neděle 17. prosince 2023

Třetí advent arménský

Už jsem se tady zmínila, že mám kolegyni, která se do ČR provdala z Arménie. Několikrát nám upekla místní specialitu a podělila se o recept na originální arménský medovník, který pekla doma s maminkou. Recept je tady už rozšířený, tak snad k velezradě nedošlo a mně se tento týden hodil, protože syn oslavil v úterý narozeniny, a tak jsem mu upekla medovníkový dort.

 



Arménský medovník

 

Korpus:
3 vejce větší nebo 4 menší
250 g Hery nebo másla
3 PL medu
300 g cukru krupice
1 ČL sody
400 g hladké mouky

Krém:
300 g másla
1 plechovka karamelového Salka

mleté vlašské ořechy na dokončení

Do velké kovové mísy dám vejce, tuk, med a cukr a nad párou vodní lázně míchám metličkou, dokud se vše nerozpustí a nespojí. Pak přidávám mouku se sodou a stále míchám metličkou. Vznikne hustá, hladká kaše. 

Připravím si pečící papíry, na které ze spodní strany obkreslím dno dortové formy, abych měla všechny placky stejné. Do středu každého kruhu dám tři pořádné lžíce medovníkové kaše a rozetřu stěrkou až k okraji kruhu. 






Mně kaše vyšla na deset placek. Postupně peču na 225˚C do tmavě zlatova. Mé troubě to trvalo čtyři minuty. Nechám chvilku vychladnout a stáhnu z papíru.






Jakmile jsou pláty vychladlé, začnu promazávat krémem, který připravím prošleháním změklého másla a Salka. Kolegyně ještě prosypává mletými ořechy, ale na to jsem zapomněla, a i tak to bylo moc dobré. Dva pláty nadrobím najemno, smíchám s mletými ořechy a směsí posypu poslední vrstvu krému. Pokud je dost krému, mohou se obmazat a obsypat i boky dortu. Já jsem už jen pocákala čokoládou a ozdobila medovníkovými kuličkami s perníčky. 

 




Narozeninový medovník.
 

 

A jen tak mimochodem: Arménie je vůbec první zemí světa, která přijala křesťanství jako své náboženství. Stalo se tak roku 301, tedy mnohem dříve před příchodem Cyrila a Metoděje na Moravu. Vánoce v Arménii kladou důraz na sounáležitost rodiny, náboženské zvyklosti a historické tradice. Je to čas, kdy se rodiny schází ke společné hostině a společně slaví Vánoce a Nový rok. 

V Arménii je Nový rok často důležitějším svátkem než Vánoce. Na Silvestra se rodiny schází k slavnostní večeři a vyměňují si dárky. Jídelní stůl se prohýbá pod mnohochodovým menu, kde vrchol hostiny představuje pečené selátko. Pronáší se mnoho přípitků na zdraví, štěstí, úspěchy, na ty členy rodiny, kteří tento den nejsou přítomni i na ty, kteří už zemřeli.

 

10 komentářů:

  1. Ten dělá manželova mamka. Taky recept od někoho dostala a je výborný.
    Hezkou třetí adventní ….. Eva
    http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, manželova maminka jej taky peče. Mně to přišlo moc pracné, ale není to taková hrůza :o)
      Pěkný zbytek adventu. Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, medovník vypadá krásně - hezky jsi vymyslela i zdobení. U nás tedy medovník nikoho moc neoslovil, takže jsem ho nikdy nedělala a asi ani dělat nebudu.

    OdpovědětVymazat
  3. Jituško, medovník jsem před nějakým rokem taky občas pekla, měla jsem trochu jiné těsto, dalo to fušku vyválet do tenka. Tvůj recept určitě vyzkouším.
    Ondra si narozeniny určitě užil!
    Přeji příjemné a pokud možno klidné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ano jsou dvě varianty. Roztírací a vyvalovací. Tato není tak náročná na svaly :o)
      Ondra si užívá všechno, je to šťastná povaha. Občas bych ho roztrhla (hlavně, když vidím ten jeho "uklizený" pokoj), ale je to zlatý kluk.
      Helenko, moc děkuji (ty víš za co) a zdravím z Boskovic. Pa Jitka

      Vymazat
  4. Recept vyzkouším, ne tedy hned teď, ale v příštím roce určitě.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak ať se ti povede, nám moc chutnal. Byl měkoučký a kupodivu nebyl přeslazený. Z toho jsem měla trochu strach.
      Pěkný zbytek adventu. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.