První úroda ze zahrady je pravidelně kyselkavá, šťavnatá a s obrovskými listy. Myslím samozřejmě rebarboru neboli reveň, se kterou peču moc ráda. Každé jaro najdete na mém blogu hned několik osvědčených receptů. Rebarboru jsem na zahradě postupně okukovala, a když už to vypadalo, že by se dalo něco sklidit, začalo přemýšlení o receptu.
Zapátrala jsem v paměti a vzpomněla si, že babičky i stařenka pekly ovocné kynuté koláče, které já vlastně vůbec nedělám. Nevzpomínám si, že by některá pěstovala rebarboru a do této kynuté dobroty přišlo všechno, co se právě urodilo. Dnes to tedy bude rebarbora, ale podle fantazie a možností se dá použít i jiné ovoce.
Kynutý koláč s rebarborou (bez pekárny)
Těsto:
250 g hladká mouka
10 g sušeného droždí (nebo 3/4 kostičky čerstvého)
30 g krupicového cukru
60 ml oleje
1 vejce
200 ml mléka
špetka soli
250 g oloupané rebarbory (může být i rozmražená)
3 PL vanilkového cukru
Drobenka:
40 g moučkového cukru
40 g másla
60 g polohrubé mouky
V jedné míse smíchám mouku s droždím a cukrem. V druhé promíchám olej s vajíčkem, špetkou soli a vlažným mlékem. Přidám sem sypkou směs a metličkou vypracuji hladké těsto bez hrudek. Přikryji potravinovou fólií nebo jen utěrkou a nechám 45 minut kynout.
Než bude hotovo, vymažu olejem a vysypu polohrubou moukou menší pekáček (asi 20x30 cm) a pokrájím oloupanou rebarboru na dvou centimetrové kostičky.
Hotové těsto naliji do pekáčku nebo koláčové formy, posypu kousky rebarbory a prosypu ještě vanilkovým cukrem. Zapnu troubu na horní/dolní ohřev na 180˚C a než se nahřeje, připravím si drobenku. Tou posypu koláč a jde se do trouby. Já jsem pekla asi 50 minut, drobenka by měla být zlatavá a špejle po vytažení suchá. Před podáváním lehce pocukruji.
A jen tak mimochodem: Komu se nechce čekat až těsto vykyne, může si připravit rychlý a moc dobrý obrácený koláč. Taky s rebarborou.
Obrácený koláč s ořechy a rebarborou
250 - 300 g rebarbory
150 g cukru, Xylitolu,...
80 g másla
4 vejce
1 ČL vanilkového extraktu
100 g polohrubé mouky
60 g mletých ořechů (vlašáky, lískáče, mandle)
2 ČL kypřícího prášku do pečiva
Oloupané stonky rebarbory jen přepůlím a vložím do pánve s troškou vody a 60 g cukru. Krátce povařím, stačí 3-4 minuty.
Dortovou formu vymažu a pokladu na ni proužky rebarbory, sirup nechám v pánvi. Můžete ji pokrájet i na kostičky, jak se kdo chce výtvarně vyjádřit 😊.
V míse připravím těsto prošleháním cukru s vajíčky, postupně přidám rozpuštěné máslo, vanilkové aroma, mouku s kypřícím práškem a ořechy. Opatrně naliji do formy, rozetřu do krajů a peču na 180˚C asi 35 minut. Po upečení a vychladnutí, objedu nožem ráfek, uvolním jej, a na tác obráceně vyklopím koláč. Pro lesk ještě potřu sirupem z rebarbory.
Jitko, oboje bude určitě dobré, ale asi bych dala přednost kynuté klasice. Já z rebarbory skoro nepeču - manžel ji vyloženě nemá rád. Navíc už ji na chalupě nemáme... Jen snad loni nebo předloni jsme dostali pár kousků od sousedů, tak jsem pro sebe a pro mámu upekla nějakou kombinaci s tvarohem.
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, my máme rádi kyselkavou chuť rebarbory, taky rybízu nebo višní. U nás se sní všechno, jen já mám problém s černým rybízem, už od dětství.
