středa 21. června 2023

U našeho stolu

V poslední době vídám moderní interiéry bez jídelního stolu. Architekt navrhne kuchyňskou linku s barovými židlemi a sedačku nasměrovanou na televizi. Řekla bych, že je to chyba a rodinný stůl je nepostradatelný. 



Ani na barovkách ani na sedačce si rodina nepopovídá v klidu z očí do očí. Samozřejmě je důležité připravené jídlo, ale každého přece potěší, když se ostatní zajímají, jaký kdo měl den, co ho trápí či co se mu dnes povedlo.



U našeho stolu proběhlo nespočet každodenních i svátečních snídaní, obědů  i večeří. Pomohl nám s nejednou oslavou a velkou spoustou domácích úkolů.



Aby nám tady bylo příjemně, snažím se textiliemi a doplňky vytvořit harmonické prostředí. Výsledky jsem pohledala v archivu a seřadila jsem je pro mě v přirozeném sledu. I tady se řídím ročními obdobími. Na jaře se objeví jasné barvy a první cibuloviny. V létě tu vládne středomořská nálada s nezbytnými citrony a korýši. Podzim přináší typickou barevnost a bez vřesů a dýní to prostě nejde. Zima to je hlavně bílá, černá a šedá, se svícny a svíčkami.





Jaro

Žlutá, zelená, růžová - příjemná a tak očekávaná změna v jídelně i jinde. Na ubrusech, prostírání, květinách a někdy i doplňcích. 

Většina ubrusů, běhounů a prostírání je v mé databázi už nějaký čas, ale jsou značky, se kterými jsem dlouhodobě spokojená a v nabídce mají stále něco zajímavého. 


Běhoun z farmářských trhů.


Háčkované dědictví. 


Běhoun z  Bonami.
Běhoun z Tchiba.

Běhoun ušitý ze zbytku záclony.

Běhoun z Tatuum.

Běhoun ušitý z látky Darré.



Velikonoce

Tradice se na severu Jihomoravského kraje nedrží tolik jako na jihu, ale to nevadí. Máme své tradice a ty dodržujeme. Patří k nim sváteční snídaně s mazancem a barevnými vajíčky, oběd s kuřetem a nádivkou a všude plno květin. Nedodržování tradic a rituálů snižuje jejich váhu, ale naopak sbližuje rodinu a působí jako jistota ať je doba jakákoliv. Společné stolování jednoznačně tmelí rodinu.

Na Velikonoce používám často stejné kousky, ale pokaždé se snažím novým nápadem stůl nějak ozvláštnit. Novými talířky, květinami nebo malou drobností.


Běhoun z Tchiba.

Běhoun z farmářských trhů. 


Běhoun z Bonami.




Léto 

Přivane vůni slaného moře, svěžích citrusů a grilovaných specialit. Atmosféru dovolené si připomínám nejčastěji modrými a žlutými doplňky, často koupenými na cestách.

Moc ráda používám jen běhouny, ale určitou slavnostnost dodá nažehlený ubrus. Fajn je i kombinace obou. Dřevěné a slaměné prostírání měním za textilní, většinou jednobarevné. Nic objevného, ale chce to pohrát si s barvami a texturami.


Běhoun od kamarádky z Německa. Firmu Depot najdete i v Rakousku.

Běhoun  z Tchiba. 


Běhoun s citrony je také z Tchiba. 

Běhoun IKEA. 

Prostírání IKEA, ubrus starý.


Podzim

Přináší výrazné barvy a tvary. Zlatavé odstíny žluté, zemité tóny usychajícího listí a temně zelené barvy mechu. K tomu samozřejmě nepostradatelné dýně a vřesy.

Doplňky hrají významnou roli. Jeden běhoun nebo ubrus používám pro různá období, doplňky pak určí výsledek. Žlutý běhoun s narciskami přinese jaro, se sušenými makovicemi a obilnými klasy na nás dýchne žhavé letní slunce a pokud přidám dýně, je podzim na dohled.


Ubrus je ze sekáče, původně z Tchiba.

Hnědé květované běhouny jsou také sekáčové.
Prostírání  Cooksmarkt z Vesny.


Běhoun IKEA.

Běhoun z Krásného domova.

Běhoun z Depotu.


Běhoun z Bonami.




Zima

Ochlazení a zklidnění přírody i našeho života se promítne také do jídelny. Tlumené odstíny bílé, šedé, ledově modré i černé ráda kombinuji s měděnými doplňky. K studeným odstínům textilu přináší tato barva potřebné teplo.

