopustit. Aspoň malou.
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  10. Jituško, máš krásnou zahradu. Ráda jsem se prošla a kochala. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, ráda jsem tě pozvala na procházku. Budu se těšit zase příště.
      Pěkný den. Jitka

      Vymazat
  11. Holky; jak já obdivuji to vaše zahradnické umění)))
    Je to krása a pohlazení oka i duše))
    Přeji krásný víkend.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.