pátek 13. srpna 2021

Rhodos - Severovýchod ostrova

Ještě se na chvilku vrátím na Rhodos a projedu kus pobřeží. Tentokrát severovýchodního.




Ke svým dalším cestám za krásami ostrova jsme se rozhodli půjčit si v turistické autopůjčovně auto. Půjčovny byly v našem středisku hned tři a vždy když jsme šli kolem, stálo tam plno aut. A tak jsme se jednoho rána po snídani v klidu sbalili a nakráčeli do půjčovny. Před půjčovnou stála fronta zájemců a dva poslední fiátky pětistovky. Když se na nás dostala řada, paní nám sdělila, že dnes už nic nemá a jestli chceme něco objednat na zítra. Pěkně jsme jí poděkovali a šli do jiné půjčovny. Tam nám nabídli historicky nejstaršího teréňáka na Rhodosu a v té třetí za dva dny Audi cabrio za 120 Eur na den. Takže jsme se pokorně vrátili do té první půjčovny a paní nás uvítala s úsměvem od ucha k uchu. Půjčili jsme si Toyotu Yaris na dva dny za 100 Eur plus jsme pak ještě dotankovali za 20 Eur. Po příjezdu domů jsme se dočetli, že řecké půjčovny vloni měly velmi špatnou sezónu a tak část aut prodaly. Letos byla sezóna nejistá a nová auta nepořizovaly. Na hotelu jsme slyšeli jiné turisty, jak si chtěli půjčit auto a už nic nesehnali, takže jsme měli asi ještě štěstí.




Auto sice nebylo velké, ale pohodlně jsme se tam všichni vešli a na úzkých horských cestách jeho velikost byla výhodou. Bylo čisté, dezinfikované a v technicky výborném stavu. Určitě můžu půjčení auta doporučit. 

Auto už jsme tedy měli a mohli jsme vyrazit. U Helenky se mně moc líbily lázně Kalithea a tak jsme se tam vypravili. Poprvé jsme přejeli směrovku Kallihtea Springs, ale na druhý pokus jsme to už trefili a po zaparkování jsme se postavili do fronty na pokladnu. Pan pokladní si užíval tolik návštěvníků a tak nějak nespěchal. Konečně jsme se dostali za bránu lázní a ocitli se v jiném světě. 


Vstupní brána do lázní Kalithea.

Lázně Kalithea - vstupní náměstí s fontánou.

Lázně Kalithea - vstupní část s pergolou a schodištěm.

Oblázková dlažba - chochlaki.

Lázně Kalithea se nachází v zálivu Kalithea asi 9 km jižně od hlavního města Rhodos a patří mezi nejoblíbenější turistické cíle na ostrově. Termální prameny byly svými terapeutickými účinky známé už ve středověku a velkou oblibu získaly hlavně počátkem 20. století za italské okupace Rhodu. Byli to právě Italové, kteří dali lázním dnešní orientální podobu. Lázně byly otevřeny v roce 1929 a i přesto, že byly za druhé světové války poničeny, provozovány byly až do roku 1967. Po kompletní a moderní rekonstrukci byly v roce 2007 otevřeny a i když už neplní svoji léčebnou roli, stále jsou oblíbeným turistickým cílem a odpočinkovou zónou. 


Lázně Kalithea - malá rotunda s šesti léčivými prameny.




Prameny Kalithey mají prý blahodárné účinky díky horninám, kterými protékají. Voda obsahuje sodík a chlor, je mírně radioaktivní a léčivá. Teplota vody se pohybuje kolem 19˚C. 







Unikátní architektura s všude přítomnými oblázkovými dlažbami - chochlaki, prosklenými kopulemi, krásnou terasou i schodištěm dotváří příjemné prostředí v orientálním stylu. Kouzlo tohoto místa spočívá také v krásné zátoce, u které se areál nachází. Pěkná pláž s křišťálově průzračnou vodou, palmy, spousta lehátek se slunečníky i pěkná restaurace s barem vyzývají k oddychu na tomto kouzelném místě.

Lázně Kalithea - zátoka s pláží Kalithea.


Lázně Kalithea - velká rotunda.


Lázně Kalithea - velká venkovní rotunda s Amorovou fontánou.




Lázně Kalithea - Amorova fontána.




V době naší návštěvy už bylo volných jen pár míst pod slunečníky a bylo tady celkem dost plno. Po prohlídce lázní jsme pokračovali dál na jih podél skalnatého pobřeží. Minuli jsme několik pěkných, vyhlášených a hojně navštěvovaných zátok jako je Anthony Quinn Beach.






Naším cílem tohoto odpoledne byla jedna z nejkrásnějších pláží Rhodosu Tsambika. Leží na severovýchodním pobřeží, asi 25 km jižně od města Rhodos. Pláž je víc než 2 km dlouhá s jemným zlatavým pískem a průzračnou vodou Středozemního moře.

 
 





Pláž Tsambika se rozprostírá v zátoce na úpatí skály porostlé cypřiši a piniemi. Díky okolním skalám si ti odvážnější můžou vychutnat pohled na pláž z výšky. Na jedné skále je vidět malý bílý kostelík. Horskou cestou se dá dojít k tomuto klášteru Moni Tsambika, podle kterého je pláž pojmenovaná. Klášter je poutním místem žen, které mají problém s otěhotněním.
 
