Na sezónu ovoce a zeleniny ze zahrady si ještě nějaký ten měsíc počkáme, ale to vůbec nevadí, protože svou sezónu má teď ovoce exotické a toho je třeba využít. Recept na chlebíček z kaki jsem objevila vloni na jaře, ale to už bylo po sezóně. Tentokrát jsem nezaváhala a ze dvou krásně oranžových plodů kaki udělala hlavní víkendovou hvězdu.
Kaki chlebíček nebo bábovka
80 g rozpuštěného másla
120 g třtinového cukru
120 g třtinového cukru
2 vejce
1 ČL mleté skořice
sůl
200 g hladké (špaldové) mouky
1 ČL kypřícího prášku do pečiva
2 kaki
60 g nahrubo sekaných ořechů - já jsem měla pekany
Máslo prošlehám s cukrem, vajíčky, skořicí a špetkou soli. Přidám mouku s práškem do pečiva, nahrubo rozmixovanými neloupanými kaki a ořechy. Pro zvýraznění exotické chuti jsem přidala pekany, ale hodily by se i mandle nebo vlašáky.
Těsto naliji do vymazané chlebíčkové formy, uhladím povrch a peču necelou hodinu na 180˚C . Před vytažením z trouby vyzkouším propečení špejlí. Nechám chvíli vychladnout a pak vyklopím z formy na tác. Po úplném vychladnutí se může podávat. Já jsem ještě chlebíček polila bílou čokoládou s pomerančovou příchutí a posypala sekanými mandlemi.
A jen tak mimochodem: Pro kaki se používá mnoho názvů. Můžete se setkat s tomelem, churmou, kakichurmou, Diovým ovocem, čínskou švestkou i korejským mangem, šaronským ovocem, medovým jablkem, uruguayským pomerančem, indickým pomelem nebo australským rajčetem. Z Číny se rozšířilo do celého světa a každý si je pojmenoval po svém. V Evropě roste v Itálii, Španělsku, Albánii a třeba i na jihu Ukrajiny. V některých zemích je před Vánocemi rozkrajují a podle hvězdičky předpovídají tuhost zimy.
Roste na stromech podobných jabloni a dozrává až v době, kdy stromu opadá většina listí. Správně zralé kaki je krásně oranžové a na omak měkké. Je nadupané vitamíny a jde i o ideální ovoce při hubnutí. Já nejčastěji kaki snídám s bílým jogurtem a semínky, výborné je i sušené kaki.
kaki občas koupím, a chutná mi,Sv.
OdpovědětVymazatJá je kupuji v sezóně často, hlavně k snídani. Jitka
VymazatAsi zkusím. Mám zrovna dvě zralá kaki doma )))
OdpovědětVymazatEva http://es-ideas.blogspot.com/
Už je v troubě )))
VymazatEvi, no super. Tak ať vám chutná.
VymazatZdraví Jitka
Jitko, bábovka vypadá náramně, to polití čokoládou a madle jí dodaly ještě sex-apeal :). Já v poslední době narážela na samá nedozrálá kaki, která vypadala, že ani dozrát nezvládnou, takž jsem kaki v této sezóně měla snad jednou.
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, ohó pekla jsem chlebíček a vyšla mně buchta se sex appealem :o) Paráda, to budu používat :o)
VymazatKaki se prý musí trhat nezralá, aby vydržela transport na sever, ale dozrají i utržená. Tak to jsi se možná trefila na nějaká, co ještě potřebovala nějaký ten den.
Přeji ti pěkný večer. Jitka
Kaki jsem párkrát zkusila, ale moc mě neoslovilo. Možná bych ho mohla zakomponovat do snídaňové kaše 🙂 Jinak chlebíček vypadá luxusně 👍👍
OdpovědětVymazatŠárko, u nás je máme rádi. Ke snídani i do ovocného salátu.
VymazatMěj se krásně. Jitka
Jituško, chlebíček vypadá moc krásně, vlhce, tak to máme u nás rádi. Kaki si občas koupím, ještě jsem ho do pečení nepoužila.
OdpovědětVymazatPřipomněla si mi náš pobyt u Lago di Garda. V jedné zahradě obrovský strom, spousta plodů na něm i pod ním. Chvilku nám trvalo, než jsme přišli na to, na co se koukáme...
Přeji klidné pondělí, Helena
Helenko, použitím kaki byl opravdu vláčný, žádná dusivka. Do pečení jsem taky zkusila prvně, ale určitě ne naposled.
VymazatNa Gardě je to zajímavé. Vysoké hory, blízko Alpy a kolem jezera citroníky a i kaki. Tam bych vydržela.
Mějte pěkný večer. Jitka
Chlebíček vypadá úžasné a překvapilo mě,že je z kaki.To miluji,ale nesmí být přezrálé.
OdpovědětVymazatNad receptem přemýšlím.Ráda se pouštím do něčeho nového
Hezký den
Jituško, recept je jednoduchý a moc dobrý. Až vyzkoušíš, napiš, jestli vám chutnal.
VymazatPřeji pohodové dny. Jitka
To vypadá velmi vláčně, takže to u nás doma jistě bude mít úspěch. Kaki mám ráda, ale překvapilo mne, jak silný to pro někoho může být alergen. Moji kolegyni to před svátky odstřelilo na 2 dny. Díky za recept. Hezké lednové dny, Eva
OdpovědětVymazatEvi, tak to by mne nenapadlo, že na ně může mít někdo reakci. Slyším to poprvé.
VymazatMěj klidný leden. Zdraví Jitka
Božský na pohled. Musí být výborny, už jen ta kombinace chutí... Wow
OdpovědětVymazatJani, děkuji za návštěvu. Nám chlebíček moc chutnal a určitě jsem jej nepekla naposled.
VymazatPřeji krásné lednové dny. Jitka
Kaki jsem zkusila jen jednou, ale že by mne nějak oslovilo, tak to ne. Ale zase že by mi úplně nechutnalo, to říci nemohu. Ovšem chlebíček vypadá moc dobře !
OdpovědětVymazatMěj se hezky !
Hanlka
Hani, kaki musí být zralé, měkké a pak je lahodné. Kupuji je teď často, dokud je sezóna.
VymazatPřeji ti pěkný večer. Jitka
Kaki miluju a ráda si na něm pochutnávám. Přidat do pěčení mě ještě nenapadlo a tak ráda vyzkouším - díky za recept!
OdpovědětVymazatMějte hezké zimní dny, zdraví Jitka z Brna
Jitko, rádo se stalo a budu ráda, když pak napíšete, jak se povedl.
VymazatZdraví Jitka