neděle 3. prosince 2023

První advent polský

Už už to vypadalo, že to letos bude jinak, ale nakonec jsem se rozhodla pokračovat a vítám vás na třetím ročníku adventního pečícího putování. Tentokrát mne inspirovala naše cesta do adventního Krakova, kde jsem ochutnala polskou klasiku - tvarohový koláč Sernik. Receptů na Sernik je tolik, kolik receptů na koláče - čili moc. Já jsem si vybrala ten se dnem z křehkého těsta, s povidly a ořechy, tak jak jej podávají v krakovské čokoládovně E. Wedel.     



Sernik krakowski


Křehké těsto:
170 g hladké mouky
60 g moučkového cukru (já tedy statečně dávám Xylitol a vše se vždy povede jako s cukrem)
80 g změklého másla
1 celé vejce
1 ČL vanilkové esence, extraktu nebo 1 PL vanilkového cukru

Tvarohová náplň:
1 kg jemného tvarohu - použila jsem kostku - pokud se vám to zdá hodně, dejte náplň z poloviční dávky)
8 vajíček
200 g krupicového cukru (Xylitolu)
100 g změklého másla
1 PL vanilkového cukru
3 PL bramborového škrobu

Na dokončení:
200 g švestkových povidel
1 PL rumu
100 g sekaných ořechů


Pro urychlení bych se nebála použít i drcené sušenky s máslem jako u cheesecaku. Ale dnes si udělám křehké těsto a není to žádná věda. Všechny ingredience na vále zpracuji v hladké těsto, zabalím do fólie a dám na 15 až 30 minut do ledničky. 

V Polsku tvaroh melou na masovém strojku, já jej rozmixuji ponorným mixerem, tak aby byl hladký a bez hrudek.
V míse z bílků  a špetky soli ušlehám sníh, do kterého ke konci přidám 50 g cukru. V druhé míse prošlehám zbytek cukru, vanilkový cukr a máslo do světlé pěny. Postupně přidávám žloutky a tvaroh. Nakonec už jen stěrkou vmíchám škrob a sníh.

Dortovou formu obalím zvenku alobalem a vnitřek vymažu olejem. Z křehkého těsta vyválím a vyříznu kruh velikosti dna, přenesu do formy a propíchám vidličkou. Ze zbytku těsta vykrájím hvězdičky a upeču. Křehké těsto ve formě předpeču na 170˚C asi 15 minut.







Pak na ně rozetřu tvarohovou náplň a dohladka uhladím povrch. Formu vložím do pekáče, přiliji asi do poloviny výšky formy horkou vodu a dám péct na 180˚C 60 až 70 minut. Potom vypnu troubu, koláč v ní nechám a pootevřu dvířka. Takto nechám chladnout asi hodinu. Vychladlý Sernik si přes noc zdřímne v ledničce. 




Před uvolněním ráfku dortové formy objedu kolem dokola ostrým nožem a přenesu koláč na podnos. Povidla trochu nahřeji v kastrolku a přidám rum, líp se pak roztírá po povrchu koláče. Nakonec posypu ořechy a dozdobím upečenými hvězdičkami. 











A jen tak mimochodem: Kde se tento koláč podobný americkému cheesecaku, drážďanskému Eierschecku a dalším tvarohovým či sýrovým koláčům v Polsku vzal? 
Historie tvarohového koláče je dlouhá a zajímavá. První tvarohové koláče dostávali olympijští vítězové už ve starém Řecku a recept na tuto pochoutku se objevuje v prvních kuchařských knihách. Po Evropě jej rozšířili římští dobyvatelé. Jednotlivé země si koláč upravily do nepřeberného množství variant. Italové používají ricottu, Řekové fetu, Němci tvaroh a Američané sýr Philadelphia. Do Polska se dostal zřejmě díky králi Janu III. Sobieskému, který jej přivezl do Krakova po vítězné bitvě s Turky u Vídně. Z Krakova se rozšířil po celém Polsku a je dodnes tak oblíbený, že se stal typickým zákuskem na vánočním stole.


14 komentářů:

  1. Úžasné!!!! A určitě i tak chutná.
    Přeji Jituš krásný adventní rozjezd))Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko, já si říkala, jestli zase bude vánoční pečení v adventu :). Máš koláč krásný. U nás by měl asi úspěch - náplň je hodně podobná u nás oblíbenému tvarožníku.
    Hezký předvánoční čas a budu se těšit, co upečeš příště :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já peču každý týden, takže i o adventu :o), jen je to tematicky zaměřené :o)
      Já myslím, že tvarožník je v podstatě Sernik, ne? S rozinkami se dělají oba dva.
      Měj pěkný a klidný večer. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, na tvé adventní putování jsem se moc těšila a je tady! Hurá! A začala si opravdu s parádou a velkou dobrotou - sernik jsem několikrát dělala, ale tenhle je skutečně vymazlený.
    Děkuji za tu krásu a inspiraci a přeji pokud možno klidné adventní dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, hurá :o) já jsem se taky těšila, jen potřebuji víc toho času a stále to nikdo nechce pochopit, že 24 hodin je prostě málo :o)
      Přeji ti pěkný večer a kouzelné adventní dny v klidu! Zdraví Jitka

      Vymazat
  4. Jituško,jsi skvělá pekařka.Máš vždy všechno dokonalé.Koláč musí být velmi chutný,tvarohové moučníky mám velmi ráda a tak jako vždy recept opisuji a určitě vyzkouším.
    Měj hezký adventní čas a k zítřejšímu svátku ti přeji všechno nejlepší

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, i já ti přeji všechno nejlepší k svátku a veselého Mikuláše :o)
      Díky a měj se moc pěkně. Jitka

      Vymazat
  5. Tak to je zase dobrota. Ty nezklameš nikdy!
    Měj příjemné adventní dny '!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji za milá slova a přeji ti krásný adventní týden. Jitka

      Vymazat
  6. Jitu to je zase nádhera! Vám to pečení prostě jde. Koláč je nádherný a jistě i dobrý. :-) A záhadou pro mně je, kde na to všechno berete čas??? Zdraví Jitka z Brna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, děkuji za milá slova. No, beru čas... já mám permanentně pocit, že nic nestíhám :o), ale když chcete dělat něco, co vás baví a přináší to radost i uspokojení, tak si ten čas najdete. Můj problém je, že takovýchto činností mám spoustu a na něco ten čas už prostě nezbyde. Letos jsem přečetla jednu jedinou knihu. Přes víkend se ke čtení nedostanu a v pracovní dny už jsou večer oči unavené. Ale je mně to moc líto, knížky doma milujeme.
      Děkuji za návštěvu a přeji pěkný advent. Jitka

      Vymazat
  7. Serniky zbožňujeme. Oni ty cukrárny mají tak lákavé 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, u nás jsou taky všemožné tvarohové a sýrové koláče hodně oblíbené.
      Děkuji za návštěvu a zdravím. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.