neděle 14. dubna 2024

Balíme a letíme opět

 

K radosti nás všech se blíží čas výletů a dovolených. Navážu na mé předcházející příspěvky, které najdete tady a tady a blíž se podívám na cestování s příručním kufrem či batohem.




Příruční zavazadlo je ekonomičtější varianta velkého kufru. To, že jej máme při sobě v kabině letadla, zamezí ztrátě zavazadla a ušetří čas při odbavení. Líp se s ním také manipuluje jak v dopravních prostředcích, tak při cestě na a z ubytování.




Nevýhodou je menší prostor na naše nezbytnosti. Jak ale mít všechno, co budeme potřebovat a netahat s sebou oblečení, které ani nevytáhneme z kufru? Balení se na cestu je do jisté míry stresující a může být problém sbalit se tak, abychom byli připraveni na všechny varianty, nic jsme nepostrádali a výsledek byl slušivý.






Je rozdíl, jestli cestuji v létě nebo v zimě, ale určitý základ s sebou mám vždy. Jaký bude obsah mého příručního zavazadla ovlivní i krátkodobá předpověď počasí, kterou si předem zjistím.






Nebudu tedy dnes řešit plavky ani teplé rukavice. Dejme tomu, že jedu v jarním nebo podzimním období, kdy jsou teploty na cestování nejpříznivější. Cestuji na 3 až 4 - denní prodloužený víkend do města a okolí.



Celé balení bude ve znamení trojky.

Nebalím podle klasické metody 3-3-3, ale jako inspirace je to dobrý základ. Skladba oblečení bude muset splnit podmínku kombinovatelnosti a jisté univerzálnosti. Barevný rozsah bude v rozsahu tří barev, které spolu ladí. Jaké to budou, záleží na tom, co mne momentálně baví a co nabízí šatní skříň. Dnes třeba modrá, bílá a béžová.



Tři budou vršky – tričko, halenka a košile. Obyčejné bílé tričko nechám holkám z Tik-Toku. Mé bude sofistikovanější, z kvalitního materiálu, zajímavého střihu nebo s krajkovou aplikací. Úpletová halenka se nemačká, je lehká a když k ní mám kardigan do twinsetu, nabízí se řada krásných kombinací. Bledě modrá košile je v mém šatníku stálicí a pokud má přidaný elastan, je to super cestovní parťák.




Tři budou i spodky – džíny, jednobarevné kalhoty a sukně. Na cestu jsou džíny s elastanem asi tou nejlepší volbou. Jsou pohodlné, není na nich vidět každé smítko a v kufru nezabírají tolik potřebné místo. Hodí se mít jedny slušné jednobarevné kalhoty. Užiji je jak na večeři, tak třeba do muzea. Sukní vyjadřuji svou ženskost. Doporučuji taky jednobarevnou, která se bude dobře kombinovat s vršky a nejlépe v odlehčené nemačkavé úpravě.



Tři svrchní kusy – kardigan či sako, bunda nebo trenčkot a velký šátek. Tyto kousky, když si vezmu na cestu, což se hodí, v kufru nezaberou vůbec žádné místo. Jsem od přírody zimomřivá a nějaké zahřívací vrstvy prostě potřebuji.  


... nebo...




Troje boty – tenisky, balerínky a mokasíny nebo šněrovací boty (espadrilky, oxfordky). Prvořadý požadavek je pohodlnost, boty nesmí tlačit a musí obstát během celodenní chůze. Tenisky jsou asi nejobjemnější, takže si je obuji na cestu. Balerínky nejlépe na klínku udělají službu jak přes den, tak večer. U třetích bot je rozhodování závislé na počasí. Šněrovací polobotky lze nahradit kotníkovými boots nebo naopak třeba sandálky.



A konečně tři doplňky – malý šátek, kabelka nebo batoh univerzální velikosti a malá kabelka nebo psaníčko. Mít univerzální kabelku nebo městský batoh je nutnost, potřebuji si někam uložit doklady, peněženku, telefon, foťák, mapku, … Malou kabelku využiji na večeři, současně ale slouží i jako toaletní taštička či peněženka. Malý šátek dodá i bílému tričku eleganci, ale klidně se může zaměnit za bižu náhrdelník, kožený pásek nebo kšiltovku, pokud to okolnosti cesty žádají.





Hromádka to není velká, zbylé místo v kufru můžu využít k uložení právě nakoupených suvenýrů nebo jedinečných nových módních kousků. Z té trochy zabaleného oblečení, vytvořím tolik kombinací, že je ani neunosím.

Do města a na výlety:









Do muzea nebo do kavárny:










Na večeři nebo skleničku Prosecca:







Pokud cestuji na víc dnů, přidám jeden, maximálně dva vršky, ostatní je dostačující. Záleží i na příležitosti. Pokud užiji šaty nebo kraťasy, najdou místo v kufru také. Přidám také silonky, spodní prádlo a noční košilku. Nezapomenu na nabíječku, deštník a toaletní potřeby. Ty s sebou beru nejčastěji jednorázové nebo v cestovním balení, počítá se každý gram, že?





A do kufru vše pěkně srolovat, aby se minimálně pomačkalo.

