středa 3. května 2023

Koláč jako malovaný

Pokud sledujete na ČT1 pořad Buchty na neděli, možná jste jako já neodolali a vyzkoušeli některý recept, který tam pekl Josef Maršálek. Mne zaujalo univerzální kynuté těsto na koláče, ze kterého se dají péct koláče různých velikostí, tvarů a s libovolnými náplněmi. Já jsem těsto oproti receptu p. Maršálka nechala vypracovat a nakynout v pekárně. Dělala jsem z poloviční dávky a i tak to byl koláč přes celý plech. Těsto mně přišlo řídké a tak jsem přidala trochu mouky navíc. Změnila jsem i náplň - "malovala" jsem tvarohovou a hruškovými povidly. Výsledek byl luxusní. Nadýchaný, měkoučký, k sežrání. Doporučuji vyzkoušet.



Kynutý koláč jako malovaný


550 g hladké mouky
275 ml mléka
2 vejce velikosti S
50 g cukru krupice
100 g másla
20 g čerstvého droždí
5 g soli
citronová kůra nebo citronové aroma 1 PL

Tvarohová náplň:
250 g tvarohu ve vaničce
2 PL cukru krupice
půl sáčku vanilkového pudinku

2 skleničky povidel á 200 g
rozinky
mandlové plátky
1 vejce na potření
trochu másla na potření

Drobenka:
40 g měkkého másla
40 g moučkového cukru
80 g hladké mouky

Přípravu těsta svěřím domácí pekárně, ale dá se samozřejmě připravit klasicky nebo v robotu. Hotové těsto přenesu na plech s pečícím papírem a prsty roztáhnu po celé ploše. Okraje nechám silnější.




Tvarohovou náplň připravím promícháním přísad, do povidlové nic víc nepřidávám. Obě náplně pomocí sáčku nanesu libovolně na těsto a ozdobím rozinkami a plátky mandlí. Okraje potřu rozšlehaným vajíčkem a posypu drobenkou. 




Těsto kyne pod rukama, já už kynout déle nenechám a hned jde do trouby. Peču na 180˚C asi půl hodiny. Po vytažení okraje ještě potřu rozpuštěným máslem a před podáváním pocukruji. 






A jen tak mimochodem: Koláč bude chutnat výborně s čerstvým, kompotovaným i mraženým ovocem, s náplní makovou, ořechovou, mandlovou, pistáciovou,... Na zahradě už mám ke sklizni rebarboru, s tou by se taky dalo malovat 😉.




17 komentářů:

  1. Ten teda je..... a hrníček taky)))))
    Hezký večer. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ten je manžela, ale namá jej rád. Připomíná mu jedno blbé období :o)
      Pěkný májový víkend. Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, už zase se mi nad tvým pečením sliny sbíhají :)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, tak to je přece cíl :o)
      Krásný prodloužený víkend. Jitka

      Vymazat
  3. Jituš, koláč vypadá báječně . Děkuji za recept , určitě vyzkouším .
    Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, budu ráda za info, jak chutnal.
      Díky a přeji pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  4. Tedy Jituško, docela dlouho jsem nějaký takový koláč nedělala a ten tvůj, ten je jako malovaný, i kdyby si po něm nemalovala... Hned jak nás bude doma víc, vyzkouším!
    Děkuji a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ano - je pro velmi velkou rodinu :o), tak dej pak vědět, jak se povedl.
      Mějte krásný prodloužený víkend. Jitka

      Vymazat
  5. Jituš, koláč vypadá naprosto luxusně a já ho určitě vyzkouším. 👍👍👍
    Moc děkuji za recept, který si s dovolením stáhnu.
    Měj hezké májové dny.🍀🌸

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, jsem ráda, že jsem mohla inspirovat. Sice je to klasika, ale vychytaná.
      Měj krásné májové dny. Jitka

      Vymazat
  6. Koláč je opravdu,jak malovaný,úplné umělecké dílo.Nevím,zda bych to uměla tak hezky vytvořit.
    Možná ho vyzkouším.Manžel si ztěžoval,že jsem dlouho nic nepekla.Mám k tomu důvody,ale přesto jsem dnes nakoupila droždí,mák a povidla.Tak uvidím.
    Jituško,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, mák a povidla bude moc dobrá kombinace. Tak ať se ti povede.
      Pěkné květnové dny. Jitka

      Vymazat
  7. Jen zarámovat :-). Zkusím.
    Díky za receptík a měj se moc hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, také budu ráda za info, jak chutnal.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  8. Z rebarbory dělám marmeládu, po ostružinové jde nejvíc na odbyt. Koláč se povedl, je krásný a určitě se po něm zaprášilo... Přeji krásné květnové dny. Olina z Jizerek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oli, taky se chystám na rebarboru. Marmeládu jsem dělala jednou v kombinaci s jahodami. Víc dětem chutná jen samotná jahodová. Tak co nespotřebuji na pečení, jde do mrazáku.
      Přeji ti krásné májové dny. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.