Často také  zdobím stůl háčkovanými běhouny a ubrusy, ke kterým mám velký osobní vztah. Při pohledu na ně si často vzpomenu na babičku a stařenku, od kterých pochází. 


Len od výtvarnice Hany Kroa.



Šedý běhoun z Bonami.

Běhoun z Depotu.


 
Běhoun z Tatuum. 



Běhoun z Goldea. 









Advent

Patří k nejkrásnějším obdobím roku. Usednout do tepla k svátečnímu stolu, zapálit adventní svíčku, dát si k horké čokoládě adventní moučník a probrat vánoční přání, to je dobrá varianta k sychravému počasí, které jsme nechali za oknem. Poslední roky peču evropské adventní speciality a to mě hodně baví. Až dojde inspirace, rádi se vrátíme k těm, které nám chutnaly nejvíc.

Pro adventní stůl je důležitý neutrální základ  a pak už jen počkat na ten nejlepší letošní nápad na věnec nebo svícen. Někdy to trvá.



Běhoun z Bonami.
Běhoun z Erstings Family (Německo, Rakousko).


Běhoun z Krásného domova. 

Běhoun z farmářských trhů. 



Vánoce

Vyvrcholení Adventu i celého roku si žádá něco extra působivého. Textilie i všechno ostatní držím v elegantních kombinacích a snažím moc se neopakovat. Nechybí vánoční hvězdy, jehličí  a řezané květiny. Napečeno a navařeno už je, stačí svátečně prostřít, zasednout ke stolu a čekat až zazvoní zvoneček. 



Běhoun z Bonami. 

Ubrus a běhoun Goldea.

Ubrus z Goldea, běhoun KIK a háčkované vločky. 



Běhoun z farmářských trhů. 

Ubrus z Tchiba. 





A jen tak mimochodem: Při oslavách se občas stane malá nehoda. Tu něco ukápne, vylije nebo zamastí. Pro tyto příležitosti volím ubrusy s teflonovou úpravou. Teflon povrch ochrání, vše se vypere a žehlení je hračka. Ideální pro stolování s dětmi. Kupuji u různých firem podle toho, jaký rozměr a barvu potřebuji.


Srovnáno.





22 komentářů:

  1. Jituš, líbí se mi tvé stolně-ubrusové proměny během celého roku. Můj manžel chtěl velikánský stůl. Já byla proti, ale nakonec jsem ustoupila a teď jsem ráda, že si ho prosadil. Ale tak akční ve změnách prostírání teda nejsem. Máš můj obdiv, protože máš všechnoo móócc krásné.
    Přeji hezké červnové dny. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, náš velký stůl se dá ještě rozložit a už toho za ty roky zvládl hodně. Nedovedu si bydlení bez jídelního stolu představit.
      Ty míváš stůl taky pěkný a odráží se na něm váš život.
      Dodatečně přeji vše nejlepší k narozeninám. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško,máš to vše krásně nazdobené ke každé příležitosti.Jsi v tom jednička.
    Stůl je určitě v každé domácnosti velmi důležitý.U něj se rodina schází a kdo ho nemá asi
    o taková setkání nestojí.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, je to tak. V poslední době se nějak ztrácí rodinné tradice a hodnoty. Myslím, že to není dobře, hlavně kvůli dětem.
      Zdravím tě. Jitka

      Vymazat
  3. Jitko, ty jsi prostě v tomhle úžasná :), moc obdivuji jak to dokážeš zkombinovat. Já používám stále stejné kulaté prostírání a občas stůl doplním nějakou květinou.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, no... ono se to rodí někdy dost těžce než jsem spokojená. Ale pak se k takovému stolu ráda posadím a mám z něj radost. Ono to čančání zase není nejdůležitější, záleží spíš pak na ochotě sejít se, popovídat si, pomoci si.
      Měj pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  4. Jitu, nádherně sestavený příspěvek, musel ti dát hodně práce. Skutečně se kochám - nejen fotkami, ale i tvými slovy. I náš stůl toho zažil opravdu hodně, běžná jídla i oslavy, domácí úkoly, občas se změní na kancelář. Je to srdce rodiny.
    Přeji krásný den a hodně hezkých chvil u vašeho stolu. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to máš pravdu. Při hledání fotek jsem se lehce zapotila a zjistila jsem, že archivaci zážitků nemám právě dokonalou :o). Bylo taky zajímavé srovnat, jak se vyvíjel můj jídelní vkus a schopnost vyfotit jej.
      Mějte krásný víkend a přeji ti hodně spokojených chvil s rodinou. Jitka