VymazatMěj pěkný večer. Jitka
Jituško, jeli jsme včera na stejné vlně :o) U nás byl linecký s tvarohem, rebarborou a drobenkou... Ta vůně je neuvěřitelná, mám rebarboru moc ráda, každý rok udělám alespoň pár skleniček marmelády a dávám ji i do mrazáku...
OdpovědětVymazatRostlinu mám památeční, přesazenou z babiččiny zahrady...
Měj krásnou neděli, Helena
Helenko, do mrazáku taky dávám zamrazit na zimu. Marmeláda se u nás nesetkala s ohlasem. Vede jahodová :o)
VymazatJá jsem reberboru taky dostala od kamarádky manželovi maminky. U nás se vůbec nepěstovala. Za pár let už je z ní pěkné křovisko.
Měj pěkný týden a snad se už oteplí. Pa Jitka
Jituško,děláš mi chutě.Z rebarbory moc nepeču,protože ji v obchodech moc nevidím.
OdpovědětVymazatHodně z ní pekla babička a koláč mi vždy moc chutnal právě pro příjemnou kyselou chuť.
Já pekla obrácený koláč z jablky a byl hned pryč.Recepty jsou zajímavé a ukládám.
Děkuji a přeji hezkou neděli
Jitu, v obchodem jsem rebarboru viděla snad jen jednou nebo dvakrát. Občas ji někdo přinese do přebytků k Zahrádkářům. Ty obyčejné věci v supermarketech nenajdeš a když, tak předražené. Kilo banánů za 19,90 a kilo třešní za 80 je pro mne nepochopitelné. Jsem ráda, že si něco vypěstujeme.
VymazatMěj se moc hezky. Jitka
Jituš, dívám se na oba koláče, které vypadají úžasně a projevuje se u mně "Pavlovův podmíněný reflex". Rebarboru miluju, ale už jí nesmím. Stejně tak i špenát, který mám také zakázaný. Je toho víc, co už nesmím. A také spousta toho, co musím výrazně omezit. Muž si ze mně dělá legraci a říká, že musím letos více pečovat o trávník na zahradě. Pást se snad ještě smím. 😀
OdpovědětVymazatMěj hezké dny. 🍀
Alenko, tak to mne mrzí. Zdraví máme jen jedno a tak je třeba si dávat pozor.
VymazatDoufám, že najdeš něco jiného, co ti bude chutnat a bude k radosti.
Přeji ti pěkný týden. Jitka
a rebarborová marmeláda, to je taky dobrota..... přeji, ať nám vyroste i ostatní ovoce a nepomrzne.... Z Jizerek zdraví Olina
OdpovědětVymazatOli, jak jsem už psala... marmeláda se u nás nechytla, ale já mám kyselé ráda. Třeba pomerančová je moc dobrá. Z mrazů posledních dnů mám velké obavy, tady je spálené kde co. Nevím, ale moc toho letos asi nesklidíme.
VymazatZ Moravy zdraví Jitka
Já se přiznám, že kynuté koláče miluju. Rebarboru má syn na zahradě, takže i rebarborový míváme.
OdpovědětVymazatA i nějaký ten pytlík zmrazené se u nás pak v zimě najde.
Měj pěkný den !
Hanka
Hani, kynutý koláč s kyselkavou rebarborou je fakt dobrý. Určitě budu dělat i s jiným ovocem. Jen aby bylo co do koláčů, buchet a mrazáků dát. Letos je počasí nevyzpytatelné.
VymazatKrásný večer. Jitka
Rebarborový koláč se žmolenkou taky dělám, ale ten " obrácený" neznám. A vypadá moc dobře)))
OdpovědětVymazatPřeji hezký týden. Eva
Evi, s drobenkou dělám koláče často, ale tento kynutý byl první. Obrácené koláče dělám s různým ovocem, nejčastěji s jablky. Tento je také moc dobrý.
VymazatMěj klidný večer. Jitka
Rebarboru miluju na všechny způsoby! Nedávno jsem dělala koláč a k rebarboře jsem přidala ještě jahody a byla to mňamka :) Díky za recepty, zkusím! Katka
OdpovědětVymazatKatko, ano jahody občas taky přidám, když už nějaké dozrají. Těm z obchodu nějak nemůžu přijít na chuť.
VymazatUž aby se oteplilo, že? Tak budeme doufat, přeji ti pěkné jaro, snad... Jitka