sobota 28. srpna 2021

Letní Olomouc

Do Olomouce nás tentokrát zavedl zápis na Univerzitu Palackého, pro kterou se naše slečna nakonec rozhodla a jsme tomu rádi. Nejen, že bude studovat to, co ji nejvíce baví - češtinu a angličtinu, ale k jejímu naturelu se hodí klidná Olomouc víc než hektické Brno.

Olomouc je město plné historie, památek, zeleně, květin a pohody. Univerzita, koleje, knihovny, historické centrum, krásné parky a sady, vše je nedaleko a všude se dá dojít za pár minut pěšky. A těch kaváren, bister, restaurací a uměleckých obchůdků ... Ach, jak ráda bych tady studovala také. 


Horní náměstí
 
Stotisícové krajské město je šesté největší v ČR s druhou největší památkovou rezervací v republice. Leží v samém srdci Moravy, v minulosti byla dokonce i jejím hlavním městem a po staletí patřila k významným sídlům českého království.
 

Horní náměstí

Barokní sloup Nejsvětější trojice je tak unikátní, že je od roku 2001 zapsán na seznamu UNESCO. 32 metrů vysoký sloup předvádí největší seskupení barokních soch v rámci jedné skulptury ve střední Evropě. Ve spodní části sloupu se dokonce nachází přístupná kaple. Že se jedná o výjimečnou stavbu dokládá i skutečnost, že na jeho posvěcení přijela do Olomouce i císařovna Marie Terezie.





Na Horním náměstí stojí za prohlídku i nově zrekonstruovaná radnice s orlojem. Původně středověký orloj byl po druhé světové válce přebudován v duchu socialistického realismu a tak tu místo apoštolů kolují dělníci, rolníci a pracující inteligence. Nás zaujala basketbalistka v červených trenýrkách. Defilé se odehrává každý den v poledne. Kalendárium pak znázorňuje významné dny poplatné tehdejší době, třeba narozeniny Stalina.






Arcibiskupský palác dodnes slouží jako rezidence olomouckých biskupů a arcibiskupů. Ve zdejším Trůnním sále v roce 1848, po abdikaci Ferdinanda V. Dobrotivého, nastoupil na rakouský trůn císař František Josef I. Ve Vídni probíhala revoluce a tak se celý císařský dvůr přestěhoval do Olomouce.

 


Nedaleko centra a Arcibiskupského paláce stojí katedrála svatého Václava, blízce spjatá s vymřením rodu Přemyslovců po meči. Roku 1306 zde byl zavražděn český král Václav III. a o mnoho let později tu W. A. Mozart složil šestou symfonii F-dur.

 




V Olomouci se nachází 45 kašen a fontán, z toho je osm z doby baroka. Šest z nich představující antickou mytologii je spolu se sloupem Nejsvětější trojice a s mariánským morovým sloupem stojícím na Dolním náměstí zařazeno mezi národní kulturní památky. Krásná je nejnovější Arionova kašna dokončená v roce 2002. Při naší návštěvě ji nádherně květinově vyzdobily pracovnice Flory Olomouc.




Kašna tritónů

Caesarova kašna

Paní vlevo ve vodě - v neoprenu téměř celý den instalovala do kašny nádherné květinové aranžmá.

Arionova kašna




Italský rod Primavesi přesídlil do Olomouce z Lombardie, kde žil v oblasti jezera Como. V podnikání se jim na Moravě dařilo a tak si majitelé najali vídeňské architekty, aby jim na mimořádném pozemku, nacházejícího se na hradbách historického jádra, postavili secesní vilu. Podařilo se a členitá stavba s vysokou mansardovou střechou byla nejen krásná, ale i moderní, funkční a soběstačná. Vila Primavesi byla po rekonstrukci vyhlášena národní kulturní památkou.

 



Olomoucké parky a sady zabírají více jak 48 hektarů z městského území. Že nejde o parky ledasjaké svědčí i fakt, že Smetanovy, Bezručovy a Čechovy sady byly Ministerstvem kultury vyhlášeny za kulturní památky ČR. Naproti vysokoškolským kolejím leží Bezručovy sady s Botanickou zahradou a Rozáriem. Procházka tímto místem byla velmi příjemná a uklidňující. Ke klidnému studiu předurčena. Jen růže už odkvétaly a tak bude nutná návštěva třeba za rok v červnu.  

 

Rozárium

Rozárium

Botanická zahrada pod hradbami


Gruzínská zahrada

Botanická zahrada a kostel sv. Michala

Botanická zahrada a kostel sv. Michala

Botanická zahrada

O městskou zeleň se stará Flora Olomouc a je co obdivovat.


Tak brzy na shledanou.