      Vymazat
  5. Moc krásný příspěvek. Neumím si představit byt bez jídelního stolu. My jsme už s mužem jen dva, ale u stolu spolu stále snídáme, obědváme, večeříme.
    Díky za krásné fotky a měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já si to taky neumím představit. Děti samozřejmě mají občas tendenci se s jídlem přesunout do sedačky, ale to vidím nerada. Takže když nejsem doma... :o)
      Posílám pozdrav od nás. Jitka

      Vymazat
  6. Jitko krásně stolujete. Mám ráda když je na stole ubrus nebo běhoun a krásné prostírání. Nechápu, že jsou ženy, které jen otřou povrch stolu, nandají talíře a hotovo. Prý coby.....přece pořád nebudou prát. Zrovna tak mít doma okna bez záclon mi přijde tak, jak kdyby žily v nějakém holo bytě. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, moje mamka už bydlí sama a vždy má na stole textilní ubrus a prostírání. Nemá tedy ty vázičky a spol., ale květina by se taky našla. Okna bez záclon nebo něčeho podobného (v jídelně záclony nemám, ale mám tam římské rolety) si taky nedovedu představit. Textil interiér zútulňuje a zabydluje. Bez něj to třeba může být designově čisté, ale studené a bez života. Možná v tom hraje roli i pohodlnost.
      Děkuji za návštěvu i komentář a přeji pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  7. Děkuji za krásnou inspiraci. Máme velký stůl, ale celá rodina se už sejde málokdy, tak jsem si už přestala s prostíráním tak hrát. Po shlédnutí vašich fotografií mám chuť to okamžitě napravit. Srdečně zdraví Eva z Ostravy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, rádo se stalo. Jsem ráda, že můj příspěvek někoho zajímá a má chuť si taky zpříjemnit den a udělat malou radost. Stačí málo.
      Děkuji za návštěvu a komentář. Přeji úspěšné zdobení a krásný víkend. Jitka

      Vymazat
  8. Jitko, máš to moc krásné, všechny varianty se mi líbí, závidím ti pileu, nemohu ji sehnat.
    Máme velký a rozkládací stůl a bez ubrusu si to neumím představit.
    Moc krásný příspěvek na tvém blogu.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, pileu jsem nějakou dostala a nějakou i koupila v květinářství. Celkem dobře se množí. Určitě na ni časem někde narazíš.
      Děkuji za milá slova a přeji ti krásné výletování. Jitka

      Vymazat
  9. To je nádhera. Myslím si to samé. My sice nemáme v panelákovém bytě velkou kuchyň, ale prostě jsem zmenšila obývák a oddělila ho tak, aby se tam vlezl jídelní stůl pro šest lidí. Není nic nešťastnějšího, než si nemít kam sednout. Jíst odděleně je tragédie. A když si tam posedáme klidně i ve třech, tak na sebe vidíme a mluvíme spolu. Nádherný momenty. Děkuji za inspiraci. Nevědla jsem, čím oživit náš stůl. Teď už vím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristino, klobouk dolů. Mít v paneláku stůl pro šest lidí, to už chce nějaký prostor. Ale jak je vidět, když se chce, tak to jde. Taky mám ráda, když se sejdeme u stolu a popovídáme si. Dcera je na koleji, tak nejsme komplet každý den, ale když se to povede, je to fajn. Nerozumím lidem, kteří místo aby spolu mluvili, čučí každý do nějakého displeje a pak u zápisu zjistí, že jejich šestileté dítě neumí pořádně mluvit.
      Moc děkuji za návštěvu a komentář. Přeji krásný zbytek června. Jitka

      Vymazat
  10. Jitko, máte to opravdu úžasné! Velký jídelní stůl je základem rodiny....a Vy to umíte úžasně nazdobit. Také mi to dělá radost a ráda dekoruji, jen se to někdy nesetkává s pochopením mého muže a dětí... :-) Zdraví Jitka z Brna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, ano... jak dám čistý ubrus, hned je rodina ve střehu, aby nenechala stopy :o) Jinak to ani moc nekomentují :o)
      Mějte se hezky. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.