pondělí 16. září 2024

VITRA Design Museum

První z bonusových příspěvků nás zavede k řece Rýn, do míst, kde se setkává hranice Německa, Švýcarska a Francie. Muzeum švýcarské firmy VITRA specializující se na designový nábytek, leží na německé půdě v městečku Weil am Rhein, které je součástí Basileje, třetího největšího švýcarského města. A pak se v tom vyznejte.

 

 

 

Campus značky VITRA zahrnuje obrovský areál, částečně zpřístupněný návštěvníkům. Kromě uzavřené výrobní, logistické a školící části mají zájemci příležitost navštívit několik architektonických skvostů, ukrývající věhlasné designové kousky.   

 

  

 

  

  


Po zaparkování na bezplatném parkovišti jsme zamířili k několika poschoďové budově VITRA house.

 


 
  
 
 


Je to vlastně showroom VITRY, ale zapomeňte na ty neosobní prostory, kde se nesmíte ničeho ani dotknout. Tady si všechny designové poklady v mnoha variantách můžete vyzkoušet a vidět je jak lehce fungují v běžném životě.







 
 
Valnou část naší návštěvy jsme strávili právě tady a myslím, že nám i některá zákoutí unikla. To bylo velké překvapení a zajímavý zážitek. 
 






 

Součástí VITRA housu je restaurace, kavárna a obchod s VITRA věcičkami. 

 

  

 

 

 

 

 

Dalším a hlavním cílem návštěvy bylo VITRA Design Museum, které navrhl architekt Frank Gehry, autor pražského Tančícího domu. 




Železobetonová konstrukce ikonické budovy pro ikonickou firmu, vytvořená ikonickým architektem se řadí mezi nejvýznamnější muzea průmyslového designu nábytku a architektury. Nabízí stálé i dočasné architektonické a designové výstavy. 

 

 

 

Budova je to zajímavá jako všechny Gehryho díla. Právě probíhající instalace v muzeu nás moc nezaujaly a po prohlídce muzea jsme pokračovali dál do Campusu.  

Hlavně jsem se chtěla podívat do budovy VITRA Depotu na originální kousky nábytku. Areál je to opravdu rozlehlý a chvíli nám trvalo, než jsme k depotu dorazili. Cestou bylo na co se dívat...

 



Všude bylo plno místa k odpočinku.


V cihelné budově Depotu právě probíhala výstava propojující nábytek VITRA se sci-fi filmy.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vystaveny byly originály, které si zahrály třeba ve filmu Vesmírná odysea a dalších holywoodských trhácích.
 
 
 
 


 

V suterénu je samotný depot, tedy depozitář či sklad, cenných historických kousků. Tři tisíce exponátů ze všech hlavních stylistických epoch v moderním nábytkovém designu je soustředěno v části skandinávské, italské a manželů Eamsových. Zvláštní prostor je určen svítidlům. 

 


 
 

Vystavena je autentická pracovna manželů Eamsových, amerických designerů, kteří svou tvorbou značně ovlivnili současný bytový design.

 

 


Zklamání nastalo ve chvíli, když jsem zjistila, že je všechno uloženo v regálech za sklem. Vidět něco bylo, ale o podrobné prohlídce detailů nemohla být ani řeč. 

 

  

 

I v Depotu byla prodejna knih, bytových doplňků a miniatur nábytku z produkce VITRY. Ty se mně líbily moc, cena vůbec.

 

 

Křesílko pro panenky za 350 Eur.

 

I přesto návštěvu VITRA Campusu doporučuji. Je to kousek Evropy, kam se často nedostaneme a kromě VITRY a Gehryho můžete navštívit třeba i nedalekou stanici Zahy Hadid.  

 




Může se hodit:

VITRA Campus najdete na adrese Charles-Eames-Strasse 1, Weil am Rhein. Za prohlídku stojí i jejich webové stránky.

Vstupné do muzea je 15 Eur, do depotu 12 Eur nebo do obou za 22 Eur. 

 

 

 

A jen tak mimochodem: Kdo má zelené srdce NESMÍ minout VITRA zahradu.