neděle 28. dubna 2024

Zahrada v dubnu

Letošní duben byl ve znamení čtvero ročních období. Sotva dorazilo jaro, už tu bylo léto, vzápětí skok do zimy a po ní to na zahradě vypadalo jako na podzim. Příroda se s námi letos nemazlí a odnesly to hlavně květy a plody. 



Nenechala jsem se nalákat super teplými dny a jela jsem si svoje práce tak, jak jsem zvyklá. Kolegyně už začátkem dubna nakoupily letničky a pak se nad nimi trápily. Jakmile se ochladilo, práci na zahradě jsem musela přerušit. Pauzu jsem využila k nákupu nových stromků, keřů a trvalek, protože chci vylepšit velký květinový záhon. Konečně se oteplilo a můžu se k venkovním pracím vrátit. I když jsem na zahradě každou volnou chvilku, je toho stále ještě hodně, co musím udělat.  






Ochlazení způsobilo dlouhé kvetení cibulovin. Tulipány a narcisky se mohly pochlubit květy snad měsíc a postupně nakvétaly i ostatní jarní cibuloviny.










Rozkvetly i jarní trvalky a keře, začínají kvést plaménky, ve stínu staré jabloně se rozvoněly konvalinky.












Stromy se vyšňořily do květovaných šatů, ale nevím, nevím. Včelky jsem moc bzučet neslyšela, větru občas odolal jen čmelák samotář. Mráz zničil úrodu moruší a to ostatní se uvidí.

  




Večer jsem ještě utíkala vyfotit žlutou magnolii.


Ráno už bylo po parádě.

Vistárie je obsypaná květy, ale nevykvete ani jeden. Vše spálil mráz.


Doufám, že už bude jen líp a zahrada se z nejhoršího vzpamatuje. Já jsem tento víkend truhlíkovala a moc jsem si to užila. Všechny kytičky jsou v bezpečí skleníku a ještě na noc přikryté netkanou textilií, tak snad to dají.






A jen tak mimochodem:  Letos zkouším letničky i ze semínek a od mamky jsem odkoukala dobrý nápad na jejich pěstování. Z krabičky od hroznů jsem si udělala miniskleníček, pod který jsem dala podmisku od baleného masa. Do skleníčku trochu zeminy, na ni semínka, do podmisky vodu a už se to zelená.





12 komentářů:

  1. Jitko, ráda jsem se koukla k tobě na zahradu. Já jsem od té naší chalupářské odříznuta díky zednickým pracím. Celou chalupu jsme vyklidili (řemeslníci nám budou opravovat omítky, dělat nové stropy a pokládat nové podlahové krytiny), takže tam není moc kde bydlet (jen manžel tam má vytvořené provizorní "hnízdečko", aby mohl na řemeslníky dohlížet). Takže jsem ještě neměla příležitost zkontrolovat,, co všechno mráz poničil. Trochu se bojím, že skoro všechny stromy budou bez úrody - i když máme chalupu na drsnější Vysočině, tak předčasné teplo vylákalo květy skoro na všech. A mrazy tam byly slušné - i kolem -5°.
    Do května přeju zahrádce počasí, co odpovídá květnu a nějaké ty májové deštíky, aby se zelenalo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, v první chvíli to vypadalo špatně, ale myslím, že nebude tak zle. Doufám, že i vás vše přežilo a bude ti dělat radost.
      Přeji pěkný prvomájový večer. Jitka

      Vymazat
  2. Máš krásnou zahradu,ale to už vím dávno a také,co je za tím práce.
    Snad už nás žádné mrazy nečekají a zmrzlíci se odbyly v dubnu.
    Jituško,měj hezký začátek nového týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, taky doufám, že už žádné mrazíky nepřijdou, to spíš nějaká ta bouřka.
      Přeji pěkný prvomájový večer. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, tvá zahrada je hodna obdivu. Ta spousta práce a lásky je vidět na každé fotce. U nás toho mnoho nezmrzlo, ale někde by člověk zaplakal...
    Obdivuji tvůj nádherný pryšec, mě nějak vymizel...
    Tak jsem v pátek začala s truhlíky, po pracovním týdnu jsem si to taak užila...
    Přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je to tak, něco je v pohodě, třeba jahody, ale ořech nebude ani jeden. Pryšec mám už roky a je stále krásný.
      Truhlíky jsem si rozdělila po odpoledních na tři dny a přímo jsem si rochnila :o) Tohle je nejlepší činnost na zahradě. Už mám vše hotovo a doufám, že už žádné meteorologické pohromy nepřijdou.
      Přeji ti pěkný prvomájový večer. Jitka

      Vymazat
  4. Taky jsem s letničkami zatím nespěchala. Začnu až teď. Pevně doufám, že už se taková mrazivá rána neobjeví. Na naší zahrádce to nejvíc odnesla hortenzie, jestli se ještě nadechne, uvidím. Jinak sem tam něco má nějaký lístek spálený, ale pohroma to není.
    Každé nakouknutí k Tobě do zahrady je OK. Mám Tvoje fotky ráda.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já mám hortenzie v pohodě, ale třeba tavolník má zmrzlé konce. To bych nečekala.
      Přeji pěkný prvomájový večer. Jitka

      Vymazat
  5. Jitko, nám pomrzlo vše, jabloně, rybízy-ač jsem je obalila netkankou, azalky, rododendrony, kapradí, výhonky smrčků a modřínu. Dokonce mráz roztrhal stonky rebarbory-tomu jsem nechtěla uvěřit... takže letošní úroda bude velmi chudá. Naštěstí byly brambory ještě v zemi, tak ty přežily. Je to smutný pohled - roďáky a azalky-chlouba zahrad je totálně spálená. Přeji nám všem, aby už žádná podobná pohroma nepřišla a užívali jsme si všichni normální dny. Krásný nadcházející máj z Jizerek přeje Olina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oli, přece jen jste horská oblast a tam to bylo asi silnější. Příroda je mocná čarodějka a věřím, že se to všechno brzo vzpamatuje.
      Přeji pěkný prvomájový večer. Jitka

      Vymazat
  6. Jituš, zahrádka a květena je výstavní. 👍👍👍
    U nás se na ní mráz hodně podepsal, odnesl to zejména fíkovník, hortenzie a syrské ibišky. Je to smutný pohled a mně se ani nechce na zahradě nic dělat. Možná čekám na zázrak, že se některé pomrzlé rostliny vzpamatují? Jediné, co přežilo, jsou jahody, které jsme preventivně přikryli netkanou textilií. Pěstuju je výhradně v nádobách a odpoledne se chystám osadit nové a dosadit tam, kde sazenice nepřežily zimu. A to ostatní? Třeba se stane zázrak a bude stačit jen hluboký řez a vyhnu se likvida🍀ci.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, fíkovníku je škoda. Sestra taky měla už pořádný strom, ale nikdy jí fíky nedozrály a to jsou na jihu jižní Moravy. Ale třeba s tím oteplováním se taky dočkáme.
      Spousta zmrzlých větviček se už začíná zelenat, tak si myslím, že likvidovat nebude nic potřeba.
      Přeji pěkný prvomájový večer. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.