neděle 28. května 2023

Zahrada v květnu

Čeština má pro právě končící měsíc přece jen výstižnější název než ostatní jazyky. Máj je pěkné slovo, ale nevystihuje toto období jako květen. Kvete toho skutečně hodně a snad už i to počasí se bude chovat tak nějak adekvátně kalendáři.  




Zahrada už konečně vypadá k světu, vše roste, zelená se, kvete. Zahradní práce sice patří do kategorie těch nikdy nekončících, ale nejhorší je už za námi a zbývá čas se posadit, kochat se a odpočinout si. 











Tedy já si už občas sednu. Manžel a občas i synek začali s renovaci pergoly. Po dvaceti letech je potřeba některé trámky vyměnit, jiné obrousit a vše pak natřít. Jde jim to moc dobře, mám doma šikovné kluky. 



Tulipány kvetly neuvěřitelně celý květen. Teprve včera jsem ostříhala poslední květy.









V kvetení je vystřídaly první keře a trvalky. Vykvetla i žlutokvětá magnolie a kaliny. Začínají kvést okrasné česneky. Na kvetení se chystají první mavuně, pokvetou pak až do října.

























Klematisy a vistárie se nenechaly zahanbit a zahalily se do bohatě rozkvetlého outfitu. Radost pohledět.  










Radost mně dělá i terasa. Bylinky jsem nakombinovala s květy karafiátů a levandulí. Je to veselejší a barevnější. 







A kytička nakonec.


A jen tak mimochodem: Jakoby nestačilo, že je zahrada plná mravenců, mšic a slimáků. Vloni k nám zavítal lalokonosec a hbitě se zapojil do ožírání všeho, co mu přišlo do cesty. Letos jsme zakoupili parazitické hlístice, aplikovali jsme je a čekáme na výsledek. Zatím jsem odchytla jednoho dezertéra, jak prchal ze zahrady pryč a doufám, že ostatní ho budou následovat. Nezkoušel někdo? 




19 komentářů:

  1. Jitko, jako vždycky - kochala jsem se :). Já jsem ráda, když naši květinovou zahrádku udržím jakžtakž pleveluprostou, víc během víkendu nestíhám. Navíc letos bojujeme s následky řádění larev chroustíku, které ožraly kořínky trávníku na některých místech tak dokonale, že zcela uschnul. Na jiných místech zas nad trávou vítězí mech (což je tedy asi na nás, protože jsme trávník málo provzdušňovali). Uvidíme, jestli se nám s tím povede něco provést a trávník bude vypadat slušně nejen z velké dálky, ale i z bližšího pohledu.
    Pokud jde o tulipány, tiše závidím - nám letos nevykvetl ani jeden. Já jsem takový zahradník z leknutí, takže ani netuším, kde jsem udělala chybu.
    Měj se krásně a ať ti zahrada dělá radost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář. Páni, tak chroustíky naštěstí nemám, ale nemusím mít všechno :o) To jsem netušila, že i brouci můžou zrušit trávník. Tak přeji hodně sil při obnově a likvidaci škod.
      Tulipány nekvetou nejspíš proto, že jsou už dlouho v půdě. Po zaschnutí by se měly cibulky v červnu vyrýt, nechat usušit a znovu zasadit zase až v září. Týká se to i narcisek, hyacintů a dalších jarních cibulovin. Ale může být i jiný důvod. Já jsem letos vyryla nekvetoucí narcisky a cibulky byly vyžrané od slimáků a někteří tam ještě bydleli :o)
      Přeji radost ze zahrady (nejen ty starosti). Jitka

      Vymazat
    2. Jitko, já jsem právě tulipány loni pečlivě vyryla a znovu zasadila na podzim. A oni na mne takhle... Narcisky kvetly, i když jsme je přes zimu loni nechali v zemi (vyrýváme je většinou každý druhý rok).

