neděle 5. ledna 2025

Tříkrálový

První letošní víkend je u konce. Tři králové mají svůj den až zítra, ale to nebudeme komplet celá rodina, nezbývalo než slavit předem. Vařila jsem a pekla roky odzkoušené recepty, ale koláč jsem pekla poprvé. Tentokrát jsem nechala pekárnu odpočívat a vyzkoušela jsem starý recept z mrkvového těsta s jablky, ořechy a medem. Inu, i pár jednoduchých ingrediencí může vytvořit chutný výsledek.



Staročeský tříkrálový koláč


Těsto:
300 g celozrnné špaldové mouky
250 g najemno nastrouhané mrkve  
180 g másla (dobře jde použít i stejné množství rostlinného tuku jako Stella či Hera, ale klidně i olej)
špetka soli
pokud není mrkev sladká, těsto trochu přislaďte třeba medem 

Náplň:
400 g nahrubo nastrouhaných jablek
2 PL slunečnicových semínek
2 hrsti nahrubo nasekaných ořechů
2 hrsti rozinek
mletá skořice
med nebo čekankový sirup

Na dokončení
vejce, mandle, sezam, slunečnicová semínka


Na vále ze všech přísad zpracuji vláčné těsto. Hned jej rozdělím na dvě části a z každé vyválím placku. Podle velkého talíře vykrojím z obou kruh. První vložím do vymazané dortové formy a vmáčknu ji na dno a do boků. 

Na těsto dám strouhaná jablka, slunečnicová semínka, rozinky, ořechy, posypu skořicí a proliji medem - sirupem - nebo posypu cukrem. 

Náplň přikryji druhou plackou a přimáčknu boky. Ze zbylého těsta uválím hada, kterým začistím obvod koláče. Povrch koláče potřu rozšlehaným vajíčkem, dozdobím mandlemi a semínky. Střed několikrát propíchnu vidličkou, aby mohla odcházet pára. Peču na 180˚C asi 40 minut. Po vychladnutí odstraním ráfek formy a před podáváním zasněžím moučkovým cukrem nebo pocákám medem.










A jen tak mimochodem: Na Tři krále doporučuji i neodolatelně dobrou Galette des rois nebo kynutou korunu pro krále či smetanovou korunu. Nechtějte, abych vybrala jen jednu korunu, každá je geniální.



Na večeři jsem rodinu mile překvapila plněnými twistovými rohlíky... 

Venku konečně nasněžilo...

Posváteční facelift jídelního stolu...

Čas vyzkoušet dárky (Nanu Nana a Tchibo)...


Kristus ať obydlí žehná po celý rok 2025.
 

20 komentářů:

  1. Fotky jako z katalogu )))a k tomu zase taková tříkrálová dobrota. Přeji hezký novoroční rozjezd.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji a také přeji pěkný školní týden.
      Zdraví Jitka

      Vymazat
  2. Krásné fotky a koláč vypadá nádherně, určitě je moc dobrý. Já včera pekla mrkvovou buchtu taky ze špaldové mouky a s ořechy ale tento recept i s jablky ráda vyzkouším. Hezký zbytek neděle, Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, mrkvové recepty jsou vděčné a když přidáte ořechy a třeba ještě i ta jablka, výsledek nemá chybu.
      Mějte pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, krásnej koláč. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martičko, děkuji a také ti přeji pěkný lednový týden.
      Jitka

      Vymazat
  4. Ty jsi připravená na každou událost.Další dobrota.Já se chystám péct ten pletený koláč z předchozího příspěvku.Jituško,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, tak to jsem zvědavá, jak vám bude chutnat.
      Přeji hodně úspěchu a zdravím. Jitka

      Vymazat
  5. Jituško, moc krásný koláč a určitě by mi i chutnal.
    Nějak se nepamatuji, kdy se nám povedlo být na Tři krále pohromadě... Nedá se nic dělat, tak to prostě je.
    Dárky moc krásné, vkusně naaranžované, jak jinak u tebe...
    Přeji příjemné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji, je to milé. Nám to vychází ještě o víkendu, jinak je to těžší se třeba v pondělí sejít všichni. Ale jak píšeš, je to tak a basta.
      Měj klidný večer a v pohodě prožij začátek ledna. Zdraví Jitka

      Vymazat
  6. Já v novém roce ještě nepekla. Asi první, do čeho se pustím, budou základy na minipavlovy do zásoby a bílkovoořechová roláda, protože mi lednice přetéká bílky :).
    Tvůj koláč vypadá hezky a nepochybně bude díky mrkvi v těstě a jablečné náplni krásně vláčný
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já si bílky mrazím a pak jsou kdykoliv k dispozici. Koláč byl dobrý a druhý den ještě lepší.
      Měj pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  7. Určitě zkusím. Nalákala jsi mne.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak to jsem ráda, že jsem mohla inspirovat.
      Přeji ti pěkný začátek ledna. Jitka

      Vymazat
  8. píšu si, mrkvové koláče mám v oblibě,Sv.

    OdpovědětVymazat
  9. Jitko, opět krásná dobrota, ty to prostě umíš 😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, děkuji za milá slova a přeji ti pěkný začátek týdne. Jitka

      Vymazat
  10. Přiznávám, že od pečení cukroví jsem ještě nepekla, ale vzhledem k tomu, že včera (konečně :)) došlo, zase se do toho s chutí pustím. Krásné dny v kuchyni i v životě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, u nás konečně došlo v sobotu :o) A už se peče nanovo :o)
      Děkuji a přeji ti pohodový leden. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.