Víkend se blíží a kulinářské inspirace není nikdy dost. Štěstí přeje připraveným a nezaskočí nás ani vodnářská oslava narozenin.
V Americe se mu říká Black Forest, v Německu Schwarzwald. První Schwarzwaldský dort upekl německý cukrář Josef Keller v roce 1915. Pro svou jednoduchost a lahodnost je stále oblíbený a peče se dodnes. Já jsem svůj první dort z Černého lesa upekla manželovi k narozeninám. Původním receptem jsem se nechala jen lehce inspirovat, výsledkem byl lehký, kyprý dort plný harmonických chutí.
Schwarzwaldský dort
Korpus:
120 g změklého másla
200 g krupicového cukru
3 vejce
1 ČL vanilkového extraktu
300 ml kysaného podmáslí
125 g hladké mouky
125 g polohrubé mouky
50 g kakaa holandského typu
1 ČL kypřícího prášku do pečiva
1 ČL sody
1 ČL octa
špetka soli
Na krém:
250 g mascarpone
250 g krémového sýra (např. Palouček, Lučina)
90 g moučkového cukru
350 g smetany 33%
1 lžička vanilkového extraktu
Na kompletaci:
třešně či višně čerstvé nebo mražené asi 250 g
2 PL krupicového cukru
Předehřeji troubu na 175˚C a na dno dortové formy přiskřípnu pečící papír.
Ve větší míse prošlehám změklé máslo s cukrem a postupně přišlehávám vejce. Jakmile má těsto krémovou konzistenci, přidám postupně vanilku, podmáslí a zašlehám i sypké přísady kromě sody. Nakonec v misce promíchám ocet se
sodou a hned zašlehám do těsta. Soda začne okamžitě fungovat, takže není na co čekat. Těsto přeliji do dortové formy a jde se hned do trouby. Peču asi hodinu, před vytažením vyzkouším špejlí. Vychladlý korpus před uvolněním ráfku objedu po obvodu ostrým nožem, odstraním papír a dvakrát proříznu.
V trošce vody povařím třešně nebo višně s cukrem. Já používám mražené a ty není potřeba podlévat, pustí vodu samy. Přecedím a nechám vychladit.
Na krém prošlehám
mascarpone, sýr a cukr. Následně přidám tekutou smetanu a vanilkový extrakt a
znovu prošlehám do hustého krému. Než korpus vychladne, uložím do ledničky, ale dá se krém připravit i den předem, líp se s ním pak pracuje.
Na tác položím první plát korpusu, promažu třetinou krému a pokladu odkapané třešně. Přiklopím druhou
část korpusu a opakuji vrstvu krému a višně. Nakonec přijde horní plát dortu. Zbytek krému dám do cukrářského pytlíku se špičkou a ozdobím vršek dortu. Doplním zbytkem třešní, hroznovým vínem, sušenými malinami, půlkami lískových ořechů a strouhanou čokoládou. Před podáváním nechám dvě hodiny v
ledničce.
A jen tak mimochodem: Nedávno jsem si vzpomněla na recept typu "oběd z jednoho plechu", který jsme doma často vařili a úplně jsem na něj zapomněla. Je to jednoduchá rychlovka, na které není co pokazit.
Oběd z jednoho plechu
Množství přizpůsobím počtu osob, já jsem měla asi
750 g vepřového plecka
750 g brambor
2 velké cibule
olej
sůl, pepř, mletá paprika, drcený kmín
alobal
Maso, brambory i cibuli nakrájím na zhruba stejné kousky.
Hluboký plech vystelu alobalem, vložím maso, brambory, cibuli, osolím, okořením, prokapu olejem a promíchám.
Přiklopím částí alobalu, utěsním do balíčku a peču na 200˚C do měkka. Před koncem pečení rozbalím alobal a nechám dopéct odkryté.
Podávám s nakládanou nebo čerstvou zeleninou, salátem, posypané jarní cibulkou,...
dobrý tip na víkend...Sv.
OdpovědětVymazat