Pravidelně každý páteční večer trápím rodinu s otázkou "Co budeme o víkendu vařit?". Málokdy z nich dostanu něco použitelného (9 z 10 odpovědí jsou špagety), a nepopulární činnost stejně zbude na mne. Tentokrát si ale děti vymyslely buchtičky s krémem. A protože jsme je doma dlouho neměli a ani v menze na ně nenarazíte, vytáhla jsem roky osvědčený recept a pekárnu. Buchtičky můžete udělat jako obvykle nebo je i naplnit, jak máte rádi. Co se nesnědlo k obědu, dojedli jsme k odpolední kávě a byly taky moc dobré. Dnes je Den dětí, tak se třeba bude recept někomu hodit, neznám dítě (2 - 20 let), které by je nemělo rádo 😋.
Dukátové buchtičky
150 ml mléka
1 velké vejce
1 velké vejce
100 g rozpuštěného másla
400 g hladké mouky
100 g krupicového cukru
půl ČL soli
1/3 kostky droždí (asi 15 g)
máslo na potření
Přípravu těsta jsem svěřila domácí pekárně a odjela na nákup. Po návratu bylo těsto právě připravené a tak jsem přivolala pomocníky a pustili jsme se do práce.
Na pomoučeném vále jsem těsto rozdělila na dvě části a každý rozválela na dlouhý váleček. Ten jsem cukrářskou kartou nakrájela na skoro stejné kousky velikosti buchtičky. Z těch jsme uváleli kuličky, namočili je v másle a skládali do vymazaného plechu velikosti asi 20x30 cm, dá se použít i koláčová forma.
Plech přikrytý utěrkou jsem nechala ještě 20 minut nakynout. Peklo se na 170˚C asi půl hodiny, prostě dozlatova. Ještě horké upečené buchtičky potírám mlékem.
A jen tak mimochodem: Vanilkový krém u nás často nahradil pudink a klidně i jahodový nebo malinový. Tentokrát jsem z nákupu přivezla instantní vanilkový krém a za mě dobrý. Připravuje se stejně jako pudink, ale je řidší a krásně voní vanilkou. Fajn pomocník, když není času nazbyt.
Jitko, krém je dobrý tip - u nás mají v pekárně hotové buchtičky, takže když k nim koupím instantní krém, tak to bude hodně rychlá večeře :). Já dneska dělala tvarohové nočky s jahodovým rozvarem a s marcarpone (normálně je dělám se šlehačkou, ale mascarpone mi doma zbylo z nějakého nerealizovaného kuchařského nápadu a bylo potřeba zlikvidovat). Docela jsme se nacpali...
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, manžel mně taky ten nápad s kupovanými buchtičkami, ale sám pak uznal, že nikdy nebudou jako ty doma pečené. Ale je to určitě dobrá varianta rychlého oběda. Na jahody a knedlíky aspol se taky těším. Děláš mně chutě :o)
VymazatPěkný nový týden. Jitka
Jituško, máš je jako malované, a i když tahle jídla úplně nevyhledávám, přemlouvat k degustaci by si mě nemusela.
OdpovědětVymazatA ano, často říká, že to je těžší vymyslet než uvařit... Špagety se sýrovou omáčkou byly včera...:o)
Přeji klidný pátek a hezký víkend, Helena
Helenko, u nás jsou taky vyjímečně, ale vítané :o) Já jsem se tentokrát špagetám vyhnula, v sobotu byl špenát.
VymazatPřeji ti krásný nový týden. Jitka
Buchtičky mám ráda,ale naposledy jsem je dělala pro vnoučata a to je už dlouho.
OdpovědětVymazatSladké jsem musela omezit kvůli manželovi.Musí zhubnout.
Jituško,měj hezké dny
Jituško, tak to máš teď komplikované s vymýšlením obědů.
VymazatTak ať se podaří. Měj se hezky. Jitka
Buchtičky se šodó dělám často, chlapi je milují! Krásné víkendové (a nejen víkendové) dny :)
OdpovědětVymazatKatko, u nás taky :o). A kdyby byly plněné masem, tak by byly dokonalé :o)
VymazatMěj se krásně v červnu. Jitka
Instantní krém jsem už vyzkoušela a je to v pohodě. Úplně jsem se naladila a přemýšlím, že bych je mohla zítra udělat.
OdpovědětVymazatMěj se hezky!
Hanka
Hani, tak to jsem ráda, že máš stejné zkušenosti.
VymazatTak ať se ti povedou. Posílám pozdrav. Jitka
U nás ve škole taky jedou)))))
OdpovědětVymazatEva
http://es-ideas.blogspot.com/?m=1
Evi, o tom nepochybuji :o)
VymazatMěj pěkný týden. Jitka
Jitko, buchtičky už jsme neměli ani nepamatuji, díky za připomenutí :) Ty tvé vypadají přímo božsky, kdybys věděla, jakou jsem na ně dostala chuť!
OdpovědětVymazatMěj prima dny, Petra
Petro, děkuji za milá slova i komentář. Krásné Slovinsko! Taky se tam někdy těším.
VymazatPřeji pěkné červnové dny. Jitka
ty jsem teda dlouho neměla...vypadají božsky,Sv.
OdpovědětVymazatJejda, buchtičky s šodó krémem, ty už jsem neměla snad sto let. Jak jsem je uviděla, tak jsem na ně dostala obrovskou chuť. Díky za připomenutí, zdravím 😀😉
OdpovědětVymazat