 


Přeji vám výlety a dovolenou plnou odpočinku, 

nezapomenutelných zážitků, milých setkání a šťastný návrat domů.

 

 

A jen tak mimochodem: Přidám trochu teorie:

Pravidla ohledně rozměrů a povolené hmotnosti zavazadel, která můžete vzít s sebou do kabiny letadla, se mohou lišit v závislosti na letecké společnosti a typu letu. Nicméně, zde jsou obecné směrnice:

1.   Příruční zavazadlo: Většina leteckých společností dovoluje cestujícím vzít s sebou jeden kus příručního zavazadla obvykle rozměrů 55 x 40 x 20 cm. Kromě rozměrů může být stanoveno také omezení hmotnosti příručních zavazadel. Většinou se pohybuje kolem 7-10 kg.

2.   Laptop nebo kabelová taška: Kromě příručního zavazadla většina leteckých společností také dovoluje cestujícím vzít s sebou další položku, jako je například laptop nebo kabelka.

Vybrat dobré příruční zavazadlo není vždy jednoduché. Nedávno mne zaujal tento batoh z Ikei.


A je teď dokonce levnější.


18 komentářů:

  1. tyto vaše "reporty" se mi strašně líbí, vždycky před cestováním se tím moc trápím, co si vzít, jak nakombinovat, je to trochu stres :) ...přeji hezké výlety, a.l

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá A.I, děkuji za milá slova. Mě balení taky dost stresuje a proto se snažím mít všechno promyšleno a pak už jen sroluji do kufru a frčíme. Nejhorší to bylo, když byly děti malé. To jsme toho vezli na dovolenou vždycky hromadu a dost věcí zbytečně. Ale co kdyby...
      Děkuji za návštěvu i komentář. Mějte krásné jaro. Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, zajímavá inspirace. Já s balením nejsem tolik omezená - jezdíme na dovolené obvykle autem a tam se něco "vleze". Ale musím říci, že když jsme jeli na tři dny na pracovní školení, tak jsem měla ze všech účastníků nejmenší zavazadlo :).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, když jedeme na dovolenou autem mám věcí víc, ale i přesto se snažím mít s sebou takové věci, které užiju, dobře zkombinuju a nevozím sem a tam zbytečnosti.
      Jo jo, na školení jezdím taky s nejmenším kufrem :o)
      Měj pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, ty si prostě můj člověk. Balím naprosto stejným způsobem (tedy do letadla), do auta se mohu trochu rozšoupnout, ale i tak přesně vím, co budu mít kdy na sobě. Sepsala si to dokonale, pro chaotiky perfektní návod! Dokonce i ty barvy často volím stejné. Teď jsem si do Luhačovic dovolila ještě další kombo - nude, bílá a světle růžová, když je to jaro :o)
    Moc se mi líbí ta tvá sukně!
    Přeji příjemné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ano je to tak. I když mě auto tolik neomezuje, chci jet připravená. Nic netahat zbytečně a taky nic nepostrádat. Nepodaří se to tedy vždy na 100 %, ale většinou jsem spokojená.
      Tato barevná kombinace je moje oblíbená a mám dobrý základ pro různé varianty. Tvá lázeňská trojice musela být elegantní se špetkou luxusu. Růžových věcí moc nemám, tady bych konkurovat nemohla :o)
      Děkuji a přeji ti pohodový nový týden. Jitka

      Vymazat
  4. Prostě parádní návod.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Jituš, máš to úžasně promyšlené a hlavně kombinovatelné. 👍👍👍 My jezdíme autem, takže nemusím tolik přemýšlet nad tím, co si sebou vzít či nevzít. Už spoustu let mám seznam, který různě upravuji. Základ zůstává stejný. Pravidelně se mi však stává, že něco sebou vezu zbytečně.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, seznamy mám taky. Různé dovolené, různé seznamy. Je to výborná věc, jak toho zapomenout naprosté minimum. Po těch letech už to mám taky dost vychytané. Občas se s námi taky něco projede tam a zpět, to prostě nejde předvídat všechny situace.
      Přeji ti pohodový týden. Jitka

      Vymazat
  6. A tak to je skvělý článek, super inspirace pro balení. Já při balení strašně trpím, nejradši bych si vzala celou skříň. Samozřejmě půlku věcí potom nepotřebuji. Přeji krásný den, Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, já jsem na tom podobně. Každé balení začíná panikou :o), ale není to nutné. Nádech - výdech a v jednoduchosti je celé to kouzlo.
      Pěkné výlety a dovolenou přeji. Jitka

      Vymazat
  7. Krásné cestovní shrnutí. Bude se určitě hodit. Moc se mi líbí za světle hnědá prošívaná taška.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji. Od takového cestovatele, jako jsi ty, to těší dvojnásob.
      Krásné výletování ti přeji. Jitka

      Vymazat
  8. Báječný a velmi praktický příspěvek! 😊👍🏻 Díky za něj, máte to, jako ostatně vždy, krásně promyšleno a sladěno. Zdraví Jitka z Brna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, vždy mě váš komentář moc potěší.
      Přejí pěkné jarní dny a parádní výletování. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.