Každou chvíli potkám některou kolegyni nebo známou s otázkou "Nechceš cuketu?". S díky odmítám, i má úroda je letos na cukety štědrá a tak krom osvědčených receptů jsem vyzkoušela i jeden nový od kolegyně Alenky, která je na tom s cuketami obdobně. Druhý koláč je můj oblíbený borůvkovo - tvarohový koláč, který peču každý rok, jakmile se ke mně nějaké borůvky dostanou. Tož, jdeme na to ...
Borůvkovo - tvarohový koláč
Základ:
100 g hladké mouky
2 lžíce cukru
100 g hladké mouky
2 lžíce cukru
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
60 g másla
1 vejce
Ve food procesoru promixuji studené máslo s moukou, cukrem a práškem do pečiva. Vzniklou drobenku spojím žloutkem na hladké těsto. Lze to samozřejmě i ručně, jen se musí pracovat rychle. Těsto mezi pečícím papírem a potravinářskou fólií vyválím na placku, která tvoří základ koláče. Papír s plackou přiskřípnu do dortové formy a peču na 180˚C asi 15 minut.
Tvarohová náplň:
500 g tvarohu - kostka, ne ve vaničce
250 g mascarpone (může být i jiný čerstvý sýr)
130 g moučkového cukru
1 lžička vanilkové esence nebo 1 vanilkový cukr
1 vanilkový pudink
2 vejce a 1 zbylý bílek
250 g borůvek (mohou být i mražené)
V míse ručním šlehačem prošlehám tvaroh, mascarpone a cukry dohladka. Přidám ostatní ingredience a opět prošlehám.
Směs naliji na předpečený základ ihned po vytažení z trouby a povrch posypu borůvkami. Dám zpět do trouby a při stejné teplotě peču asi 20 minut. Pak teplotu snížím na 150˚C a dopékám ještě dalších 20 minut.
Po upečení nechám zcela vychladnout a až pak objedu ráfek dortové formy ostrým nožem a ráfek uvolním. Před podáváním pocukruji.
A jen tak mimochodem: Tu mám ještě "Sacher dort" s cuketou. Ta se zaslouží o šťavnatost dortu a nenáročná příprava o brzké opakování.
Cuketový Sacher dort od Alči
130 třtinového cukru - já jsem použila Xylitol
2 vejce
175 ml oleje
500 g cukety nastrouhané nahrubo
350 g špaldové mouky
1 kypřící prášek do pečiva
3 lžíce kakaa
Na dokončení: višňová nebo rybízová marmeláda, čokoláda a kousek másla, 3 hrsti ořechů
Prošlehám vajíčka s cukrem do pěny. Přidám ostatní přísady a opět promíchám. Naliji do dortové formy, dole s pečícím papírem. Uhladím a peču na 170˚C asi 50 minut, až vyjde po zapíchnutí suchá špejle.
Po vychladnutí korpus rozkrojím, promažu marmeládou a zpět přiklopím. Opět pomažu marmeládou a poliji ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládou, do které přidám plátek másla pro snadnější krájení. Dort jsem posypala nahrubo posekanými a na suché pánvi opečenými lískovými ořechy.
Jitko, podobný recept z cukety nebo z jablek peču taky, jen dávám místo oleje rozpuštěné máslo. Ten borůvkový vypadá zajímavě, ale na opravdové borůvky (ne kanadské) jsem letos nějak neměla štěstí (a vidím, že řecký suvenýr už je v akci ;-))
OdpovědětVymazatMěj se fajn
Stáňo, máslo koláči určitě prospěje. Já to střídám. Peču hruškový koláč a tam je máslo nenahraditelné.
VymazatAno, ano ... suvenýr už jsem zapojila do činnosti :-)
Měj pěkný týden. Jitka
Jituško, já cukety nemám, ale narazila jsem teď na dobrý vtip, který byl aktuální i dřív. Místo pozdravu ahoj se teď lidé zdraví: nechceš cuketu? Měj pohodový vstup do nového týdne.
OdpovědětVymazatMarti, přesně ... nechceš cuketu ... okurky ... rajčata ... višně ... salát ... letos je pěkná úroda tak nějak všeho :-). Čile bují výměnný obchod :-)
VymazatKrásné pondělí. Jitka
Jituško, jeden vypadá lépe než druhý! Ten borůvkový - mňam!
OdpovědětVymazatCuketu mám jen jednu a dávám pozor, aby je včas sklidila, proto zpracovávám jen na slano, ale je mi jasné, že když se přehlédne a trochu přeroste - koláč musí být skvostný!
Přeji klidné pondělí, Helena
Helenko, na borůvky jsem narazila na farmářském trhu a musela jsem je koupit a hned upéct koláč. Máme jej moc rádi.
VymazatRostliny cuket mám letos jen dvě a nestíhám je zpracovávat. Pěstuji ty žluté.
Také ti přeji pohodový nový týden. Jitka
Díky za recept; bude se hodit. Zrovna mám jednu cuketu v lednici.
OdpovědětVymazatKrásný
...rozjezd pracovního týdne. ( chtěla jsem napsat; ale byla jsem nějak rychlejší )))))
VymazatEvi, vidím, že jsi při pondělku plná energie :-). Tak ať vše zvládneš v pohodě. Jitka
VymazatMně se tři roky nedaří cuketu vypěstovat. Ale dýně se mi daří. Myslím si, že lze nahradit i mladou dýní. Zkusím, uvidím. Oba koláče vypadají skvostně. Zdraví Iwka
OdpovědětVymazatIwko, mně jak kdy, letos jich mám hodně, vloni jen jednu cuketu. Do moučníků používám hokaido a je to moc dobré.
VymazatDěkuji za návštěvu a posílám pozdrav. Jitka
Jitko, zdravím. U nás letos bylo borůvek hodně, bydlím blízko lesa a tak jsem chodila často a pekla taky různé koláče s nimi. U nás vedou metýnky s borůvkami a drobenkou, je to jako na Valašsku frgále, jen trošku vyšší. Ten cuketový recept peču taky, je pěkně vláčný, jen mu říkám buchta z cukety. Tvůj název je lepší... Ahoj Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni, já mám borůvky z trhu. Les máme taky blízko, ale nestihla jsem je. Borůvky milujeme ve zmrzlině, knedlících. Metýnky neznám, musí to být taky dobrota.
VymazatPěkné odpoledne. Jitka
Samé dobroty, zkusím. Jsem snad jediná komu cukety nerostou, ale mám darovanou.
OdpovědětVymazatHezké dny přeji. J
Jani, ano, to je výhoda, že se jiní rádi cuket zbaví :-).
VymazatMně letos rostou tak akorát, stíhám je zpracovat.
Pěkný den. Jitka
vypadají lákavě,Sv.
OdpovědětVymazatSvětlanko, děkuji a zdravím tě. Jitka
VymazatDěkuji a zdravím. Jitka
OdpovědětVymazat