Sklizeň zeleniny je v plném proudu. Letos, dřív než jiné roky, nosím ze zahrady plný košík rajčat, okurek, paprik, dýní, cuket, cibule, mrkve. Musím přiznat, že zpracovat úrodu a naplnit skleničky k uskladnění nebo krabičky k zamrazení ve mně vyvolává pocit velkého uspokojení. A co teprve v únoru, když si dopřejeme ten luxusní oběd v podobě domácího leča 😉.
Každé léto, když jsou rajská jablíčka v té nejlepší formě, vytáhnu starý rodinný recept a uvařím rajskou omáčku z čerstvých rajčat. Je to velké rajské potěšení, plné chuti a vůně.
Rajská z rajských
1 kg uzrálých rajčat
125 g cibule
1 bobkový list
půl ČL mleté skořice
čtvrt ČL mletého hřebíčku
půl ČL sladké papriky
půl PL soli
150 g krupicového cukru
50 ml octa
Rajčata a cibuli pokrájím a dám vařit. Přidám bobkový list a vařím do měkka. Potom rozmixuji ponorným mixerem a přepasíruji přes sítko. Dám znovu vařit. K rajčatové šťávě přidám koření, sůl, cukr a ocet. Povařím a případně dochutím cukrem nebo octem. Rajskou omáčku zahustím jíškou z másla a mouky. Podávám s knedlíkem či těstovinami a vařeným hovězím masem, plněnými paprikami nebo kuličkami z mletého masa.
Já jsem omáčku rovnou připravila z dvojnásobného množství a nezahuštěným ochuceným protlakem jsem naplnila skleničky na zimu.
A jen tak mimochodem: Nejspíš znáte polévku z dýně hokaido. U nás je dlouhodobě v polévkové top pětce. Dýně nějaký čas vydrží, ale rozmražená mně moc nechutná. Chutnější je rozvařit dýni na polévku, tu zamrazit a dokončit až před podáváním. Přikládám recept pro inspiraci.
Polévka Hokaido
1 středně velká dýně Hokaido
1 velká cibule
3 řapíky celeru
3 velké mrkve
1 kostka zeleninového bujónu
olej
2 PL zakysané smetany
Na oleji zpěním pokrájenou cibuli. Přidám kousky mrkve a řapíkatého celeru. Chvíli opékám. Dýni Hokaido umyji, odstraním středovou část se semínky, a i se slupkou nakrájím na kostky. Přidám k zelenině do hrnce, zaliji vodou tak, aby bylo vše sotva ponořené, a vařím do měkka. Nesolím, jen přidám kostku bujónu. Až je vše měkké, ponorným mixérem rozmixuji.
Pokud chci zamrazit, nechám vychladnout a v krabičce uložím do mrazáku.
Pokud bude polévka k obědu, vmíchám dvě lžíce zakysané smetany, osolím a podávám s krutony, semínky nebo dobrým pečivem. To stejné dělám s rozmraženým základem.
Dala bych si úplně všechno))))
OdpovědětVymazatEvi, je to jednoduché, zvládne to každý. Měj se hezky. Jitka
VymazatJitko, rajská z domácích rajských musí být božská. Já ji nikdy neměla, neb nedisponuji zdrojem domácích rajských :(. Luxusní polévku z dýně hokkaido dělá můj syn - chutná i mně, a to já z polévek jinak jím jen vývary ;-). Musím si mu letos říci nejen o sklenici té polévky, ale i o recept :)
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, dobrá rajčata se teď dají koupit i na trhu nebo v prodejnách zahrádkářských přebytků. Oproti supermarketovým je to jiná liga. Doufám, že se pak podělíš o recept na polévku.
VymazatMěj pěkné odpoledne. Jitka
Na obou bych si pochutnala.Rajskou i polévku Hokaido mám moc ráda.Do rajské přidávám perníkové koření.To mi poradil zeť,mají s dcerou hospodu a rajskou u nich miluju.
OdpovědětVymazatJituško,měj se hezky
Jituško, perníkové koření musím vyzkoušet. Já dávám jen bobkový list, skořici a hřebíček. V perníkovém bude ještě něco navíc a chuti to jen prospěje.
VymazatDíky za tip a zdravím. Jitka
Jitu, já do rajské strouhám tvrdý perník - Jiřina z N.
VymazatAno, myslím, že to tu už někdo psal. Díky a zdravím. Jitka
VymazatLéto na talíři, v krabičkách i skleničkách...
OdpovědětVymazatJituško, sbíhají se mi sliny.
Přeji příjemný letní den. Helena
Helenko, jo jo. Léto budiž pochváleno. Ať vaříš babičkovské recepty nebo modernu, vždy je ta chuť o level výš než v zimě.
VymazatUžij si dnešní horký den někde u vody :o)
Zdraví Jitka
Máme rádi jak rajskou omáčku, tak polévku z dýně hokaido. Zrovna předevčírem jsme ji měli :-).
OdpovědětVymazatMěj se hezky !
Hanka
Hani, jídla ze zeleniny u nás teď taky frčí.
VymazatPěkné letní dny. Jitka
rajskou právě vařím,Sv.
OdpovědětVymazatTak doufám, že se povedla. Zdraví Jitka
VymazatMiluji rajskou i dýňovku 😊 Mňam, moc pěkný, chutný článek 🌺
OdpovědětVymazatŠárko, :o) moc děkuji a zdravím. Jitka
Vymazat