 


Pláž se rozprostírá na církevní půdě a není zde dovolena žádná výstavba. Pláž je i přesto volně přístupná, dá se sem dojet autem odbočkou z hlavní silnice, která po východním pobřeží spojuje sever a jih ostrova. Parkuje se přímo u pláže. Nebo se sem dá z přímořského střediska Kolymbia dojet autobusem.




 

K pronájmu je tady dostatek slunečníků a lehátek. Za dvě lehátka a slunečník jsme zaplatili 10 Eur. Pro ty, kteří mají rádi větší klid doporučuji zadní část pláže, ale pozor, poslední část je vyhrazena fanouškům nudismu. Zdarma jsou k dispozici plážové sprchy a převlékárny. WC je za poplatek 0,50 Eur.






Návštěvníci si mohou vybrat vodní zábavu v několika provozovnách vodních sportů a atrakcí.



 

Na Tsambice je několik plážových barů a taveren. My jsme poobědvali v plážovém klubu a byli jsme velmi spokojeni. Na sametovou fetu budu dlouho vzpomínat.

 




Tsambiku jsme si báječně užili. Plavání v prázdném tyrkysovém moři, jemný zlatý písek, bezpečný vstup do vody, výborné jídlo, klid a pohoda. 

Na zpáteční cestě jsme se ještě zastavili v Lindosu. Pořídili jsme panoramatické fotky Lindosu a koupili ten nejlepší gyros do ruky, jaký jsme na letošní dovolené jedli. Porce (veliká) stála 3 Eura.







A jen tak mimochodem: Už přes dvacet let mám z Řecka dovezený strojek na frappé. Ty, které jsou u nás k dostání, nejsou tak dobré a frappé neumí tak dobře. A tak jsem zakoupila jeden do rezervy, zatím je v práci a dělá radost i kolegyním.

No a výrobkům z olivového dřeva se odolává ták špatně. Dělala jsem, co se dalo, ale i tak jsem si přivezla lopatku na koláč, lis na citron a lžíci na odkládání kuchyňského náčiní. Tomu odolat prostě nešlo.







19 komentářů:

  1. Jitu, krásně jsem se u tebe pokochala Rhodosem a ty olivové doplňky jsou nadherné. Ja si chtěla koupit nějaké to kuchyňské prkýnko v Chorvatsku, ale pán co tam byl loni, tak letos tam už nebyl:-( tak snad příště.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, v Řecku i Itálii olivové potěšení prodávají na každém rohu. Musím se krotit a vybírat jen to, co užiju a ještě nemám.
      Přeji ti pěkný prázdninový týden. Jitka

      Vymazat
  2. Díky za cestu po Rhodosu i za minulý článek, moc mě zaujal. Po týdenní dovolené doháním "blogerské" resty, tak čtu až nyní. Moc zdravím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, mám to taky tak. Dám si PC detox a pak doháním :-)
      Měj krásný týden. Jitka

      Vymazat
  3. Jitko, krásné fotky ke kochání. Měj pohodovou sobotu.

    OdpovědětVymazat
  4. Jituško, na lázně Kalithea jen tak nezapomenu. Nedávno dávali o díl Hercule Poirota, ve kterém "hrají". Na Quinnovu pláž jsem se chystali před lety, ale nedošlo na ni.
    U toho řeckého oběda jen vzdychám, olivové kuchyňské nářadí na Krétě ráda kupuji pro sebe i jako dárky. Moc se mi líbí ta lopatka, tu jsem snad ještě neviděla.
    Měj hezkou sobotu. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, na Rhodosu je ještě spousta míst, která stojí za návštěvu a nedostalo se na ně. Důvod se vracet.
      Lopatku jsem taky viděla jen v Rhodu na té hlavní nákupní ulici. Obrovský obchod a jen samé olivové výrobky. K zbláznění.
      Přeji ti povedený letní týden. Jitka

      Vymazat
  5. Jituško,je to nádhera.Opravdu jsem se pokochala.Voda je lákavá,protože ještě teď v devět večer je hrozné horko.Tam bylo asi větší,to už bychom s manželem nedali.Ještě,že jsme si pocestovali,když jsme byli mladší.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, horko bylo opravdu veliké. Už i tady se těším, jak se zítra ochladí. Špatně se mně spí.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  6. Nádherná místa. Lázně jsem už obdivovala u Helenky. Olivové dřevo je nádherné. Taky mám pár kousků doma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji. Olivovým drobnostem se těžko odolává, že? :-)
      Pohodový týden. Jitka

      Vymazat
  7. Krásný výlet, ráda jsem se pokochala fotkami. A vybrala sis krásné suvenýry, které ti budou Rhodos připomínat při běžnému používání.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, děkuji. Je to tak, mám je na očích v kuchyni a je to pěkná vzpomínka na celý ostrov.
      Přeji ti krásný letní týden. Jitka

      Vymazat
  8. Jituško, děkuju za pěkný článek. O lázních jsem už četla u Helenky a je to nádhera. Řecko je krásné, mám na něj taky hezké vzpomínky. To kuchyňské nářadí je krásné, moc se mi líbí. Já mám nějaké lžíce a lopatky z cizích dřev z Thajska. Moc Tě zdravím. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, rádo se stalo. Řecko mám ráda, nejvíc moře a jejich kuchyni. Nás exotika moc neláká, vystačíme si s Evropou :-)
      Měj se krásně. Jitka

      Vymazat
    2. Jà mám v Asii nejstaršího syna, žije tam s rodinou. Lenka
      www.babilenka.cz

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.