Pokud sledujete na ČT1 pořad Buchty na neděli, možná jste jako já neodolali a vyzkoušeli některý recept, který tam pekl Josef Maršálek. Mne zaujalo univerzální kynuté těsto na koláče, ze kterého se dají péct koláče různých velikostí, tvarů a s libovolnými náplněmi. Já jsem těsto oproti receptu p. Maršálka nechala vypracovat a nakynout v pekárně. Dělala jsem z poloviční dávky a i tak to byl koláč přes celý plech. Těsto mně přišlo řídké a tak jsem přidala trochu mouky navíc. Změnila jsem i náplň - "malovala" jsem tvarohovou a hruškovými povidly. Výsledek byl luxusní. Nadýchaný, měkoučký, k sežrání. Doporučuji vyzkoušet.
Kynutý koláč jako malovaný
550 g hladké mouky
275 ml mléka
275 ml mléka
2 vejce velikosti S
50 g cukru krupice
100 g másla
20 g čerstvého droždí
5 g soli
citronová kůra nebo citronové aroma 1 PL
Tvarohová náplň:
250 g tvarohu ve vaničce
250 g tvarohu ve vaničce
2 PL cukru krupice
půl sáčku vanilkového pudinku
2 skleničky povidel á 200 g
rozinky
mandlové plátky
1 vejce na potření
trochu másla na potření
Drobenka:
40 g měkkého másla
40 g moučkového cukru
80 g hladké mouky
Přípravu těsta svěřím domácí pekárně, ale dá se samozřejmě připravit klasicky nebo v robotu. Hotové těsto přenesu na plech s pečícím papírem a prsty roztáhnu po celé ploše. Okraje nechám silnější.
Tvarohovou náplň připravím promícháním přísad, do povidlové nic víc nepřidávám. Obě náplně pomocí sáčku nanesu libovolně na těsto a ozdobím rozinkami a plátky mandlí. Okraje potřu rozšlehaným vajíčkem a posypu drobenkou.
Těsto kyne pod rukama, já už kynout déle nenechám a hned jde do trouby. Peču na 180˚C asi půl hodiny. Po vytažení okraje ještě potřu rozpuštěným máslem a před podáváním pocukruji.
A jen tak mimochodem: Koláč bude chutnat výborně s čerstvým, kompotovaným i mraženým ovocem, s náplní makovou, ořechovou, mandlovou, pistáciovou,... Na zahradě už mám ke sklizni rebarboru, s tou by se taky dalo malovat 😉.
Ten teda je..... a hrníček taky)))))
OdpovědětVymazatHezký večer. Eva
Evi, ten je manžela, ale namá jej rád. Připomíná mu jedno blbé období :o)
VymazatPěkný májový víkend. Jitka
Jitko, už zase se mi nad tvým pečením sliny sbíhají :)
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, tak to je přece cíl :o)
VymazatKrásný prodloužený víkend. Jitka
Jituš, koláč vypadá báječně . Děkuji za recept , určitě vyzkouším .
OdpovědětVymazatMěj se krásně.
Jani, budu ráda za info, jak chutnal.
VymazatDíky a přeji pěkný víkend. Jitka
Tedy Jituško, docela dlouho jsem nějaký takový koláč nedělala a ten tvůj, ten je jako malovaný, i kdyby si po něm nemalovala... Hned jak nás bude doma víc, vyzkouším!
OdpovědětVymazatDěkuji a přeji příjemný den. Helena
Helenko, ano - je pro velmi velkou rodinu :o), tak dej pak vědět, jak se povedl.
VymazatMějte krásný prodloužený víkend. Jitka
Jituš, koláč vypadá naprosto luxusně a já ho určitě vyzkouším. 👍👍👍
OdpovědětVymazatMoc děkuji za recept, který si s dovolením stáhnu.
Měj hezké májové dny.🍀🌸
Alenko, jsem ráda, že jsem mohla inspirovat. Sice je to klasika, ale vychytaná.
VymazatMěj krásné májové dny. Jitka
Koláč je opravdu,jak malovaný,úplné umělecké dílo.Nevím,zda bych to uměla tak hezky vytvořit.
OdpovědětVymazatMožná ho vyzkouším.Manžel si ztěžoval,že jsem dlouho nic nepekla.Mám k tomu důvody,ale přesto jsem dnes nakoupila droždí,mák a povidla.Tak uvidím.
Jituško,měj hezké dny
Jitu, mák a povidla bude moc dobrá kombinace. Tak ať se ti povede.
VymazatPěkné květnové dny. Jitka
Jen zarámovat :-). Zkusím.
OdpovědětVymazatDíky za receptík a měj se moc hezky!
Hanka
Hani, také budu ráda za info, jak chutnal.
VymazatMěj se hezky. Jitka
Z rebarbory dělám marmeládu, po ostružinové jde nejvíc na odbyt. Koláč se povedl, je krásný a určitě se po něm zaprášilo... Přeji krásné květnové dny. Olina z Jizerek
OdpovědětVymazatOli, taky se chystám na rebarboru. Marmeládu jsem dělala jednou v kombinaci s jahodami. Víc dětem chutná jen samotná jahodová. Tak co nespotřebuji na pečení, jde do mrazáku.
VymazatPřeji ti krásné májové dny. Jitka
hotové umělecké dílo...Sv.
OdpovědětVymazat