pátek 16. srpna 2024

Lucern

Dnes budu pokračovat v našem putování pozvánkou do Lucernu, jednoho z nejnavštěvovanějších měst ve Švýcarsku. Leží ve středu země a je to dobrý výchozí bod pro poznávání severní části země. 



Krom této strategické pozice nabízí půvabné historické centrum města, přilehlé romantické jezero s pitnou vodou a vysoké štíty hor, kterými se obklopuje. Lucern a jeho okolí, které v historii země hrálo vždy významnou roli, návštěvník pozná prostřednictvím široké nabídky železnic, lanovek, zubaček a parníků.


 


K jezeru a do hor vás vezmu příště, dnes se budeme toulat malebnými uličkami a náměstíčky, projdeme se po hradbách, vystoupáme na nejednu věž, u srdce nás píchne u Lvího památníku a nejde nenavštívit Kapličkový most, kterým se chlubí každá pohlednice z Lucernu.


 


Centrum města je celkem malé a k poznání jeho kouzla i atmosféry stačí jedno odpoledne. Město rozděluje řeka Reuss, jejíž břehy lemují freskami zdobené cechovní domy, důstojné kostely a majestátní paláce. Obě části města spojují dva historické kryté mosty, ke kterým míří každý návštěvník Lucernu. 





Procházku začneme v kopci blízko nábřeží dojemným Lvím památníkem. Impozantní Löwendenkmal se tyčí nad jezírkem v malém parku vytesaný do skály. Je věnovaný osmi stům vojáků švýcarské gardy, kteří po statečném boji padli při obraně pařížského královského paláce za francouzské revoluce. 





Smutný, deset metrů velký lev se zapíchnutým kopím, shlíží ze skalní stěny a tiše umírá. Vpravdě "nejsmutnější a nejdojemnější kus kamene na světě" jak jej nazval Mark Twain. I přes množství turistů je atmosféra klidná a důstojná se silným zážitkem.  



Od památníku jsme sešli trošku níže ke kamenným hradbám Museggmauer. Chvilku nám i dalším turistům trvalo najít tu správnou uličku, ale nakonec jsme byli úspěšní a mohli jsme si vybrat dolní cestu kolem hradeb nebo vystoupat k horní hraně hradeb a projít se podél nich. Zvolili jsme druhou možnost a vystoupali i na tři obranné věže. 






Z třiceti věží městského opevnění ze 14. století se jich zachovalo už jen devět a na čtyři z nich se dá zdarma vystoupat. Z věží Zyt, Wacht, Schirmer a Männli je krásný výhled na Lucern a okolí. 





Ve věži Zytturm jsme s úžasem sledovali práci hodinového stroje nejstarších lucernských hodin, které mohou odbíjet čas o minutu dříve než ostatní hodiny ve městě.






Z opevnění jsme po schodech sestoupali až k řece a po pár krocích už byli u méně známého krytého mostu Spreuerbrücke. 





Název dostal od plev, které bylo povoleno z mostu sypat do řeky. Stejně jako jeho známější kolega má na stropních trojúhelníkových panelech malby nazvané Tanec smrti. 








V duchu hesla "Musíme tam všichni" kostlivec odvádí bohaté i chudé, stařečky i děti. Na poslední desce Smrtku porazí jen Kristus.









Nábřeží řeky Reuss je lemováno krásnými cechovními domy a městskými paláci.  







Výraznou dominantou je nejstarší barokní kostel ve Švýcarsku Jesuitenkirche. Jezuitský kostel sv. Františka Xaverského s krásnou štukovou výzdobou stojí za zastavení. Zajímavý je i sousední renesanční palác Rittersche, ve kterém sídlí kantonální vláda. 







