sobota 31. srpna 2024

Srpnové dny

Uf, srpen skončil a vše dopadlo tak, jak jsme si přáli.


 

Magdalenka úspěšně složila poslední státní zkoušku a po těžkých přijímačkách a veliké konkurenci byla přijata k magisterskému studiu. Všem se nám ulevilo. 

Ondra překvapil nasazením na celoprázdninové brigádě i na vyčerpávajícím baskeťáckém soustředění. Radost nám ty děti dělají.

 

 

 

V práci jsme se pustili do další kapitoly ze seriálu Dohody a dohodáři. Vše funguje bezvadně, není nad to, mít spolehlivého dodavatele softwaru.  

Trochu smutný je teď pohled z okna na opuštěné čapí hnízdo. Mládež vyrazila už na přelomu července a srpna, rodiče až po 20. 8. Letos později.


Městské louky se krásně vybarvily.

 

V srpnu jsem si to v kuchyni užila 😊. Spižní regál se plní skleničkami s okurkami, rajčatovými omáčkami, pečenými paprikami, zelím, marmeládami... Mrazák je plný krabiček s dýňovými a cuketovými krémy, plněnými paprikami i sáčky s ovocem. Upekla jsem spoustu koláčů (a skoro do všech propašovala cuketu 😊) a dva dorty. 

 

Autorem designu koláče je Ondra 😉. Mám radost, že se v kuchyni nechá zapojit.

 

V srpnu jsem ze zahrady nosila mečíky, jiřiny, hledíky a okrasnou mrkev.





 
 
Doma vládla letní nálada v podobě eukalyptů, citronů, netřesků a posbíraných přírodnin. Vše v barvách mořské pěny, zlatavého písku, olivového listí i posečeného strniště.
 
 
  
 
  
 






Začátkem měsíce oslavila manželova vitální maminka 85. narozeniny. Gratulantů a milých návštěv bylo plno. K pohoštění jsem babičce upekla dort, dcera šneky a syn tyčinky z listového těsta. Byly to nenáročné recepty, oba je zvládli bez pomoci a babičku to překvapilo i potěšilo.




 
Ani jedna z našich babiček nechtěla k narozeninám dárek, který by se dal zabalit, a tak dostaly obálku s čtyřdenním výletem, na který jsme je s manželem pozvali. 
Výlet se podařil, počasí přálo a než se dostanu k příspěvkům... malá ochutnávka.
 



Letošní dovolenkové cesty byly hodně o vysokých horách, tyrkysových jezerech a krásných městech.


Září už ťuká na dveře. Je to můj oblíbený měsíc, přinášející tolik milých akcí. Září vpustí do mých dnů vřes a všechny ty podzimní krásky, zamilovanou bordó barvu a inspirativní cesty. Slunce snad už taky dostane rozum a zakulatí hroty svých paprsků tak, aby nebodaly, ale příjemně hladily. No, kdo by se netěšil?
 
 Přeji všem krásné babí léto.
 
 

A jen tak mimochodem: Květinová paráda v Tullnu se letos opět podařila. Květinové dobrodružství bylo plné novinek a inspirace. O tom ale příště...


 



středa 28. srpna 2024

Zahrada v srpnu

V srpnu jsem toho na zahradě moc nenafotila, tak to dnes bude jen letem mým zahradním světem. 



Vlastní hledíky ze semínek a jiřiny jsou má letošní velká radost. Je jich tolik, že je rozdávám, kam přijdu.




Jak je to možné, chodím na procházku po zahradě. Podívat se, jestli není potřeba nějakého urgentního zásahu, jestli se vyvíjí vše jak má a co mně dělá radost právě dnes.







Největší podíl práce je teď s úrodou zeleniny a jejím zpracováním. Letos jsem ve výprodeji v Tescu koupila semínka rajčat Shimmer F1 a jsem z nich nadšená. Chuťově asi nejlepší datlová rajčata do salátů a k okamžité spotřebě, jaká jsem měla.

 

 

 

Pěknou úrodu má i osvědčená italská odrůda Pomodoro Costoluto di Parma. Dobrá jsou i masitá oranžová rajčata (taky z Tesca) Orange Wellington F1, ale těch není velká úroda.

 

 

 

 

Na farmářském trhu jsem koupila cibule velkokvětých růžových lilií a jsem na ně moc zvědavá. Ale to bude až za rok. O letošním srpnu zahradu zdobí hlavně hortenzie.






 
Kvetení si letos zopakovala kalina a překvapivě i plnokvětá čemeřice.
 



Zjara mě přepadla sasanková nálada a pár anemonek jsem vysadila. Některé se už chlubí svými křehkými květy.

 


Spolehlivě záplavu květů přináší třapatky v široké paletě barev, tvarů, velikostí.

 




 

V srpnu začala také kvést experimentálně vysazená květová louka. V zahradě se objevily vlčí máky, chrpy a další luční kvítí, které jsem už roky neviděla. Není to špatné, ale ještě nejsem úplně spokojená.





První vřesy jsem domů přinesla už začátkem srpna. Opravdu je letos celá zahradní sezóna minimálně o 14 dnů napřed. Samozřejmě jsem nevydržela a začala s podzimní výsadbou. Fotit budu až budu mít hotovo, zatím je to převážně všechno hlavně jen v mé hlavě. Ale natěšená jsem obrovsky 😊.




