pondělí 26. srpna 2024

Dračí hora Pilatus

Náš třetí den v okolí Lucernu se významně lišil od dvou předešlých. Místo courání po městě nebo plavbě po jezeře, jsme se vypravili na nejvyšší horu široko daleko - na Pilatus.  


 


Původ jejího jména pramení z pověsti, podle níž bylo tělo Piláta Pontského vhozeno z vrcholu hory do jezera a jeho duše obchází horu připravena poslat bouři na Lucern. Pravděpodobnější bude ale spíš verze, že název vznikl z latinského slova pileatus čili zahalený. Vrchol hory je totiž velmi často zahalený v mracích, o čemž jsme se taky přesvědčili.



Další legenda zase tvrdí, že hora je sídlem hned několika draků a ještě ve 14. století sem lucernští radní zakazovali lidem vystoupat. Dnes je drak symbolem hory.



Na vrchol se nechala na mezkovi vyvézt i královna Viktorie a ti zdatní mohou na Pilatus vystoupat hned několika cestami i dnes. My ostatní si zvolíme stříbrný nebo zlatý okruh.



Z Lucernu do Alpnachstadu jsme dojeli vlakem a to je ta stříbrná varianta. Pokud bychom se sem plavili na parníku po jezeře, byla by to zlatá varianta. Tady jsme přesedli na největší atrakcí, nejstrmější zubačku na světě se stoupáním až 48 %.








Dráha je dlouhá asi 4,5 km a překonává převýšení 1635 m. Původní parní vozy vystřídaly moderní vagony s elektrickým motorem, ale ozubnice je po celé trati původní z roku 1886. Na vrchol trvá cesta asi půl hodiny s jednou zastávkou v mezistanici, na které mohou turisté vystoupit a zbytek cesty na vrchol Pilatusu vyjít po svých.



Pokud Pilát a draci dopřejí, jsou z vrcholu krásné výhledy na Lucernské jezero, pohoří Jura, okolní hory Rigi, Säntis, Tödi, Titlis a dokonce čtyřtisícovky Bernských Alp. My jsme po vystoupení ze zubačky viděli Swiss Milk 😊.



V blízkosti stanice ozubnicové dráhy jsou dva horské hotely. Zmodernizovaný hotel Pilatus - Kulm z roku 1890 s luxusní restaurací Queen Victoria ve stylu Belle Epoque a hotel Bellevue z 60. let minulého století se samoobslužnou restaurací.





Oba hotely spojuje panoramatická vyhlídková terasa. Zaujaly mě asijské a jihoamerické turistky vymóděné jako na ples, které vyjely zubačkou na vrchol, na terase si blejskly selfíčko na instáč a zase jely dolů. Rozumím vlně nevole, která se proti tomuto způsobu cestování v poslední době zvedá na mnoha turistických místech. 



Kavče žlutozobé, jeden z mála vysokohorských opeřenců.


Samotný vrchol je složen ze čtyř vyhlídkových míst - Esel, Oberhaupt, Chriesiloch a Tomlishorn.





Na Tomlishorn jsme se vypravili jako první. Zpočátku asfaltovaná cesta se klikatila po obvodu hory nebo procházela krátkými tunely. 










Už tam budem?




Procházku nám zpestřovala květinová a rostlinná stezka s popiskami alpinek. 



Dokonce jsme měli štěstí a mohli jsme pozorovat kozorohy, kterých na Pilatusu žije kolem stovky.



Poslední třetina výstupu na 2132 metrů vysoký vrchol byla náročnější a ne pro každého. Prudký kamenitý chodník končil vrcholovou plošinkou s lavičkou. Počasí přálo, slunko svítilo, ale hora měla stále hlavu v oblacích. Pilát se nad námi na pár vteřin smiloval a za všeobecného veselí ukázal vrcholy čtyřtisícovek. 



Stejnou cestou jsme se vrátili k hotelu a na terase jsme odpočívali u kávy, když tu náhle začalo velké nebeské představení. Všichni, kteří si všimli, vyskočili a fotili, dokud bylo co.  



