čtvrtek 25. května 2023

Krásné plány

Jsou ty, které se týkají volných dní a dovolené. Já nerada jezdím na dovolenou nebo třeba jen na odpolední výlet nepřipravena a tak plánuji často, důkladně a ráda. Zabere to hodně času, ale bylo by mně líto jet stovky kilometrů a kvůli neznalosti nenavštívit a nevidět vše, co umožňuje lokalita, náš čas a možnosti.




Nejspíš už všichni máte představu, jak prožijete ty očekávané dny dovolené a ti šikovní je mají už i zajištěné. A jak to probíhá u nás? 




My se někdy začátkem roku poradíme a rozhodneme, kam chceme jet, jak se tam dostaneme a kde budeme přebývat. V únoru už je jasno a objednávám ubytování buď přes Booking nebo Interhome. Pokud to jde, tak nejlépe bez zálohy, které lze před odjezdem bez poplatku zrušit, kdyby se do té doby nějak změnila situace.




Pokud se rozhodneme pro cestovní kancelář, je vše jednodušší a už jen doladíme hotel, případně leteckou společnost. 




Zbytečně rozhodnutí neodkládám, protože se výhodné nabídky brzy vyprodají. Pokud se rozhodnete pro cestu trajektem, tak začátkem roku jsou ceny nejlepší a pak už je přeprava jen dražší.




Když je tedy objednaný základ (cesta a ubytování), dám si asi měsíc pauzu. Načerpám síly a začnu plánovat program. Čerpám vždy ze tří pramenů. 

1/ Papírový průvodce
Jsem ze staré školy a papír je papír. V dobře zásobeném knihkupectví si vezmu všechny průvodce, které bych mohla využít, usadím se do křesílka a podrobně si je prohlédnu. Mně asi nejvíc vyhovují bedekry od Lonely Planet, ale to je na každém jak moc podrobné informace hledá a čemu dá přednost. V zakoupeném průvodci vyhledám informace, které jsou pro mne zajímavé a ty si zvýrazním fixem. Pro rychlejší orientaci si jednotlivé části oddělím barevnými lepícími lístky a uvedu na ně název lokality.  





2/ Cestovatelské blogy
Vyhledám a přečtu cestovatelské blogy, které se vztahují k dané lokalitě. Vyberu si maximálně tři a z těch si udělám rešerši (prostě takový výcuc). Osvědčily se mně blogy českých děvčat, které se do dané země vdaly a žijí tam už nějaký rok. Většinou jsou to blogy plné konkrétních informací a krásných fotek. Nestydím se je mailem oslovit a zeptat se na zkušenosti, nejasnosti nebo jejich názor.




 
3/ Cestovatelské pořady 
Při hledání informací a různých "tajných" tipů vyhledám a shlédnu i TV pořady, které se vztahují k navštívenému místu. Hledám většinou v archívu ČT. Ve vyhledávání zadám lokalitu nebo zemi, kam chceme jet a vyberu si některý z pořadů. Nejčastěji je to Bedekr, Objektiv, Na cestě, Dva za 300 a jiné. Poznamenám si místa, která mne zaujmou.




A pak to všechno dám do kupy. Ve Wordu věnuji jednu,  max. dvě strany všeobecným informacím jako je geografie, historie, současnost a zajímavosti navštíveného místa. Jen důležité body bez velkého množství letopočtů a panovníků. Tyto informace pak cestou přečtu rodině a nechci je nudit přehršlí Maxmiliánů a Leopoldů. Ráda bych, aby dětem z těch informací v hlavě něco zůstalo a nevypnuly se po druhé větě.



Na další dvě strany si udělám poznámky k trase a jednotlivým pamětihodnostem a zajímavosti. Zase jen v krátkosti. V horku před kostelem nebudu číst podrobnou historii.