Za zastavení stojí i moderní kulturní a kongresové centrum KKL hned vedle hlavního vlakového nádraží. Obyvatelé města dali zelenou odvážnému projektu francouzského architekta Jeana Nouvela, který budovu s přesahující střechou umístil na břeh jezera a nechal vodu zrcadlit se v její fasádě. Před KKL právě probíhal letní hudební festival a návštěva samotné budovy byla omezená, nakoukli jsme alespoň do vstupních prostor a vyjeli ke střešní terase.

 



Ke kapličkovému mostu - symbolu Lucernu - už to bylo jen pár kroků. Nejstarší dřevěný krytý most v Evropě byl postaven jako součást opevnění ve 14. století. Těžká chvíle přišla v srpnu 1993, kdy most poničil požár rozšířený z loďky zakotvené u mostu. Most byl sice do devíti měsíců zrekonstruován, ale to nejcennější, malované stropní desky, nejsou kompletní dodnes.   




Dominantou mostu je osmiboká vodárenská věž Wasserturm, která v průběhu času sloužila jako maják, pokladnice, vězení, mučírna i městský archiv.



Most proslavily trojúhelníkové malované stropní panely ze 17. století představující historii města. Z původních 111 panelů se jich asi třicet podařilo zrekonstruovat, některé byly nahrazeny kopiemi. V době naší návštěvy bylo hodně oken prázdných a za mne byl větší zážitek Plevový most.  



Po mostě jsme pokračovali na severní nábřeží, které otvírá malebnou část Starého města. Úzké uličky s malovanými hrázděnými domy, dlážděná náměstí Mühlenplatz, Weinmarkt, Hirschenplatz a Kornmarkt s minulostí středověkých trhů vtáhnou návštěvníky a nechají je toulat se a obdivovat působivé stavby radnice, věže či kapli sv. Petra.















Procházka centrem končí u Hofkirche, kostela uprostřed kláštera, zasvěceného patronům Lucernu - sv. Leodegarovi a sv. Mořicovi. Není často vidět kombinaci románských věží s renesančním chrámem. Kdo má dost času, pokračuje po přilehlém nábřeží elegantní jezerní promenádou až k dopravnímu muzeu Verkehrshaus, nejnavštěvovanějšímu muzeu ve Švýcarsku.





 Může se hodit:

V Lucernu se do centra autem nedostanete. Doporučuji zaparkovat v parkovacím domě u vlakového nádraží nebo jako my v podzemních garážích nákupního centra Löwencenter na Zürichstrasse 5. Za 4,5 hodin jsme zaplatili 12 CHF.



Doporučuji i návštěvu obchodního domu Manor na Marktgasse 10, kde v nejvyšším patře najdete restauraci Manora se sympatickými cenami a střešní terasou s výhledem na město zcela zdarma 😉.





 

A jen tak mimochodem: Ve Švýcarsku je draho. Ale jakože fakt hodně. Za nákupy sem nemá cenu jezdit, nenašli jsme nic, co by se tady vyplatilo koupit. Potraviny jsou oproti našim cenám o 100 a více procent vyšší. Litr benzínu stojí kolem 1,80 CHF (49 Kč), ale oproti německé dálnici, kde se pod 2 Eura nedostanete to ještě jde. Ceny běžných jídel v běžné restauraci začínaly na 30 CHF (800 Kč). Kávu pod 4 CHF (110 Kč) jsme taky neviděli, ale té a zmrzlině jsme neodolali. Českým cenám se přiblížily asi jen ceny čokolády Lindt od 2,80 CHF (75 Kč). 

Samostatná kapitola jsou ceny dopravních služeb. Vlaky jsou tu krásné, čisté, přesné a drahé. Za jízdenku z Lucernu do Wolhusenu (trasa dlouhá asi 20 km) jsme na osobu zaplatili 10,40 CHF (280 Kč). Rozdíl je vždy i v třídě, kterou chcete cestovat. Dražší je samozřejmě I. třída, ale naprosto dostačující je II. třída. Pro mne až nepochopitelně drahé jsou lístky na lodě, lanovky a zubačky. Tady se určitě vyplatí nějaká zvýhodněná karta, ale k tomu se ještě dostanu.


