Už už to vypadalo, že to letos bude jinak, ale nakonec jsem se rozhodla pokračovat a vítám vás na třetím ročníku adventního pečícího putování. Tentokrát mne inspirovala naše cesta do adventního Krakova, kde jsem ochutnala polskou klasiku - tvarohový koláč Sernik. Receptů na Sernik je tolik, kolik receptů na koláče - čili moc. Já jsem si vybrala ten se dnem z křehkého těsta, s povidly a ořechy, tak jak jej podávají v krakovské čokoládovně E. Wedel.
Sernik krakowski
Křehké těsto:
170 g hladké mouky
170 g hladké mouky
60 g moučkového cukru (já tedy statečně dávám Xylitol a vše se vždy povede jako s cukrem)
80 g změklého másla
1 celé vejce
1 ČL vanilkové esence, extraktu nebo 1 PL vanilkového cukru
Tvarohová náplň:
1 kg jemného tvarohu - použila jsem kostku - pokud se vám to zdá hodně, dejte náplň z poloviční dávky)
8 vajíček
200 g krupicového cukru (Xylitolu)
100 g změklého másla
1 PL vanilkového cukru
3 PL bramborového škrobu
Na dokončení:
200 g švestkových povidel
1 PL rumu
100 g sekaných ořechů
Pro urychlení bych se nebála použít i drcené sušenky s máslem jako u cheesecaku. Ale dnes si udělám křehké těsto a není to žádná věda. Všechny ingredience na vále zpracuji v hladké těsto, zabalím do fólie a dám na 15 až 30 minut do ledničky.
V Polsku tvaroh melou na masovém strojku, já jej rozmixuji ponorným mixerem, tak aby byl hladký a bez hrudek.
V míse z bílků a špetky soli ušlehám sníh, do kterého ke konci přidám 50 g cukru. V druhé míse prošlehám zbytek cukru, vanilkový cukr a máslo do světlé pěny. Postupně přidávám žloutky a tvaroh. Nakonec už jen stěrkou vmíchám škrob a sníh.
Dortovou formu obalím zvenku alobalem a vnitřek vymažu olejem. Z křehkého těsta vyválím a vyříznu kruh velikosti dna, přenesu do formy a propíchám vidličkou. Ze zbytku těsta vykrájím hvězdičky a upeču. Křehké těsto ve formě předpeču na 170˚C asi 15 minut.
Pak na ně rozetřu tvarohovou náplň a dohladka uhladím povrch. Formu vložím do pekáče, přiliji asi do poloviny výšky formy horkou vodu a dám péct na 180˚C 60 až 70 minut. Potom vypnu troubu, koláč v ní nechám a pootevřu dvířka. Takto nechám chladnout asi hodinu. Vychladlý Sernik si přes noc zdřímne v ledničce.
Před uvolněním ráfku dortové formy objedu kolem dokola ostrým nožem a přenesu koláč na podnos. Povidla trochu nahřeji v kastrolku a přidám rum, líp se pak roztírá po povrchu koláče. Nakonec posypu ořechy a dozdobím upečenými hvězdičkami.
A jen tak mimochodem: Kde se tento koláč podobný americkému cheesecaku, drážďanskému Eierschecku a dalším tvarohovým či sýrovým koláčům v Polsku vzal?
Historie tvarohového koláče je dlouhá a zajímavá. První tvarohové koláče dostávali olympijští vítězové už ve starém Řecku a recept na tuto pochoutku se objevuje v prvních kuchařských knihách. Po Evropě jej rozšířili římští dobyvatelé. Jednotlivé země si koláč upravily do nepřeberného množství variant. Italové používají ricottu, Řekové fetu, Němci tvaroh a Američané sýr Philadelphia. Do Polska se dostal zřejmě díky králi Janu III. Sobieskému, který jej přivezl do Krakova po vítězné bitvě s Turky u Vídně. Z Krakova se rozšířil po celém Polsku a je dodnes tak oblíbený, že se stal typickým zákuskem na vánočním stole.
Úžasné!!!! A určitě i tak chutná.
OdpovědětVymazatPřeji Jituš krásný adventní rozjezd))Eva
Evi, děkuji a také ti přeji pěkný advent. Jitka
VymazatJitko, já si říkala, jestli zase bude vánoční pečení v adventu :). Máš koláč krásný. U nás by měl asi úspěch - náplň je hodně podobná u nás oblíbenému tvarožníku.
OdpovědětVymazatHezký předvánoční čas a budu se těšit, co upečeš příště :)
Stáňo, já peču každý týden, takže i o adventu :o), jen je to tematicky zaměřené :o)
VymazatJá myslím, že tvarožník je v podstatě Sernik, ne? S rozinkami se dělají oba dva.
Měj pěkný a klidný večer. Jitka
Jituško, na tvé adventní putování jsem se moc těšila a je tady! Hurá! A začala si opravdu s parádou a velkou dobrotou - sernik jsem několikrát dělala, ale tenhle je skutečně vymazlený.
OdpovědětVymazatDěkuji za tu krásu a inspiraci a přeji pokud možno klidné adventní dny, Helena
Helenko, hurá :o) já jsem se taky těšila, jen potřebuji víc toho času a stále to nikdo nechce pochopit, že 24 hodin je prostě málo :o)
VymazatPřeji ti pěkný večer a kouzelné adventní dny v klidu! Zdraví Jitka
Jituško,jsi skvělá pekařka.Máš vždy všechno dokonalé.Koláč musí být velmi chutný,tvarohové moučníky mám velmi ráda a tak jako vždy recept opisuji a určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatMěj hezký adventní čas a k zítřejšímu svátku ti přeji všechno nejlepší
Jitu, i já ti přeji všechno nejlepší k svátku a veselého Mikuláše :o)
VymazatDíky a měj se moc pěkně. Jitka
Tak to je zase dobrota. Ty nezklameš nikdy!
OdpovědětVymazatMěj příjemné adventní dny '!
Hanka
Hani, děkuji za milá slova a přeji ti krásný adventní týden. Jitka
VymazatJitu to je zase nádhera! Vám to pečení prostě jde. Koláč je nádherný a jistě i dobrý. :-) A záhadou pro mně je, kde na to všechno berete čas??? Zdraví Jitka z Brna
OdpovědětVymazatJitko, děkuji za milá slova. No, beru čas... já mám permanentně pocit, že nic nestíhám :o), ale když chcete dělat něco, co vás baví a přináší to radost i uspokojení, tak si ten čas najdete. Můj problém je, že takovýchto činností mám spoustu a na něco ten čas už prostě nezbyde. Letos jsem přečetla jednu jedinou knihu. Přes víkend se ke čtení nedostanu a v pracovní dny už jsou večer oči unavené. Ale je mně to moc líto, knížky doma milujeme.
VymazatDěkuji za návštěvu a přeji pěkný advent. Jitka
Serniky zbožňujeme. Oni ty cukrárny mají tak lákavé 😉
OdpovědětVymazatIlono, u nás jsou taky všemožné tvarohové a sýrové koláče hodně oblíbené.
VymazatDěkuji za návštěvu a zdravím. Jitka