A jen tak mimochodem: Už tady dlouho nebyla hra "Hledej číču". Můj věrný zahradní společník hledá stín všude, kde to jde.




pondělí 26. srpna 2024

Dračí hora Pilatus

Náš třetí den v okolí Lucernu se významně lišil od dvou předešlých. Místo courání po městě nebo plavbě po jezeře, jsme se vypravili na nejvyšší horu široko daleko - na Pilatus.  


 


Původ jejího jména pramení z pověsti, podle níž bylo tělo Piláta Pontského vhozeno z vrcholu hory do jezera a jeho duše obchází horu připravena poslat bouři na Lucern. Pravděpodobnější bude ale spíš verze, že název vznikl z latinského slova pileatus čili zahalený. Vrchol hory je totiž velmi často zahalený v mracích, o čemž jsme se taky přesvědčili.



Další legenda zase tvrdí, že hora je sídlem hned několika draků a ještě ve 14. století sem lucernští radní zakazovali lidem vystoupat. Dnes je drak symbolem hory.



Na vrchol se nechala na mezkovi vyvézt i královna Viktorie a ti zdatní mohou na Pilatus vystoupat hned několika cestami i dnes. My ostatní si zvolíme stříbrný nebo zlatý okruh.



Z Lucernu do Alpnachstadu jsme dojeli vlakem a to je ta stříbrná varianta. Pokud bychom se sem plavili na parníku po jezeře, byla by to zlatá varianta. Tady jsme přesedli na největší atrakcí, nejstrmější zubačku na světě se stoupáním až 48 %.








Dráha je dlouhá asi 4,5 km a překonává převýšení 1635 m. Původní parní vozy vystřídaly moderní vagony s elektrickým motorem, ale ozubnice je po celé trati původní z roku 1886. Na vrchol trvá cesta asi půl hodiny s jednou zastávkou v mezistanici, na které mohou turisté vystoupit a zbytek cesty na vrchol Pilatusu vyjít po svých.



Pokud Pilát a draci dopřejí, jsou z vrcholu krásné výhledy na Lucernské jezero, pohoří Jura, okolní hory Rigi, Säntis, Tödi, Titlis a dokonce čtyřtisícovky Bernských Alp. My jsme po vystoupení ze zubačky viděli Swiss Milk 😊.



V blízkosti stanice ozubnicové dráhy jsou dva horské hotely. Zmodernizovaný hotel Pilatus - Kulm z roku 1890 s luxusní restaurací Queen Victoria ve stylu Belle Epoque a hotel Bellevue z 60. let minulého století se samoobslužnou restaurací.





Oba hotely spojuje panoramatická vyhlídková terasa. Zaujaly mě asijské a jihoamerické turistky vymóděné jako na ples, které vyjely zubačkou na vrchol, na terase si blejskly selfíčko na instáč a zase jely dolů. Rozumím vlně nevole, která se proti tomuto způsobu cestování v poslední době zvedá na mnoha turistických místech. 



Kavče žlutozobé, jeden z mála vysokohorských opeřenců.


Samotný vrchol je složen ze čtyř vyhlídkových míst - Esel, Oberhaupt, Chriesiloch a Tomlishorn.





Na Tomlishorn jsme se vypravili jako první. Zpočátku asfaltovaná cesta se klikatila po obvodu hory nebo procházela krátkými tunely. 










Už tam budem?




Procházku nám zpestřovala květinová a rostlinná stezka s popiskami alpinek. 



Dokonce jsme měli štěstí a mohli jsme pozorovat kozorohy, kterých na Pilatusu žije kolem stovky.



Poslední třetina výstupu na 2132 metrů vysoký vrchol byla náročnější a ne pro každého. Prudký kamenitý chodník končil vrcholovou plošinkou s lavičkou. Počasí přálo, slunko svítilo, ale hora měla stále hlavu v oblacích. Pilát se nad námi na pár vteřin smiloval a za všeobecného veselí ukázal vrcholy čtyřtisícovek. 



Stejnou cestou jsme se vrátili k hotelu a na terase jsme odpočívali u kávy, když tu náhle začalo velké nebeské představení. Všichni, kteří si všimli, vyskočili a fotili, dokud bylo co.  



Vystoupali jsme ještě na vrchol Oberhaupt, prošli Dračí stezku, vyfotili panoramata, poslechli si pána jak krásně hraje na alpský roh a jódluje. 



Vrátili jsme se do haly horní stanice dráhy a než nám jela dolů lanovka, stihli jsme si ještě v místní jeskyni interaktivně pohrát s draky.





Na zpáteční cestě jsme se svezli gondolovou lanovkou z Pilatusu do Fräkmüntegg, kde je přestupní stanice na čtyřmístnou kabinovou lanovku. 


No, to si děláte srandu...





Zájemci si tady mohou udělat pauzu a navštívit lanové centrum. My jsme pokračovali lanovkou a po jedné mezistanici jsme vystoupili na konečné v Kriensu. Podle šipek jsme pokračovali k zastávce autobusu, který nás zavezl až k lucernskému vlakovému nádraží.    






A jen tak mimochodem: Pro cestování po Lucernu a širokém okolí jsme použili zvýhodněný Tell-Pass. Je možné vybrat si počet dnů, po které chceme tuto zvýhodněnou kartu použít a pak už zdarma využívat vlaky, autobusy, lodě, zubačky i lanovky. Informace najdete tady

Švýcarsko nabízí mnoho druhů podobných karet - regionálních i celostátních. S výběrem ráda pomohou děvčata na www.svycarsko-vlakem.cz.