čtvrtek 8. srpna 2024

Lindt, tam kde je čokoláda doma

Ještě než jsme se přesunuli do našeho dočasného švýcarského domova, zastavili jsme se cestou na něco sladkého. Jet do Švýcarska a nenavštívit čokoládovnu by byl hřích. Po celé zemi jich je hned několik, v různém pojetí, různých čoko firem. 

Nám polohou nejvíc vyhovovala čokoládovna Lindt blízko Curychu. A taky jsme nutně potřebovali vidět největší čokoládovou fontánu na světě.

 

 

 

 

Navigace nás neplánovaně protáhla centrem největšího švýcarského města, a tak jsme mimoděk z auta zahlédli i největší dominanty Curychu. Lindt Home of Chocolate se nachází velmi blízko Curychu, v přilehlém městě Kilchberg u curyšského jezera.







V roce 2020 firma Lindt postavila nákladem 100 milionů švýcarských franků budovu provoněnou čokoládou, ve které by klidně mohl přebývat Willy Wonka. Návštěvníci tady mohou navštívit interaktivní muzeum, čoko - kavárnu, největší prodejnu výrobků Lindt na světě, ale stejně všichni prvně zamíří do atria na největší čokoládovou fontánu na světě.

 
  
 
 
 
 
 


Fontána ve tvaru zlaté šlehací metličky je přes devět metrů vysoká, váží tři tuny a každou vteřinu protéká asi kilo čokolády.




 
 
Po architektonicky ceněném točitém schodišti, které navrhl mladý český architekt, se návštěvníci vyzbrojeni audio průvodci (v angličtině, němčině, francouzštině, italštině a španělštině) vydají muzeem, aby poznali čokoládový příběh firmy Lindt. Dvouhodinová interaktivní prohlídka vypráví příběh kakaa, čokolády i historii firmy Lindt. Neomezená ochutnávka dobrot završí celou prohlídku.  
 
 
  
Významné osobnosti začátků firmy: Rodolphe Lindt a Rudolf Sprüngli-Ammann.
 
 
Týden před návštěvou jsem chtěla objednat vstupenky, ale na náš nedělní termín už bylo vše beznadějně vyprodáno a asi bychom se i trochu prali s časem, tak jsme si alespoň udělali selfíčko s ambasadorem firmy Rogerem Federerem a pokračovali k uspokojení chuťových buněk.


V Lindt shopu, který má přes 500 m2 jsou nabízeny výrobky Lindt od tabulkových čokolád a pralinek Lindor po produkty, které u nás k vidění nejsou. Zaujaly mne typicky švýcarské sladké suvenýry a spousta výrobků pro domácí pečení. Zkrátka čokoládové nebe.

 





Dvě milé čokolatérky zájemcům krasopisně psaly osobní vzkazy na čokoládové tabulky, tedy spíš tabule 😋.




Návštěvu čoko - kavárny jsme si nenechali ujít a byla to pěkná a sladká tečka za čokoládovou výpravou.


Může se hodit:

Parkování je možné v podzemních garážích Lindt. Za 1,5 hodiny jsme zaplatili 4 CHF.

K čokoládové fontáně, do kavárny a prodejny je vstup zdarma, vstupenka je nutná jen k návštěvě muzea. Vstupné pro dospělé je 17 CHF, pro studenty a seniory je 15 CHF, děti od 8 do 15 let platí 10 CHF. Doporučuji vstupné zakoupit na stránkách Lindt s 14 denním (nebo i větším) předstihem.


A jen tak mimochodem: Ubytování ve Švýcarsku není levné a na Bookingu jsem je rezervovala hned začátkem roku, kdy ještě bylo z čeho vybírat. Ubytovali jsme se v centrální části země, v městečku Wolhusen nedaleko Lucernu. Od pozorných majitelů domu jsme si pronajali dvojpodlažní loft. Ocenili jsme plně vybavenou kuchyňku, moderní koupelnu, pohodlné postele i terasu s pěkným výhledem. Hned pod domem byl malý vodopád a společnost nám pár dnů dělaly i ovečky z nedaleké farmy.


Naše terasa je ta se třemi slunečníky.


"Naše" panoramata.


8 komentářů:

  1. Ač mám hodně ráda sladké,na čokoládu nejsem.To ale neznamená,že bych se nešla podívat do čokoládovny.Fontána je úžasná.Ubytování perfektní.
    Jituško,hezký den i celý víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, u nás je to jeden čokoholik vedle druhého a tak nebylo nad čím přemýšlet :o)
      Měj pěknou neděli. Jitka

      Vymazat
  2. No, co napsat - naprosto úchvatný barák! Trochu jsem ho viděla a četla si o něm na archiwebu, moc jsem si užila tvé fotky! Skutečně důstojná oslava čokolády. Ta prodejna - odtud se asi těžko odchází...
    Věřím, že to byl velký zážitek.
    Ubytování parádní, dobře si vybrala.
    Jituško, přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, za ty peníze aby nebyl :o) Taky jsem na něj byla zvědavá. Měli jsme na cestě několik cílů s moderními stavbami a nezklamal žádný. Každá doba má něco do sebe...
      Z prodejny i z kavárny se opravdu odcházelo problematicky :o) Těch dobrot...
      Přeji ti klidný zbytek nedělního odpoledne. Jitka

      Vymazat
  3. Nádhera ! Takové čokoládové nebe jsme navštívili v menším při našem pozn.zájezdu do Švýcarska. Musela bych hledat dané místo. Nějak mi to z hlavy vypadlo, ale taky jsme si to tam užívali.
    Ubytování jste měli moc pěkné.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, čokoládovny jsou oblíbený cíl ve Švýcarsku i Rakousku. Věřím, že si to tam užijí i ti, co čokoládu právě nemusí. Je tam spousta zajímavých momentů.
      Děkuji za komentář a posílám pozdrav. Jitka

      Vymazat
  4. Jitko, jsem přesvědčená, že jsem včera komentář psala. Buď jsem ho zapomněla odeslat a nebo skončil ve spamu. Tak podruhé jen stručně - čokoládovna musel být bezva zážitek a ubytování jste měli moc pěkné.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, mě komentáře jeden den taky hodně zlobily.
      Díky a zdravím. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.