středa 21. srpna 2024

Lucernské jezero

O jezeru Vierwaldstättersee, známé jako Lucernské jezero, se říká, že je nejhezčí ve Švýcarsku. Leží na rozhranní čtyř lesních kantonů a je úzce spojeno se vznikem švýcarské konfederace. Pokud jsem vás dostatečně nalákala, nastupte. Právě vyplouváme.

 

 

 

Jezero se nejlépe pozná z paluby lodi a tady je to hodně stylové. Místní lodní společnost brázdí průzračné vody jezera secesními kolesovými parníky, nesoucí jména místních hrdinů či významných míst z okolí. 

 

 

 

 

Vyplouvá se z přístavu u lucernského vlakového nádraží a KKL nebo z protější jezerní promenády. Plaveb je několik, v různých délkách a trasách. Plavby chtiví turisté si mohou koupit lodní lístek jednosměrný, zpáteční nebo okružní.

 

 

 

 

Zážitkem je už loď samotná. Plavba nás vrátila do doby Toma Sawyera. Posadit se lze venku a sledovat plavbu nebo si ji zpříjemnit v lodních restauracích, sledovat práci lodního motoru, obdivovat dobové zařízení i práci posádky.


 
 
 
 


 

 

Míjející parníky se zdraví houkáním, které občas kapitán ozvláštní fistulí.

 

 
 
 

V průvodci jsem se dočetla, že je jezerní voda pitná. To jsme nezkoušeli, ale čistá a průzračná je spolehlivě. Břehy lemují strmé alpské svahy s domovskými horami Rigi a Pilatus, z paluby parníku zahlédneme i pár vodopádů nebo zubaček vozící turisty na vrcholky hor. 

 

 

  

 


 

 

Loď šněruje jezero od jednoho přístavního městečka ke druhému a stačí si vybrat, kde vystoupit a poznat blíže jeho okolí. První zastávka je u lucernského dopravního muzea pro ty, kterým se nechce jít z centra pěšky.






 
 
Weggis je další z významnějších přístavů, odkud se turisté lanovkou dopraví na horu Rigi. Díky horskému větru föhnu a poloze u jezera je podnebí příhodné k pěstování exotických rostlin.  
 
 
 

   
 
Ve Vitznau vystupuje vždy hodně pasažérů. Hned za přístavem je stanice nejstarší zubačkové dráhy ve Švýcarsku, která bezpečně vozí turisty na Rigi, královnu hor, už více než 150 let.
 
 
 
 
 

Červený vagon zubačky na Rigi.
 
  
  
 
 
 
Opouštíme lucernský kanton a v kantonu Niedwalden obdivujeme kostelík v městečku Beckenried.
 

 
 
 
 
 
  
Nad městečkem vede dálnice směrem k nedalekému Gotthardskému průsmyku.
 


 
Vystupujeme v Brunnen, které leží v kantonu Schwyz. Brunnen je malé přístavní městečko, ve kterém kroky návštěvníků směřují hlavně do firemní prodejny švýcarských armádních nožů Victorinox. V nedalekém Ilbachu je továrna, kde se tento švýcarský symbol vyrábí. 
 


 
  
  
 



 

Následující zastávka je další švýcarský symbol, neboť tady vzniklo Švýcarsko. Na louku Rütli se dá dostat jen pěšky nebo lodí a při vzniku švýcarské konfederace sehrála klíčovou roli. Na nevelké pastvině na úpatí seelisberských skal se 1. srpna 1291 sešli zástupci tří lesních kantonů - Schwyz, Uri a Unterwalden, aby uzavřeli spříseženstvo na obranu proti Habsburkům. Postupně se připojovaly další kantony a ze spříseženstva vznikla Švýcarská konfederace.

 

 

V okolních horách městečka Flüelen kantonu Uri se v minulosti proháněl švýcarský národní hrdina Vilém Tell. Je to i konečná parníků a nádhernými přírodními kulisami se lodě vrací zpět do Lucernu. 

 

 
 
 
 

 
 


Může se hodit: 

Veškeré informace o trasách, lodích, časech a cenách najdete tady

 

Tak někdy zase Ahóóój.






 
Fotka je ze zpáteční cesty vlakem.

 

A jen tak mimochodem: Jak to vlastně bylo s Vilémem Tellem? V zemi bez krále jsou to obyčejní lidé, kdo tvoří dějiny. Ať už je Vilém Tell smyšlená osoba nebo skutečně existoval, legendy z něj už navždy vytvořily švýcarského národního hrdinu. Alpské Hunger Games se odehrálo prý takto:

V nehostinném vysokohorském kraji se chudý sedlák Vilém Tell často vydával do alpských lesů, aby rodině přinesl ulovenou zvěřinu. Právě při honu získal jedinečnou dovednost při zacházení s kuší.