18 komentářů:

  1. Jituško, děkuji za procházku dalším krásným městem i za praktické rady. Známá jezdí z Švýcar přes jezero nakupovat do Německa :o)
    Nad tím lvem by člověk tedy zaplakal... Opět mě zaujalo to těsné sepětí města s vodou. U nás máme řeky dvě, ale přijdeme, že jsou radním spíš na obtíž. Máme sice nábřeží Václava Havla, ale je to jen parkoviště...
    Přeji příjemný víkend, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, čekala jsem vyšší ceny, ale občas to bylo až "dechberoucí" :o)
      Řeka nebo jakákoliv jiná voda dá městu úplně jinou atmosféru. My toho neumíme moc využívat. V Brně se teď buduje nová náplavka, tak jsem zvědavá, jak to dopadne.
      Měj pěkný nový týden. Jitka

      Vymazat
  2. To je nádhera.Město je krásné a má hodně zajímavostí.Tam se hned tak někdo nepodívá a tak jsem ráda,že jsem se mohla projít s tebou.Památník se lvem je hodně dojemný.
    Jituško,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, je to dál a často se sem člověk nepodívá. Jsem ráda, že jsem tě mohla vzít s sebou.
      Přeji hezké dny a užívej léta. Jitka

      Vymazat
  3. Dobré ráno a krásný den přeji a děkuji za nádhernou reportáž z nádherného města.
    Kapellbrücke jsme viděli asi rok před požárem a byl to opravdu zážitek na který se nezapomíná. V podvečer, nasvícený, nádherné obrazy, tu a tam pavouček.........šli jsme po něm víc než hodinu. A měl zvláštní vůni.
    Těším se na další povídání a obrázky z krásné země. Pravda, draho tam bylo vždycky, ale naprosto souhlasím, že kávu a zmrzlinu nelze vynechat. Mějte se hezky a díky. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, také přeji dobré ráno a klidný celý nový týden.
      Procházka po nasvíceném mostě, ach. To musel být krásný zážitek. Občas se povede nezapomenutelný moment, který utkví v paměti.
      Bohužel požár vykonal své a stále je to takové rozpracované, ale druhý most statečně zastupuje.
      Mějte se moc hezky. Zdraví Jitka

      Vymazat
  4. Jitko, krásná procházka Lucernem. Moc se mi líbila.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, jsem ráda, že jsi městem prošla se mnou.
      Měj klidný nový týden. Jitka

      Vymazat
  5. Lucern na programu našeho zájezdu nebyl, takže jsem si moc ráda fotky prohlédla a taky si vše přečetla.
    Hezké nedělní odpoledne !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, Lucern je trošku dál a většinou je na programu Curich, ale ten toho tolik nenabídne.
      Měj pěkný den. Jitka

      Vymazat
  6. Skvělá reportáž z nádherného města, měli jste opravdu asi hodně času na vše - my jsme tam byli busem na zájezdu před požárem mostu a tolik jsme toho neviděli. Ještě si vše znova projdu a zavzpomínám, tehdy totiž jsem neměla digifoťák a tak moje fotky nic moc. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, je opravdu rozdíl, když jedeš sama nebo se zájezdem. Zájezd toho má v programu moc, ale na podrobnější poznání místa čas není. Já už plánuji na den max. 2 prohlídky, nechceme se honit a poznat toho co nejvíc, když už jsme se sem dotrmáceli.
      Děkuji za návštěvu i komentář a zdravím. Jitka

      Vymazat
  7. Děkuji za procházku nádherným městem, Jitko 🌸💐

    OdpovědětVymazat
  8. hezké fotky a určitě krásný výlet,Sv.

    OdpovědětVymazat
  9. Nádherná fotoreportáž. Ve Švýcarsku jsem byla 2x a na obě dovolené moc vzpomínám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, taky budeme rádi vzpomínat. Bylo tam moc hezky. Zdraví Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.