Vystoupali jsme ještě na vrchol Oberhaupt, prošli Dračí stezku, vyfotili panoramata, poslechli si pána jak krásně hraje na alpský roh a jódluje. 



Vrátili jsme se do haly horní stanice dráhy a než nám jela dolů lanovka, stihli jsme si ještě v místní jeskyni interaktivně pohrát s draky.





Na zpáteční cestě jsme se svezli gondolovou lanovkou z Pilatusu do Fräkmüntegg, kde je přestupní stanice na čtyřmístnou kabinovou lanovku. 


No, to si děláte srandu...





Zájemci si tady mohou udělat pauzu a navštívit lanové centrum. My jsme pokračovali lanovkou a po jedné mezistanici jsme vystoupili na konečné v Kriensu. Podle šipek jsme pokračovali k zastávce autobusu, který nás zavezl až k lucernskému vlakovému nádraží.    






A jen tak mimochodem: Pro cestování po Lucernu a širokém okolí jsme použili zvýhodněný Tell-Pass. Je možné vybrat si počet dnů, po které chceme tuto zvýhodněnou kartu použít a pak už zdarma využívat vlaky, autobusy, lodě, zubačky i lanovky. Informace najdete tady

Švýcarsko nabízí mnoho druhů podobných karet - regionálních i celostátních. S výběrem ráda pomohou děvčata na www.svycarsko-vlakem.cz.

 

16 komentářů:

  1. Jituško, wow! Nádhera! I když musím přiznat, že z toho převýšení, nebo té pěšinky a srázu dolů se mi i u PC trochu točí hlava. Ale krásné to je a jsem za vás ráda, že se mrazy alespoň na chvilku rozehnaly.
    Honem jsem si ověřila, ale ano - četla jsem o rekonstrukci hotelu. No, pěkné to tam mají...
    Moc děkuji za poutavou reportáž a přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já mám závrať i na štaflích a stále vymýšlím nějaké hrůzostrašné lanovky, vysoké rozhledny a skleněné mosty :o) Nejsem normální! Naštěstí mám vždy po ruce nějakého "horského vůdce", který mě jistí :o)
      Přeji ti pěkný den. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško,to je úžasné.Zubačka jede téměř kolmo.Já jela naší nejstrmější zubačkou z Tanvaldu do Harrachova.Úžasný výlet a nádherné hory.Pokochala jsem se
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, zubačka byl zajímavý zážitek. Jede opravdu hodně strmě a když už byla vysoko, tak není moc příjemné ohlednutí dolů. Hora i okolí je dobře připravené na turisty a užili jsme si to tady moc.
      Krásný den. Jitka

      Vymazat
  3. Milá Jitko, dobré ráno. Krása střídá nádheru a já si znovu uvědomuji, že i ta lehká mlha má něco do sebe. Ovšem, když přijdou dobří lidé, i ten Pilát se stane dobrým a výhledy umožní!!!! Velké díky, že jsem mohla být s Vámi. Hory mám fakt ráda. Pěkný den přeju. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré ráno. Evi, zpočátku ty výhledy vypadaly beznadějně, ale to je na horách každý den stejné. Zrána mlhavo, během dne se to rozejde. My jsme vyrazili brzo, abychom se vyhnuli tomu největšímu návalu. O to větší radost byla později, když už bylo něco vidět. Za celý náš pobyt byl Pilatus bez mraků jen jeden den, byl to den našeho odjezdu :o)
      Mějte krásný den. Zdraví Jitka

      Vymazat
  4. Jitko, je to moc krásné, díky za další super fotoreportáž 👍🍀🌺

    OdpovědětVymazat
  5. Jitko, krásný výlet a nakonec i ty výhledy byly :)
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, ano dočkali jsme se i těch panoramat :o)
      Měj pěkný den. Jitka

      Vymazat
  6. Díky za podívanou. Krásné snímky , úžasná příroda a hodně zážitků. Doufám, že se tam do třetice taky ještě vrátím.
    Hezký den. Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  7. Evi, taky bych se ráda podívala do Švýcarska znovu. Třeba na jih. Do hor i k italským hranicím k jezerům.
    Pěkný den. Jitka

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to byl nádherný výlet !!!!
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.