Já vím, že to zní tak nějak divně, ale chce to sebrat trochu odvahy a vyzkoušet. Poslední dny s letním počasím vyzývají k přípravě homemade zmrzliny, tak proč nevyzkoušet něco nového a nezvyklého. Zmrzlina z mladých výhonků smrčků chutná svěže citrusově a jen ostřílení znalci gelata po dlouhém zkoumání odhalí tu tajnou přísadu a nevěřícně kroutí hlavou. Proč neotevřít sezonu mražených dobrot právě touto vitamínovou bombou?
Smrčková zmrzlina
2 smetany ke šlehání 33% - 400 g
60 g mladých smrčkových výhonků
150 g krupicového cukru
špetka soli
V mixeru rozmixuji jehličí s cukrem a solí najemno.
Vložím do hrnce se smetanou a zahřívám. Jakmile začne smetana houstnout, odstavím a nechám asi 15 minut jehličí louhovat.
Přes cedník s plátnem přecedím do druhého hrnce a přivedu k varu. Odstavím a nechám vychladnout. Přikryji fólií a nechám do druhého dne v ledničce.
Vychladlou ochucenou smetanu druhý den už jen vyšlehám a vložím do zmrzlinovače. Pokud jej nemáte, nalijete do nádoby s víčkem, dáte do mrazáku a každou hodinu vidličkou prohrábnete.
Podávám s vysokoprocentní čokoládou.
A jen tak mimochodem: Z výhonků smrků je také moc dobrý sirup pomáhající při nachlazení a kašli. Recept najdete třeba tady.
Tedaaaa)))) ta vypadá tak lákavě.S Lolou máme rády mátovou s hořkou čokoládou. Ale tuhle bychom si taky daly))))
OdpovědětVymazatEvi, mátovou mám taky v plánu :o)
VymazatMěj pěkný nový týden. Jitka
Jitko, to vypadá zajímavě. Škoda, že jsem na recept narazila až dneska - na chalupě máme krásný smrk se spoustou mladých výhonů a stříhala jsem minismrček na skalce. V Praze do parku výhonky stříhat nepůjdu ;-). Tak třeba za rok...
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, ve městě by mě to taky nelákalo. Máme smrček u babi na zahradě a tak jsem ho trochu obrala :o)
VymazatPěkný nový týden přeji. Jitka
Jitu, to je tedy pecka! Určitě bych s nadšením ochutnala. Miluji zmrzlinu, dobrou zmrzlinu... Takhle vypadá skvěle! Letos jsem myslela i na sirup, ale nějak jsem nebyla v tom správném lese :o)
OdpovědětVymazatDěkuji za parádní vstup do léta a přeji klidné pondělí. Helena
Helenko, já mám taky ráda zmrzliny, hlavně ty řemeslné a doma dělané. Taky ještě myslím na sirup, ale to už budu muset do lesa, je potřeba hodně výhonlů a to už tolik nemám.
VymazatTak ať se ti v tom skoro létě daří. Jitka
To je úžasné a věřím,že i chutné.Hlavně se nebát vyzkoušet něco nového
OdpovědětVymazatJituš,měj hezké dny
Jituško, je to pravda a to já se nebojím :o) Ráda zkouším novinky.
VymazatMěj se hezky. Jitka
zrovna včera jsme tvarovali smrčky jako každý rok do "deštníku", byly 2 obrovské kbelíky výhonků... tak příští rok vyzkouším. Přeji prima dny z Jizerek
OdpovědětVymazatOli, tak doufám, že ti bude zmrzlina chutnat. Chuť je specifická, ale mně chutná.
VymazatZdravím z Moravy. Jitka
This looks sooooo delicious!!!
OdpovědětVymazatHave to try it.
All my best
Elisabeth
Elizabeth, thanks give it a try.
VymazatGreetings from Moravia. Jitka
Jituško, ta vypadá skvostně. Já zmrzlinu miluju, tak bych určitě vyzkoušela. Měj pohodový den.
OdpovědětVymazatMarti, také rádi zkoušíme novinky. V Itálii jsme ochutnali zmrzlinu z místního vína. Výborná byla.
VymazatMěj pěkný den. Jitka
Zajímavý nápad a určitě velmi dobrý. O sirupu vím a vždycky když někde na blogu čtu že ho někdo vyráběl, říkám si že budu muset vyzkoušet. Samozřejmě že vždycky zapomenu!
OdpovědětVymazatVendy, i mně utečou sezónní dobroty, prostě vše nestihnu. Ale ony tu budou i příští rok a je pořád co zkoušet. Jitka
VymazatO sirupu ze smrkových výhonků vím, také jsem dávala recept na blog, ale zmrzlina je pro mne novinka. Novinka hodně zajímavá, možná vyzkoušíme, zdravím 😉😊
OdpovědětVymazatEvi, já jsem to taky jen tak kdesi zaslechla, ale nedalo mně to a musela jsem vyzkoušet.
VymazatPřeji pěkné červnové dny. Jitka