Na závěr pak přijdou tipy na dobrou restauraci, nejlepší zmrzlinu ve městě, kavárnu s mimořádným výhledem, historické knihkupectví nebo třeba parkovací domy.




V dalším kroku si vytisknu podrobnou mapu (třeba centra města) a do ní si zvýrazním, kde bychom mohli parkovat, prohlídkovou trasu, památky, které máme v plánu navštívit a samozřejmě i ty "tajné" tipy na obchody, restaurace a super fotopointy. Používám Google mapy a přes Výstřižek si vytisknu jen to, co potřebuji a v takovém rozlišení, které mně vyhovuje.   



Společně vše opatřím průhlednými euro obaly a uložím do multifunkční složky, kterou mám po celou cestu po ruce. Obsahuje náhradní psací potřeby a hlavně barevné rozřazovací listy s popiskami jednotlivých cílů naší cesty. 





Na začátek složky přijdou doklady k ubytování, trajektu a vše co by se cestou mohlo hodit. Následují vytištěné informace a mapky k jednotlivým cílům tak, jak je budeme postupně navštěvovat. Jako poslední přijdou kontakty na velvyslanectví, pojišťovnu, lékařské zařízení a podobné důležité adresy. Všechno je pěkně pohromadě, připravené k okamžitému použití.




Dva týdny před cestou objednám přes internet vstupenky na  památky a jiné atrakce, což mně ušetří nějaké to euro v hotovosti, ale hlavně nemusíme stát frontu u pokladny a máme zaručeno, že se na nás dostane. 




Pokud jste zvyklí pracovat s aplikacemi, tak doporučuji stáhnout si do telefonu třeba mapy, překladač, předpověď počasí a podobně, co by se mohlo hodit. U nás toto zajišťují většinou děti, líp se v tom vyznají.

Týden před odjezdem si prohlédnu seznamy, které mám už roky uložené v počítači a které průběžně měním a doplňuji. Kyblíky na pláž a nafukovací rukávky zaměním za nabíječky kdečeho a třeba petanque. Každý také dostane rámcový seznam oblečení a může odškrtávat. Málokdy se stane, že na něco zapomeneme.



A jen tak mimochodem: O tom, jaká je moje výbava k moři, jsem psala tady. Letos to bude jiné a pokud budu stíhat, zdokumentuji. A jak se připravujete na dovolenou vy? Máte nějaké vychytávky? Pokud ano, sem s nimi 😉. 

Přeji vám dovolenou plnou odpočinku, 

pozitivních zážitků, nezapomenutelných setkání a šťastný návrat domů. 



 

11 komentářů:

  1. Jitko, musím konstatovat, že tak důkladná jako ty rozhodně nejsem :D. Dovolené plánujeme dost často na poslední chvíli (ubytování ve Cvikově, kde jsme byli teď, jsem objednávala 14 dní předem) a máme je hodně zaměřené na pěší turistiku, takže mým nejlepším společníkem je aplikce mapy.cz (ať už v mobilu nebo na PC), kde vybírám cíle i trasy, kterými k nim půjdeme. Aplikace umožňuje si trasu nakreslit a spočítá kilometry i výškový profil (ostatně - viz moje mapky za výletními články), což umožňuje si trasu naplánovat rozumně (abychom pak někde neumírali v kopcích). Většinou plánujeme na druhý den podle počasí a okamžité kondice (teď jsme třeba všechny uvažované trasy vypustili a naplánovali jiné, protože jsem bojovala s nějakým nachlazením a nechtěla jsem se "odvařit" ve velkých stoupáních). Vstupenky dopředu nekupuju - stresovalo by mne, kdybych věděla, že někde musím být ve stanovený čas (i v případě, že chceme na výletě část cesty popojet vlakem nebo busem, plánuji tak, aby to bylo na začátku a my pak v pohodě docházeli k autu zaparkovanému u zastávky, u kterého mám jistotu, že mi neujede, když cestou zakufrujeme nebo jen prostě půjdeme pomaleji než jsme počítali).
    Přeju ti, ať ti letošní plány na dovolenou vyjdou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já takto důkladně plánuji hlavně dovolenou. Ostatní výlety jen tak zběžně, co vidět a proč. Mapy.cz mám taky ráda, hlavně v mobilu. Je pravda, že některé vstupenky taky nechám až na místě. Zvláště pokud jsou dražší a nemáme kvůli počasí jistotu termínu.
      Měj pěkný nový týden. Jitka