A jen tak mimochodem: Nelze se nezmínit o návštěvě občerstvoven. Kávu z vlastní pražírny jsme si dali v Našem (oblíbeném) café na Dolním náměstí. Tu nelze nedoporučit. Milý personál podává výbornou kávu spolu s domácími moučníky a dezerty.

 



Nově jsme objevili Long Story Short Hostel na místě staré Vojenské pekárny. Kromě hostelu, restaurace a bistra, kde se výtečně jí, je nutné navštívit i jejich pekárnu a koupit si jejich neuvěřitelně dobré pečivo. Nikdy jsem nejedla tak dobrý pětihvězdičkový loupáček a bez bochníku kváskového chleba jsme odejít prostě nemohli. 

 


Terasa bistra

Terasa bistra


Nádvoří s hostelem, restaurací a pekárnou.


21 komentářů:

  1. No tak tam už jsem dlouho nebyla. Díky za připomenutí)))) Tam by se mi taky líbilo studovat)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, podzim na Moravě bývá pěkný, tak plánuj cestu :-)
      Pěkný už skoro školní týden. Jitka

      Vymazat
  2. To by se studovalo a hlavně procházelo po tak úžasných tipech na krásná místa Olomouce. Tak ať se studence daří 🍀

    OdpovědětVymazat
  3. Jituško, děkuji za skvělou prohlídku krásného města. Tak často se tam nedostanu, ale dobře si pamatuji, jak nás před pár lety historické centrum okouzlilo.
    kamarádka v Olomouci studovala, nedá na ni dopustit, i po hromadě let se tam pravidelně schází s kamarádkami.
    Dceři přeji úspěšné studium a tobě příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, centrum města není velké, ale je pěkné a nejsou tam davy jako v Beskydech :-)
      navíc se dá vklouznout do pěkného parku, kde je taky co obdivovat a tam je klid parádní.
      Školu i město si vychvalují všichni, kdo tam studovali, tak snad to sedne i té naší holce :-)
      Přeji ti hezký nový týden. Jitka

      Vymazat
  4. Jitko, zdravím. Olomouc mám ráda, má takové svoje osobité kouzlo. Naposledy jsem tu byla s mužem před dvěma roky na tři dny a bylo to moc fajn. Moc hezké obrázky, potěšily ! Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, tak to jsem ráda, že jsem ti připomněla příjemné chvíle. Nám se tady taky moc líbí a pokud bych měla bydlet ve větším městě, tak tady si to dovedu představit.
      Přeji ti pohodový týden. Jitka

      Vymazat
  5. Šla jsi v mých stopách když jsem tam courala a fotila já. Jen tedy ještě v tom červnu tam takhle krásně kytky ve výsadbě nezářily a ta Arionova fontána tedy vedla.... Já si dávala kávu ve Vile Primavesi, krásné to místo! No a rozárium jsem si užila v plném květu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, my máme Olomouc celkem blízko. Taky to je už tady třetí příspěvek Jezdím sem pravidelně na Floru, tak si určitě na Rozárium ještě najdu čas. Výsadbu mají skutečně pěknou. Na jarní Floře vždycky obdivuji, jak mají vychytanou výsadbu jarních cibulovin, to je nádhera. J.

      Vymazat
    2. Jo, to jsem se chtěla zeptat, kde mají tu větrníčkovou ulici?

      Vymazat
  6. Jituško,nádherné fotografie.Říkala jsem si,že jsem v poslední době u někoho viděla Olomouc a už vidím,že to byla Vendy.Je to krásné město s krásnými památkami.
    Gratuluji dceři,že bude studovat,co ji baví.Hodně úspěchů.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  7. Jituško, díky za hezkou reportáž. Tam už jsem dlouho nebyla. Měj pohodový vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat
  8. V Olomouci jsem nikdy nebyla, je to od nás dost daleko, ale podle fotek vidím, že je to krásně upravené město se spoustou zajímavostí. Barokní sloup, opravená radnice i Orloj, to je fakt nádhera. A městská květinová výzdoba také nemá chybu, díky za fotečky 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ráda jsem inspirovala. Olomouc stojí za návštěvu, často jezdíme i na blízký Svatý kopeček, je tam krásná bazilika a blízko ZOO.
      Klidný večer ti přeji. Jitka

      Vymazat
  9. V Olomouci jsem nikdy nebyla.Když vidím Tvoje krásné fotky, říkám si, jak je to možné.
    Ale co není, může být :-). Nalákala jsi mne.
    Měj pohodové dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já návštěvu Olomouce většinou spojím s Florou. Dá se to pěkně všechno stihnout a ještě si i něco koupit.
      Také ti přeji pěkný týden. Jitka

      Vymazat
  10. Pro mne je Olomouc taky neprobádané msíto. Takže jsem se ráda koukla.
    Měj se pěkně

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.