V poslední době jsme si oblíbili misky Poke bowl z orientální restaurace v Brně. Těžko říct, která varianta nám chutná nejvíc, dobré jsou všechny. V Brně nejsme každý týden, ale pestrobarevnou misku k večeři bychom si dali rádi. Vygooglila jsem recepty, nakoupila omáčky ve vietnamské večerce, zapojila rodinu a o večeři bylo postaráno. Nejsem žádný specialista na východní kuchyni a použila jsem co nejvíce běžných ingrediencí. Poke je velmi variabilní, zdravé jídlo z čerstvých surovin, které navíc skvěle chutná. Kromě lehkého oběda nebo večeře ráda Poke bowl připravím i pro návštěvu, kdy stůl obložím miskami s ingrediencemi, a každý si svou Poke misku poskládá podle toho, na co má chuť.
Miska Poke bowl
Maso:
Já jsem použila kousek vepřového plecka (necelé půl kilo), ale víc se používá maso hovězí nebo kuřecí. Dobrý je i losos nebo krevety. Vegetariáni použijí tofu, tempeh nebo sýr např. Fetu. Maso jsem nakrájela na kostky a naložila na 2-3 hodiny do marinády a uložila do ledničky. Pak jsem je pekla asi dvě hodiny v troubě na 150˚C do velmi měkka. Spojení masa s marinádou vytvoří geniální chuť.
Marináda:
Omáčka Teriyaki (z vietnamské večerky, koupíte i v Tescu apod.) jsou různé varianty a já jsem vůbec nevěděla jak chutná. Vzala jsem tu nejlevnější 😊, kdyby nám nechutnala, ale je moc dobrá a určitě koupím větší balení. K omáčce jsem přidala olivový olej (měl by být sezamový, ale ten jsem nesehnala), osolila a přidala citronovou šťávu z půlky citronu.
Množství jsem dávala od oka, asi tolik aby bylo maso obalené v marinádě a trochu kolem.
Rýže:
Může být rýže na sushi, jasmínová, ale klidně i obyčejná parboiled. Uvařte tak, jak jste zvyklí. Můžete ji pokapat troškou rýžového octa, marinádou nebo omáčkou. Variantou jsou nudle, kuskus nebo quinoa.
Zelenina:
Cokoliv, co najdete v ledničce. Ledový salát, rajčata, okurky, paprika, kukuřice, mrkev, ředkvičky, kedlubna, jarní cibulka, avokádo, mango, ananas... Měly by sem přijít sójové boby Edamame, ale o jejich existenci na našem malém městě nemá nikdo ani ponětí. Dala jsem fazole z plechovky v omáčce. Je to tedy přístup á la Babica, ale výsledek nám chutnal.
Kompletace:
Do větší misky přijde teplá rýže, pokape se omáčkou Teriyaki, sojovkou nebo co komu chutná. Doplní se ledovým salátem. Mělo by to být asi půl na půl. Na rýži a salát přijde maso a zelenina. Vše lze ještě posypat kořením, sezamem a pocákat omáčkou např. sladkou chilli nebo ostřejší, kdo má rád či majonézou.
Borci se do Poke pustí hůlkami, my ostatní vidličkou 😉.
A jen tak mimochodem: Poke bowl má původ na Havaji, ale nepopře inspiraci japonskou kuchyní. Slovo poke znamená v havajštině "nakrájet na kousky" a odkazuje na kousky jednotlivých surovin uložených na rýžovém lůžku.
Jitko, vypadá to opět skvěle 👍👍 A když je možnost, tak si Poke ráda dám. Měj se krásně 😍
OdpovědětVymazatJitko, já se přiznám, že jsem si poke bowl zatím nikde nedala. Asi proto, že moc chutí na jednom talíři nevyhledávám (já si i špenát doma dávám zvlášť do kompotové misky, protože nemám ráda, když se mi smíchá se šťávou z masa a opatlá mi knedlíky :D). Nicméně musím přiznat, že fotogenické jsou velmi.
OdpovědětVymazatHezký den
Jituško, opravdu tleskám! Taky tyhle misky milujeme, ale doma jsem se do přípravy nepostila. Určitě to zkusím. Tvé misky vypadají skvěle.
OdpovědětVymazatDěkuji za tip a přeji příjemný den. Helena
To vypadá moc dobře. Určitě by mi to chutnalo. Zatím jsem takovou misku před sebou ještě nikdy neměla.
OdpovědětVymazatMěj se hezky !
Hanka
To je druh jídla,které mám nejraději.To určitě vyzkouším a díky
OdpovědětVymazatJituško,hezký večer
hned bych si dala...Sv.
OdpovědětVymazatTo bych si dala. Mám to ráda.
OdpovědětVymazat