Místní zemský správce a zplnomocněnec habsburského domu, Hermann Gessler, právě nakázal místním obyvatelům, aby se klaněli jeho klobouku, jako by na místě stál on sám. Lidé se váhavě zastavovali a skláněli svá záda, aby vzdali habsburskému správci hold a prokázali tím svou zoufalou pokoru.

Podle legendy se však Tell odmítl klobouku poklonit. Za svůj protest byl sedlák okamžitě zatčen a odveden před Gesslera. Ten mu nabídl možnost vykoupení se z vězení. V případě, že sestřelí jablko z hlavy svého malého syna, bude propuštěn. Švýcarský sedlák jablko sestřelil, ještě před napnutím tětivy si však připravil namísto jediného šípu střely dvě. 

Přiznal, že druhý šíp si připravil pro Gesslera a tato upřímnost se mu vymstila. Byl opět zatčen a poslán do žaláře hradu Küssnacht. Při přeplouvání rozlehlých vod lucernského jezera udeřila náhlá a ničivá bouře, Tellovi se podařilo uprchnout a rozhodl se vyrovnat si s Gesslerem účty. Tellovi prý stačila jediná rána, aby ukončil život tolik nenáviděného představitele vrchnosti. Po Gesslerově smrti se v kantonu Uri rozhořelo povstání, do jehož čela se podle pověstí postavil právě Vilém Tell.

Playing-card review 6: Wilhelm Tell cards – Gameblog

 

20 komentářů:

  1. Tak tuhle plavbu jsem si skutečně užila! Moc děkuji za úžasné fotky a skvělé doprovodné slovo. Nádhera! To čisté prostředí je cítit z každé fotky.
    Nůž od nás dostávají kluci v našem okolí, většinou k patnáctinám. Manžel si ten nákup Victorinox kudly vždycky užije :o)
    Jituško, děkuji a přeji příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, zážitků bylo plno, na lodi i v prodejně. Samozřejmě jsme neodešli s prázdnou. Ondra se svým prvním švýcarákem a i já jsem si udělala radost do kuchyně. Mám novou závislost :o) Nože jsou fantastické.
      Měj pěkný zbytek týdne. Jitka

      Vymazat
  2. Moc zajímavá fotoreportáž. Díky za sdílení krásných fotek z vaší dovolené.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Jitko, zdravím a moc děkuji za krásný výlet. Musel to být ohromný zážitek, tenhle kousek Vaší cesty - loď, jezero, hory, městečka, nádherné mraky .........jela bych hned. Švýcarsko je krásná a čistá země, laskavá a vstřícná, aspoň podle mých dvou návštěv. Děkuji, že jste mne vzala s sebou, jela jsem s Vámi moc ráda. A přeji Vám další skvělé cesty a zážitky. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré ráno, Evo. moc ráda jsem Vás vzala s sebou. Já mám lodě a vodu všeobecně ráda a moc jsem si tu cestu užila. Prostředí je tady skutečně krásné a i já mám dobrou zkušenost se vstřícností lidí. Jsou milí a neskutečně skromní.
      Mějte pohodový nový týden. Zdraví Jitka

      Vymazat
  4. To je úžasné.Taková plavba musí být zážitek.Užila jsem si ji u tebe díky nádherným fotkám.
    Legendy mě baví.Jituško,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, jsem ráda, že jsem tě mohla vzít s sebou. Legendami se to tady jen hemží :o) určitě ještě nějaké prozradím.
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  5. A pořád je co objevovat... jen toho času, kdyby bylo víc...
    P.S.: Ty nože bych taky brala! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, je to tak. Potřebovala bych ke splnění svých cestovatelských snů dva roky prázdnin a výhru ve Sportce :o)
      Ty nože jsou fantastický!!! Pěkný nový týden. Jitka

      Vymazat
  6. Ó, to bych si labužila! veškeré plavby mám ráda, natož ty po nádherných horských jezerech!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, my Ryby to máme v genech, asi, že? Voda a lodě to je moje. Jitka

      Vymazat
  7. To je nádhera....já v záři pojedu do Rakouska k jezerům a moc na to těším.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to přeji krásné počasí a ať cesta přinese radost. Zdraví Jitka

      Vymazat
  8. Moc jsem si plavbu díky Tvým krásným fotkám užila.
    Hezké dny !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  9. Jitko, moc pěkné jezero a plavba. Musel to být moc pěkný zážitek - pohled na ty hory i městečka okolo....
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, ano bylo to prima. Zvlášť na tak pěkné lodi.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  10. Jitko, hned bych vyplula taky, je to nádhera, krásné fotky 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, já plavby miluju. Stále přemlouvám manžela k lodnímu řidičáku, ale ještě klade odpor :o)
      Díky a měj pěkný týden. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.