Víkend se blíží a kulinářské inspirace není nikdy dost. Štěstí přeje připraveným a nezaskočí nás ani vodnářská oslava narozenin.
V Americe se mu říká Black Forest, v Německu Schwarzwald. První Schwarzwaldský dort upekl německý cukrář Josef Keller v roce 1915. Pro svou jednoduchost a lahodnost je stále oblíbený a peče se dodnes. Já jsem svůj první dort z Černého lesa upekla manželovi k narozeninám. Původním receptem jsem se nechala jen lehce inspirovat, výsledkem byl lehký, kyprý dort plný harmonických chutí.

Schwarzwaldský dort
Korpus:
120 g změklého másla
200 g krupicového cukru
3 vejce
1 ČL vanilkového extraktu
300 ml kysaného podmáslí
125 g hladké mouky
125 g polohrubé mouky
50 g kakaa holandského typu
1 ČL kypřícího prášku do pečiva
1 ČL sody
1 ČL octa
špetka soli
Na krém:
250 g mascarpone
250 g krémového sýra (např. Palouček, Lučina)
90 g moučkového cukru
350 g smetany 33%
1 lžička vanilkového extraktu
Na kompletaci:
třešně či višně čerstvé nebo mražené asi 250 g
2 PL krupicového cukru
Předehřeji troubu na 175˚C a na dno dortové formy přiskřípnu pečící papír.
Ve větší míse prošlehám změklé máslo s cukrem a postupně přišlehávám vejce. Jakmile má těsto krémovou konzistenci, přidám postupně vanilku, podmáslí a zašlehám i sypké přísady kromě sody. Nakonec v misce promíchám ocet se
sodou a hned zašlehám do těsta. Soda začne okamžitě fungovat, takže není na co čekat. Těsto přeliji do dortové formy a jde se hned do trouby. Peču asi hodinu, před vytažením vyzkouším špejlí. Vychladlý korpus před uvolněním ráfku objedu po obvodu ostrým nožem, odstraním papír a dvakrát proříznu.
V trošce vody povařím třešně nebo višně s cukrem. Já používám mražené a ty není potřeba podlévat, pustí vodu samy. Přecedím a nechám vychladit.
Na krém prošlehám
mascarpone, sýr a cukr. Následně přidám tekutou smetanu a vanilkový extrakt a
znovu prošlehám do hustého krému. Než korpus vychladne, uložím do ledničky, ale dá se krém připravit i den předem, líp se s ním pak pracuje.
Na tác položím první plát korpusu, promažu třetinou krému a pokladu odkapané třešně. Přiklopím druhou
část korpusu a opakuji vrstvu krému a višně. Nakonec přijde horní plát dortu. Zbytek krému dám do cukrářského pytlíku se špičkou a ozdobím vršek dortu. Doplním zbytkem třešní, hroznovým vínem, sušenými malinami, půlkami lískových ořechů a strouhanou čokoládou. Před podáváním nechám dvě hodiny v
ledničce.
A jen tak mimochodem: Nedávno jsem si vzpomněla na recept typu "oběd z jednoho plechu", který jsme doma často vařili a úplně jsem na něj zapomněla. Je to jednoduchá rychlovka, na které není co pokazit.

Oběd z jednoho plechu
Množství přizpůsobím počtu osob, já jsem měla asi
750 g vepřového plecka
750 g brambor
2 velké cibule
olej
sůl, pepř, mletá paprika, drcený kmín
alobal
Maso, brambory i cibuli nakrájím na zhruba stejné kousky.
Hluboký plech vystelu alobalem, vložím maso, brambory, cibuli, osolím, okořením, prokapu olejem a promíchám.
Přiklopím částí alobalu, utěsním do balíčku a peču na 200˚C do měkka. Před koncem pečení rozbalím alobal a nechám dopéct odkryté.
Podávám s nakládanou nebo čerstvou zeleninou, salátem, posypané jarní cibulkou,...
dobrý tip na víkend...Sv.
OdpovědětVymazatSvětlanko, děkuji. Jitka
VymazatDort vypadá velmi lákavě.My máme tři vodnáře,hned na začátku února a pěkně za sebou.Dort by je potěšil slavíme společně.Jídlo z jednoho plechu jsem dělala podobě včera.Brambory s vepřovým.Mám to ráda.Jituško,hezký den
OdpovědětVymazatJituško, já mám kolem sebe plno vodnářů... v rodině, ze školy i v práci. Jo jo v únoru z oslav nevyjdeme :-)
VymazatMěj pěkný večer. Jitka
Jituško, ten dort tedy musí být skvostný! Nadýchané těsto, dobrý krém a ty třešně... Mamka má v únoru narozky, většinou peču něco s kokosem, který miluje, ale možná udělám výjimku...
OdpovědětVymazatA ten oběd - to je dobrý nápad. Připomněla si mi, že jsem něco podobného dělala v takovém tom pečícím pytlíku...
Děkuji za lákavé tipy a přeji příjemný den. Helena
Helenko, dort nám moc chutnal. Obvykle dělám manželovi čokoládový dort a toto byla příjemná změna. Má mamka má taky v únoru narozeniny :o)
VymazatJo, to máš pravdu. V pytlíku jsem taky kdysi něco pekla.
Mějte příjemný večer a pohodový nový týden. Jitka
Už mám recept na dort vytištěný. Na tento víkend ho dělat nebudu, ale v březnu se mi bude hodit.
OdpovědětVymazatPodobný oběd z alobalu jsem dělávala. Nevím, proč jsem to už dlouho nedělala. Díky, že jsi mi to připomněla.
Měj se hezky !
Hanka
Hani, dort určitě bude chutnat i rybám a beranům :o)
VymazatJá jsem taky na recept z jednoho plechu zapomněla a přitom jej mamka dělala dost často.
Měj se krásně. Jitka
Jitko, dort i oběd z jednoho pekáče vypadají lákavě.
OdpovědětVymazatPřiznám se, že kombinaci ocet, soda a prášek do pečiva jsem na pečení ještě nepoužívala.
Hezký den
Stáňo, kombinace octu a sody je okoukaná z korpusu na dort Red Velvet. Ten nám vždycky moc chutná a vždy se povede.
VymazatMěj pohodový večer. Jitka
Dort vypadá parádně, hned bych si dala! Recept si uložím a asi si ho upeču ke svátku :)
OdpovědětVymazatVeroniko, já si taky peču k svátku a narozeninám sama. Nevadí mně to, spíš naopak.
VymazatTak ať se povede. Zdraví Jitka
Slaným receptem jste mi udělala radost, mám je asi radši než ty sladké....ale to neznamená, že nejsem mlsná :-P Chtěla jsem se zeptat pro kolik lidí předepsaná porce asi vyjde? Pro 4-člennou rodinu?
OdpovědětVymazatZ Brna zdraví Jitka
Jitko, já taky vařím pro 4-člennou rodinu, i když syn toho sní za dva :-) a toto množství by mělo stačit.
VymazatPřeji pěkný konec ledna. Jitka
Miluju jídla z jednoho hrnce/pekáče/plechu 😀 A Schwarzwald patří mezi mé oblíbené dortíky. Ovšem na jeho pečení bych si netroufla. Máš to krásné, Jitko 😍
OdpovědětVymazatŠárko, není se čeho bát. Je to jednoduché a výsledek stojí za vyzkoušení.
VymazatPěkný večer. Jitka