středa 22. ledna 2025

Dva recepty na víkend

Víkend se blíží a kulinářské inspirace není nikdy dost. Štěstí přeje připraveným a nezaskočí nás ani vodnářská oslava narozenin.  

V Americe se mu říká Black Forest, v Německu Schwarzwald. První Schwarzwaldský dort upekl německý cukrář Josef Keller v roce 1915. Pro svou jednoduchost a lahodnost je stále oblíbený a peče se dodnes. Já jsem svůj první dort z Černého lesa upekla manželovi k narozeninám. Původním receptem jsem se nechala jen lehce inspirovat, výsledkem byl lehký, kyprý dort plný harmonických chutí.


 


Schwarzwaldský dort 

 

Korpus: 
120 g změklého másla
200 g krupicového cukru
3 vejce
1 ČL vanilkového extraktu
300 ml kysaného podmáslí
125 g hladké mouky
125 g polohrubé mouky
50 g kakaa holandského typu
1 ČL kypřícího prášku do pečiva
1 ČL sody
1 ČL octa
špetka soli
 
Na krém:
250 g mascarpone
250 g krémového sýra (např. Palouček, Lučina)
90 g moučkového cukru
350 g smetany 33%
1 lžička vanilkového extraktu
 
Na kompletaci:
třešně či višně čerstvé nebo mražené asi 250 g
2 PL krupicového cukru
 

Předehřeji troubu na 175˚C a na dno dortové formy přiskřípnu pečící papír. 
 
Ve větší míse prošlehám změklé máslo s cukrem a postupně přišlehávám vejce. Jakmile má těsto krémovou konzistenci, přidám postupně vanilku, podmáslí a zašlehám i sypké přísady kromě sody. Nakonec v misce promíchám ocet se sodou a hned zašlehám do těsta. Soda začne okamžitě fungovat, takže není na co čekat. Těsto přeliji do dortové formy a jde se hned do trouby. Peču asi hodinu, před vytažením vyzkouším špejlí. Vychladlý korpus před uvolněním ráfku objedu po obvodu ostrým nožem, odstraním papír a dvakrát proříznu.
 
V trošce vody povařím třešně nebo višně s cukrem. Já používám mražené a ty není potřeba podlévat, pustí vodu samy. Přecedím a nechám vychladit.
 
Na krém prošlehám mascarpone, sýr a cukr. Následně přidám tekutou smetanu a vanilkový extrakt a znovu prošlehám do hustého krému. Než korpus vychladne, uložím do ledničky, ale dá se krém připravit i den předem, líp se s ním pak pracuje.
 
Na tác položím první plát korpusu, promažu třetinou krému a pokladu odkapané třešně. Přiklopím druhou část korpusu a opakuji vrstvu krému a višně. Nakonec přijde horní plát dortu. Zbytek krému dám do cukrářského pytlíku se špičkou a ozdobím vršek dortu. Doplním zbytkem třešní, hroznovým vínem, sušenými malinami, půlkami lískových ořechů a strouhanou čokoládou. Před podáváním nechám dvě hodiny v ledničce.

 



A jen tak mimochodem: Nedávno jsem si vzpomněla na recept typu "oběd z jednoho plechu", který jsme doma často vařili a úplně jsem na něj zapomněla. Je to jednoduchá rychlovka, na které není co pokazit.



Oběd z jednoho plechu


Množství přizpůsobím počtu osob, já jsem měla asi
750 g vepřového plecka 
750 g brambor
2 velké cibule
olej
sůl, pepř, mletá paprika, drcený kmín
alobal

Maso, brambory i cibuli nakrájím na zhruba stejné kousky. 
Hluboký plech vystelu alobalem, vložím maso, brambory, cibuli, osolím, okořením, prokapu olejem a promíchám. 



Přiklopím částí alobalu, utěsním do balíčku a peču na 200˚C do měkka. Před koncem pečení rozbalím alobal a nechám dopéct odkryté.
Podávám s nakládanou nebo čerstvou zeleninou, salátem, posypané jarní cibulkou,...


   

16 komentářů:

  1. Dort vypadá velmi lákavě.My máme tři vodnáře,hned na začátku února a pěkně za sebou.Dort by je potěšil slavíme společně.Jídlo z jednoho plechu jsem dělala podobě včera.Brambory s vepřovým.Mám to ráda.Jituško,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, já mám kolem sebe plno vodnářů... v rodině, ze školy i v práci. Jo jo v únoru z oslav nevyjdeme :-)
      Měj pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, ten dort tedy musí být skvostný! Nadýchané těsto, dobrý krém a ty třešně... Mamka má v únoru narozky, většinou peču něco s kokosem, který miluje, ale možná udělám výjimku...
    A ten oběd - to je dobrý nápad. Připomněla si mi, že jsem něco podobného dělala v takovém tom pečícím pytlíku...
    Děkuji za lákavé tipy a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, dort nám moc chutnal. Obvykle dělám manželovi čokoládový dort a toto byla příjemná změna. Má mamka má taky v únoru narozeniny :o)
      Jo, to máš pravdu. V pytlíku jsem taky kdysi něco pekla.
      Mějte příjemný večer a pohodový nový týden. Jitka

      Vymazat
  3. Už mám recept na dort vytištěný. Na tento víkend ho dělat nebudu, ale v březnu se mi bude hodit.
    Podobný oběd z alobalu jsem dělávala. Nevím, proč jsem to už dlouho nedělala. Díky, že jsi mi to připomněla.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, dort určitě bude chutnat i rybám a beranům :o)
      Já jsem taky na recept z jednoho plechu zapomněla a přitom jej mamka dělala dost často.
      Měj se krásně. Jitka

      Vymazat
  4. Jitko, dort i oběd z jednoho pekáče vypadají lákavě.
    Přiznám se, že kombinaci ocet, soda a prášek do pečiva jsem na pečení ještě nepoužívala.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, kombinace octu a sody je okoukaná z korpusu na dort Red Velvet. Ten nám vždycky moc chutná a vždy se povede.
      Měj pohodový večer. Jitka

      Vymazat
  5. Dort vypadá parádně, hned bych si dala! Recept si uložím a asi si ho upeču ke svátku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, já si taky peču k svátku a narozeninám sama. Nevadí mně to, spíš naopak.
      Tak ať se povede. Zdraví Jitka

      Vymazat
  6. Slaným receptem jste mi udělala radost, mám je asi radši než ty sladké....ale to neznamená, že nejsem mlsná :-P Chtěla jsem se zeptat pro kolik lidí předepsaná porce asi vyjde? Pro 4-člennou rodinu?
    Z Brna zdraví Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já taky vařím pro 4-člennou rodinu, i když syn toho sní za dva :-) a toto množství by mělo stačit.
      Přeji pěkný konec ledna. Jitka

      Vymazat
  7. Miluju jídla z jednoho hrnce/pekáče/plechu 😀 A Schwarzwald patří mezi mé oblíbené dortíky. Ovšem na jeho pečení bych si netroufla. Máš to krásné, Jitko 😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, není se čeho bát. Je to jednoduché a výsledek stojí za vyzkoušení.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.