pondělí 1. května 2023

Dubnové dny

I v dubnu bylo co dělat - jak v práci, tak doma a na zahradě. V pátek jsme s hrůzou s kolegyněmi zjistily, že je v pondělí první máj a kdy (sakryš) byl ten duben? 😏 Zkusím z paměti vylovit pár vzpomínek, které mně na duben zůstaly v paměti. 




Na co určitě nezapomeneme, jsou Ondrovy přijímačky na střední školu. Hledala jsem nějakou volnou náplň do polštářku a našla jsem tohle:




Tento polštářek pomaloval Ondra ve školce. Tyto hlavonožce - jak jsme jim říkali - maloval celkem dlouho. Dokonce se mu jeden takový podařil při zápisu do první třídy. Jeho starší a tudíž zkušená 😊 sestra mu na to řekla, že když zapomněl ruce, tak to ho určitě nevezmou. Naštěstí paní učitelce napočítal asi do sta a tak ho nakonec vzali. Devět let uteklo jako voda a zítra se dozvíme, jestli bude příští čtyři roky malovat hlavonožce na gymnáziu. Držte nám palce.




Příprava na přijímačky byla náročná a velké díky manželovi, který na ně Ondru připravoval. O víkendech se u nás probírala matematika a čeština. Taky jsme hodně  pracovali na zahradě. V dubnu je tolik práce... sotva jsme ostříhali suché trvalky, už vidíme, že je potřeba ostříhat i některé keře, vyhrabat trávník, zasít semínka zeleniny, zasadit brambory, přesadit muškáty a bylinky, všechno pohnojit, "a viděl jsi ty jahody?". 


Sazeničky a semínka jsou všude po domě.


Na výlety jsme se nedostali. Špatné počasí moc inspirativní nebylo a těch pár nedeštivých dnů jsme se snažili využít k práci na zahradě. Jediný a krásný výlet jsme podnikli do Olomouce na květinovou výstavu Flora.





Po dlouhých letech jsem vytáhla šicí stroj. Kde jsou ty doby, kdy jsme za komunismu uměly šít všechny, že? Jak se tady ví, ráda se pěkně oblékám, a v té době nebylo jiné možnosti, než si něco odlišného ušít sama. Tehdy nabídka metráže nebyla tak krásná jako dnes. Neodolala jsem a u Darré jsem si objednala látku na šaty. Zaujalo mne i bavlněné plátno, které bylo v tom týdnu v akci za 80 Kč a tak, aniž bych věděla co s ním, koupila jsem hnedle dva metry. Původně jsem si myslela, že bude na nějakou tuniku či halenu, ale nakonec to dopadlo jinak. 




V dubnu jsem si krásu květin užila ve věnci i ve váze.








Do jídelny přibyl zelený smaltovaný džbán.  







Samozřejmě, že nesmím zapomenout na tradice. Naše rodinné Velikonoce...






... a včerejší pálení čarodějnic.




A jen tak mimochodem: Dnes je taky čas na tradici. Nezapomeňte se svým milým nebo milou zajít pod rozkvetlý strom a políbit se. Pokud to bude třešeň, tak to bude přímo MAGIC 😉. 

Přeji všem krásný sváteční den.





20 komentářů:

  1. Hlavně byl ten duben co do počasí hnus šedivej.... Tudíž mi nevadí že je fuč. Teď se už druhým dnem konečně kochám sluníčkem kterého bylo tak strašně pomálu... a zas by se mělo na nějaký čas schovat. Jak má v tomhle člověk stíhat agro termíny to je mi otázkou ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, na agro termíny jsem už dávno rezignovala. Až to bude, tak to bude :o)

      Vymazat
  2. Krásný duben jste měli. Zítra budu držet palce. Naše Lola stále neví, zda je přijatá do 1. třídy. Nějak tomu nerozumím.
    Tak pa, běžím někam ven pod ten kvetoucí strom:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, no to taky nechápu. Dnes dostat se i na základku je asi komplikované :o)
      Přeji ti pěkný květen. Jitka

      Vymazat
  3. Jitko, držím palce, ať se zítra dozvíte dobré zprávy a váš Ondra může ty hlavnožce pilovat na vybrané škole. Přijde mi to chvíle, co náš Ondra měl před maturitou na gymplu a ... - v létě se bude ženit. Nějak nám ty děti rychle stárnou :)
    Jinak jako obvykle mají můj obdiv tvé dekorace i neutuchající zahrádkářské výkony.
    Ať tě v květnu potkávají samé příjemné věci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, on už je tedy má lehce vypilované, ale je pravda, že z výtvarky byl vždy ve stresu :o) Zlatá matika a fyzika :o)
      Také ti přeji v květnu jen dobré zprávy. Jitka

      Vymazat
  4. Tak hlavně přeji synovi,aby se dostal na gymnazium.Byl o něj velký zájem.U nás dělala vnučka od syna přijímačky na zdravotní školu a už v pátek nám volala,že byla přijata,tak velká radost.Jenže dělali přijímačky dříve.
    Jinak si měla duben pěkný,samé krásné dekorace a zahrada.A máš pravdu,že pokud chtěl mít někdo něco hezkého za komunismu na sebe a děti pustil se do šití.Šila jsem si kabáty,zimní bundy,pletla.Teď užiju tak polštářky a nebo ubrusy.
    Jituško,měj hezké i májové dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, některé školy (i gymply) měly výsledky už v pátek. Jiné, kde jsou asi pomalejší, je budou mít až dnes. Gratuluji vnučce a ať se ve šklole jí daří.
      Měj pěkné májové dny. Jitka

      Vymazat
  5. Jituško, duben letos utekl velmi rychle. Krásný věnec. I my držíme palce vnukovi po zkouškách na gymnázium. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tak ať mu to dobře dopadne. Měj pěkný květen. Jitka

      Vymazat
  6. Jituško, máš pravdu - taky nějak nevím, jak rychle duben utekl. Pořád se něco děje...
    Děkuji za velmi milé a půvabné ohlédnutí a moc přeji všem u vás, aby květen přinesl jen samé dobré zprávy!
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moc děkuji za milá slova a přeji ti krásný květen, plný květů na zahradě, zajímavých výletů a mnoho inspirace. Zdraví Jitka

      Vymazat
  7. Byť dubnové počasí bylo prostě aprílové,tak jeho dny u vás byly smysluplně zaplněné.
    Synovi přeji dobrou zprávu a Tobě pěkné dny v měsíci máji.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  8. Ať se všechno vydaří, jak má! Krásný květen vám všem :)

    OdpovědětVymazat
  9. Jituš, hezká bilance měsíce dubna. 👍👍 I já mám pocit, že duben proletěl kolem a už není. Já se proletěla už v sobotu, ani jsem nečekala na čarodějnice. Schody z půdy a modřiny na pravé půlce těla.
    U nás držíme pěsti vnučce Sáře, která se také hlásila na gympl. Zatím nic nevíme. Tvému synovi ké držím ✊🍀, aby se dostal na školu, kterou si vybral.
    Měj hezké dny. 🍀🌷

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, no to je nadělení, takový průlet po schodišti. Doufám, že zůstalo jen u modřin a i ty brzo zmizí.
      Děkuji a měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  10. látka na šaty vypadá moc hezky,Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Světlanko, tato není na šaty :o), ale i tak děkuji za pochvalu.

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.