      Vymazat
  2. Jitu, na dálku si rozumíme v mnohém, tedy i v plánování! Hlavní dovolenou máme poslední roky zajištěnou (a koupenou) už od konce září. Jsme limitovaní pracovním časem a časem Adama, který je zatím ochoten být doma s Aaronem. I proto je jedna naplánovaná tak, že jede s námi. Myslím tím psa :o)
    Co chci kde vidět plánuji hodně dopředu, využívám jak papír, tak aplikace, inspiruji se stejně jako ty. Když někam jedu, co vědět, co vidím nebo mohu vidět.
    Děti už s námi nejezdí, snažíme se alespoň jednou ročně o prodloužený víkend s nimi a to je pak legrace, jak mi připomínají mé hlášky z roků minulých. Matka teroristka, ale myslím, že jim to neublížilo :o)
    Moc ti přeji, ať všechny plány vyjdou! Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, pokud jedeme s CK, tak to taky řešíme už na podzim. Je velký výběr a i ceny.
      My naštěstí můžeme předat kocoura babičce a jsme v klidu. Ona se z něho za tu dobu snaží vychovat vegetariána, tak je i rád, když nás vidí zpět :o)
      Naše "drobotina" s námi ještě jezdí a jsme za to s manželem rádi a vždy se na společné dny těšíme. Prodloužený víkend je pak taky fajn způsob, jak se užít.
      Měj se hezky a také ti přeji pěknou dovolenou, plnou pohody. Jitka

      Vymazat
  3. Jak já miluji dovolenkové plánování ))) to jsou před dovolenou nejhezčí chvíle. Nějakou dovolenou už mám zajištěnou od podzimu. A tak teď intenzivně 😉plánuji její maximální využití. Jinak mám ještě předplacený časopis Lonely Planet. Tam je hodně inspirace nejen na zahraniční pobyty, ale taky na ty české.
    Těším se Jituš na tvoje dovolenkové příspěvky. Měj se hezky cestovatelko!!!
    Eva. http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak to jsem ráda, že nejsem "divná" sama :o). Taky chci vidět maximum toho, co jde. A asi jsem nakazila i děti. Předloni po dnu na pláži už se syn ptal, kdy už někam pojedeme :o)
      Přeji ti ať dovolená naplní očekávání a budu se těšit na fotky s komentářem. Jitka

      Vymazat
  4. Jituško,děláš dokonalou přípravu.Vždy mě to bavilo,jezdili jsme většinou se stanem,spávali v kempech a tak jsem musela mít dokonale připravenou trasu.To se týkalo jenom Itálie a Chorvatska,dále jsme také létali letadlem a měli zajištěné ubytování.Teď jsem plánovala výlety v Polsku,ale teď nemohu najít historii k navštíveným místům.Tak to bude bez.
    AŤ ti všechny cestovatelské plány vyjdou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, sleduji vaše polské cesty a máš to pěkně zpracované. Je vidět, že taky ráda cestuješ.
      Pěkný týden a krásné výletování přeji. Jitka

      Vymazat
  5. Jsi prostě tzv. akurátní. Tak jsem se před dovolenými trochu připravovala, ale takhle pečlivě tedy ne :-).
    Hezký víkend, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já mám ráda vše připravené, nastudované a připravené k akci. Nemám ráda ve věcech chaos a na cestách už vůbec ne. Tak proto :o)
      Přeji ti pohodový nový týden. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.