      Vymazat
  2. Tvoji zahradu vždy obdivuji,je nádherná.Vidím za tím i spousty práce,takže jsi i velmi pracovitá.
    Ať zahrada dělá radost a vzkvétá.
    Jituško,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, děkuji. Je to opravdu práce až dost, ale naštěstí mně letos významně pomohl manžel a i dítka se (nedobrovolně) zapojí.
      Také ti přeji pěkné dny nového týdne. Jitka

      Vymazat
  3. Jitu, co mám napsat - krása střídá nádheru. Mám moc ráda fotky z vaší zahrady. Jsou inspirativní.
    Moc se mi líbí tvé nakombinované truhlíky s bylinkami, ty jsou fakt kouzelné.
    A škůdci - mám pocit, že to je opravdu boj kdo s koho. Tedy laskonosce jsem u nás ještě neviděla, ale stále bráním buxusy před zavíječem, slimáci letos začali ožírat i to, co jim dříve nechutnalo... Ach jo.
    Navzdory tomu přeji hodně radosti ze zahrady a příjemné pondělí. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji velice. Truhlíky už jsem začala takto kombinovat vloni a letos rozšiřuji o další.
      Já už jsem si myslela, že buxusové housenky jsme vyhnali, vloni byl klid, ale letos se do toho holky tak opřely, že nestíháme stříkat. To je taky takový nekončící boj. A slimáci, škoda mluvit.
      Také ti přeji pěkné dny na zahradě a radost z kytiček. Jitka

      Vymazat
  4. Zahrada je nej, taky v ní trávím, jakmile se oteplí, skoro všechen čas. Máme ji jako další "místnost" :) Já letos bojuju hlavně se slimáky, sežrali mi skoro všechny trvalky, potvory jedny. Tak uvidíme, co se z toho zachrání. Krásné dny přeji a ať Ti dělá zahrada radost! Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, já už některé trvalky (třeba lupinu) do záhonu ani nedávám a mám ji v květináči. Na zahradě je hned sežraná. Taky si teď užívám zahradu a ani mě to netáhne na výlet :o)
      Užívej krásný skleník i zahradu. Jitka

      Vymazat
  5. Nakouknout k Tobě do zahrady je radost. Tolik krásného člověk vidí. Je za tím ale hodně práce.To vím.
    Tak ať škůdci škodí co nejméně, no raději vůbec. Nám na zahrádě skotačí především šneci- ti s ulitou. Jsou žraví, ale ne tolik, jako ti odporní černí simáci. Já sypu kolem vysazených afrikánů a cinií chemikálii v barvě modré a pomáhá to (modrá je prostě dobrá :-).
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky se víc a víc objevují hlemýždi v různých velikostech. No, líbí se té havěti u nás. Když potřebuji něco zachránit tak taky občas sypu, bez milosti.
      Tak ať se daří a máš ze zahrady radost. Jitka

      Vymazat
  6. krása a vidím plno hlíny za nehty......ale je to radost, také to miluji. Lalokonosci se k nám také nastěhovali a ožírají bobkovišně a rododendrony, ale protože jsou to obří keře, nechávám je žít. Budu zvědavá na výsledky s hlísticemi. Jinak mi něco ožírá růže a nevím absolutně co, nic jsem na nich nenašla, i lupu jsem si vzala. A to je mám posazené levandulemi... tak nevím. poupata mají, ale listy skoro žádné... asi budu muset držet noční hlídku. přeji krásné voňavé květnové dny plné slunečních paprsků. Olina z Jiz.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oli, já mám rododendron už na vyhození, toho je mně líto moc. Do boje jsem se pustila, když jsem někde četla, že dokáží za pár let zahradu úplně zamořit. Jsem na ty hlístice zvědavá, snad zafungují. Růže nevím, to naštěstí nemám. Jen je jedna tak plná skvrnitosti, že nevím jestli to letos dá.
      Přeji krásné dny, radost ze zahrady a posílám pozdrav z Moravy. Jitka

      Vymazat
  7. Celou zimu se těším na zahradu a potom zase bručím, že nestíhám. Máš krásnou zahradu a nápad s karafiáty do truhlíků byl dobrý. Každý rok bojuju s jiným škůdcem a letos se mi tu také ukázal lalokonosec, ale zatím škodí v malém. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám taky tak. Celý duben a květen jen vidím, co je ještě potřeba udělat a že už to mělo dávno být hotové :o)
      Děkuji za milá slova a přeji hodně pěkných chvil na zahradě. Jitka

      Vymazat
  8. jeden květ za druhým...krása,Sv.

    OdpovědětVymazat
  9. Jituško, tvojí zahradou se vždy kochám. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.