Na sezónu ovoce a zeleniny ze zahrady si ještě nějaký ten měsíc počkáme, ale to vůbec nevadí, protože svou sezónu má teď ovoce exotické a toho je třeba využít. Recept na chlebíček z kaki jsem objevila vloni na jaře, ale to už bylo po sezóně. Tentokrát jsem nezaváhala a ze dvou krásně oranžových plodů kaki udělala hlavní víkendovou hvězdu.
Kaki chlebíček nebo bábovka
80 g rozpuštěného másla
120 g třtinového cukru
120 g třtinového cukru
2 vejce
1 ČL mleté skořice
sůl
200 g hladké (špaldové) mouky
1 ČL kypřícího prášku do pečiva
2 kaki
60 g nahrubo sekaných ořechů - já jsem měla pekany
Máslo prošlehám s cukrem, vajíčky, skořicí a špetkou soli. Přidám mouku s práškem do pečiva, nahrubo rozmixovanými neloupanými kaki a ořechy. Pro zvýraznění exotické chuti jsem přidala pekany, ale hodily by se i mandle nebo vlašáky.
Těsto naliji do vymazané chlebíčkové formy, uhladím povrch a peču necelou hodinu na 180˚C . Před vytažením z trouby vyzkouším propečení špejlí. Nechám chvíli vychladnout a pak vyklopím z formy na tác. Po úplném vychladnutí se může podávat. Já jsem ještě chlebíček polila bílou čokoládou s pomerančovou příchutí a posypala sekanými mandlemi.
A jen tak mimochodem: Pro kaki se používá mnoho názvů. Můžete se setkat s tomelem, churmou, kakichurmou, Diovým ovocem, čínskou švestkou i korejským mangem, šaronským ovocem, medovým jablkem, uruguayským pomerančem, indickým pomelem nebo australským rajčetem. Z Číny se rozšířilo do celého světa a každý si je pojmenoval po svém. V Evropě roste v Itálii, Španělsku, Albánii a třeba i na jihu Ukrajiny. V některých zemích je před Vánocemi rozkrajují a podle hvězdičky předpovídají tuhost zimy.
Roste na stromech podobných jabloni a dozrává až v době, kdy stromu opadá většina listí. Správně zralé kaki je krásně oranžové a na omak měkké. Je nadupané vitamíny a jde i o ideální ovoce při hubnutí. Já nejčastěji kaki snídám s bílým jogurtem a semínky, výborné je i sušené kaki.
kaki občas koupím, a chutná mi,Sv.
OdpovědětVymazatAsi zkusím. Mám zrovna dvě zralá kaki doma )))
OdpovědětVymazatEva http://es-ideas.blogspot.com/
Jitko, bábovka vypadá náramně, to polití čokoládou a madle jí dodaly ještě sex-apeal :). Já v poslední době narážela na samá nedozrálá kaki, která vypadala, že ani dozrát nezvládnou, takž jsem kaki v této sezóně měla snad jednou.
OdpovědětVymazatHezký den
Kaki jsem párkrát zkusila, ale moc mě neoslovilo. Možná bych ho mohla zakomponovat do snídaňové kaše 🙂 Jinak chlebíček vypadá luxusně 👍👍
OdpovědětVymazat