neděle 12. ledna 2025

Kaki chlebíček

Na sezónu ovoce a zeleniny ze zahrady si ještě nějaký ten měsíc počkáme, ale to vůbec nevadí, protože svou sezónu má teď ovoce exotické a toho je třeba využít. Recept na chlebíček z kaki jsem objevila vloni na jaře, ale to už bylo po sezóně. Tentokrát jsem nezaváhala a ze dvou krásně oranžových plodů kaki udělala hlavní víkendovou hvězdu.



Kaki chlebíček nebo bábovka


80 g rozpuštěného másla
120 g třtinového cukru
2 vejce
1 ČL mleté skořice
sůl
200 g hladké (špaldové) mouky
1 ČL kypřícího prášku do pečiva
2 kaki
60 g nahrubo sekaných ořechů - já jsem měla pekany 

Máslo prošlehám s cukrem, vajíčky, skořicí a špetkou soli. Přidám mouku s práškem do pečiva, nahrubo rozmixovanými neloupanými kaki a ořechy. Pro zvýraznění exotické chuti jsem přidala pekany, ale hodily by se i mandle nebo vlašáky. 





Těsto naliji do vymazané chlebíčkové formy, uhladím povrch a peču necelou hodinu na 180˚C . Před vytažením z trouby vyzkouším propečení špejlí. Nechám chvíli vychladnout a pak vyklopím z formy na tác. Po úplném vychladnutí se může podávat. Já jsem ještě chlebíček polila bílou čokoládou s pomerančovou příchutí a posypala sekanými mandlemi.










A jen tak mimochodem: Pro kaki se používá mnoho názvů. Můžete se setkat s tomelem, churmou, kakichurmou, Diovým ovocem, čínskou švestkou i korejským mangem, šaronským ovocem, medovým jablkem, uruguayským pomerančem, indickým pomelem nebo australským rajčetem. Z Číny se rozšířilo do celého světa a každý si je pojmenoval po svém. V Evropě roste v Itálii, Španělsku, Albánii a třeba i na jihu Ukrajiny. V některých zemích je před Vánocemi rozkrajují a podle hvězdičky předpovídají tuhost zimy.
   
Roste na stromech podobných jabloni a dozrává až v době, kdy stromu opadá většina listí. Správně zralé kaki je krásně oranžové a na omak měkké. Je nadupané vitamíny a jde i o ideální ovoce při hubnutí. Já nejčastěji kaki snídám s bílým jogurtem a semínky, výborné je i sušené kaki. 

 

21 komentářů:

  1. kaki občas koupím, a chutná mi,Sv.

    OdpovědětVymazat
  2. Asi zkusím. Mám zrovna dvě zralá kaki doma )))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko, bábovka vypadá náramně, to polití čokoládou a madle jí dodaly ještě sex-apeal :). Já v poslední době narážela na samá nedozrálá kaki, která vypadala, že ani dozrát nezvládnou, takž jsem kaki v této sezóně měla snad jednou.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, ohó pekla jsem chlebíček a vyšla mně buchta se sex appealem :o) Paráda, to budu používat :o)
      Kaki se prý musí trhat nezralá, aby vydržela transport na sever, ale dozrají i utržená. Tak to jsi se možná trefila na nějaká, co ještě potřebovala nějaký ten den.
      Přeji ti pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  4. Kaki jsem párkrát zkusila, ale moc mě neoslovilo. Možná bych ho mohla zakomponovat do snídaňové kaše 🙂 Jinak chlebíček vypadá luxusně 👍👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, u nás je máme rádi. Ke snídani i do ovocného salátu.
      Měj se krásně. Jitka

      Vymazat
  5. Jituško, chlebíček vypadá moc krásně, vlhce, tak to máme u nás rádi. Kaki si občas koupím, ještě jsem ho do pečení nepoužila.
    Připomněla si mi náš pobyt u Lago di Garda. V jedné zahradě obrovský strom, spousta plodů na něm i pod ním. Chvilku nám trvalo, než jsme přišli na to, na co se koukáme...
    Přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, použitím kaki byl opravdu vláčný, žádná dusivka. Do pečení jsem taky zkusila prvně, ale určitě ne naposled.
      Na Gardě je to zajímavé. Vysoké hory, blízko Alpy a kolem jezera citroníky a i kaki. Tam bych vydržela.
      Mějte pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  6. Chlebíček vypadá úžasné a překvapilo mě,že je z kaki.To miluji,ale nesmí být přezrálé.
    Nad receptem přemýšlím.Ráda se pouštím do něčeho nového
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, recept je jednoduchý a moc dobrý. Až vyzkoušíš, napiš, jestli vám chutnal.
      Přeji pohodové dny. Jitka

      Vymazat
  7. To vypadá velmi vláčně, takže to u nás doma jistě bude mít úspěch. Kaki mám ráda, ale překvapilo mne, jak silný to pro někoho může být alergen. Moji kolegyni to před svátky odstřelilo na 2 dny. Díky za recept. Hezké lednové dny, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak to by mne nenapadlo, že na ně může mít někdo reakci. Slyším to poprvé.
      Měj klidný leden. Zdraví Jitka

      Vymazat
  8. Božský na pohled. Musí být výborny, už jen ta kombinace chutí... Wow

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuji za návštěvu. Nám chlebíček moc chutnal a určitě jsem jej nepekla naposled.
      Přeji krásné lednové dny. Jitka

      Vymazat
  9. Kaki jsem zkusila jen jednou, ale že by mne nějak oslovilo, tak to ne. Ale zase že by mi úplně nechutnalo, to říci nemohu. Ovšem chlebíček vypadá moc dobře !
    Měj se hezky !
    Hanlka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, kaki musí být zralé, měkké a pak je lahodné. Kupuji je teď často, dokud je sezóna.
      Přeji ti pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  10. Kaki miluju a ráda si na něm pochutnávám. Přidat do pěčení mě ještě nenapadlo a tak ráda vyzkouším - díky za recept!
    Mějte hezké zimní dny, zdraví Jitka z Brna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, rádo se stalo a budu ráda, když pak napíšete, jak se povedl.
      Zdraví Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.