Když manžel přinesl ze zahrady košík švestek, vzpomněla jsem si, jak prababička pekla kynutý koláč se švestkami. Její recept jsem nikde nenašla a tak jsem šla cestou osvědčeného těsta a švestky jsem ještě doplnila tvarohovou peřinkou. Koláč z toho vyšel opravdu rodinný, ale dá se samozřejmě udělat i z poloviční dávky.
Kynutý koláč s tvarohem a švestkami
Těsto:
500 g hladké mouky
70 g cukru moučka
1 PL vanilkového cukru
60 g rozpuštěného másla
125 ml mléka
2 vejce
30 g čerstvého droždí nebo 12 g sušeného
špetka soli
citronová kůra z jednoho citronu nebo 1 ČL citronového aroma
Na potření:
1 žloutek a trošku mléka
švestky
rozinky
Tvarohová náplň:
250 g tvarohu - lepší je kostka, ale může být i vanička
2 PL vanilkového cukru
20 g změklého másla
2 PL zakysané smetany
půl sáčku vanilkového pudinku
1 bílek
Posypka:
75 g změklého másla
50 g moučkového cukru
75 g polohrubé mouky
1 ČL skořice
Těsto připravila domácí pekárna, kdo nemá, zadělá těsto klasicky. V mezičase si připravím tvarohovou náplň a posypku.
Na náplň prošlehám vše kromě bílku. Z toho ušlehám sníh a přidám k tvarohovému základu. Pokud je tvaroh hustý a špatně by se roztíral, lze přidat trochu mléka. Na drobenku vše rukou promačkám - klasika.
Na pečícím papíru vyválím hotové těsto do tloušťky asi 0,5 cm i tenčí, ještě nakyne. Vytvořím silnější okraje, kam nepřijde náplň. Plochu propíchám vidličkou. Nanesu tvarohovou náplň a na ni pokladu vypeckované švestky řezem nahoru. Volná místa ještě vylepším rozinkami. Okraje potřu rozšlehaným žloutkem s trochou mléka a posypu posypkou.
Peču na 170˚C necelou půlhodinku - do zrůžovění. Před podáváním pocukruji.
A jen tak mimochodem: Pokud nemám čas na kynuté těsto, oblíbila jsem si tento rychlý recept.
Ořechový koláč se švestkami
2 vejce
100 g třtinového cukru
125 ml oleje
150 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
1 ČL koření do koláčů Sonnentor (skořice, hřebíček, muškátový oříšek)
špetka soli
100 g mletých ořechů
5 PL povidel
1 PL rumu
10 ks velkých švestek
V míse prošlehám vejce s cukrem do světlé, husté pěny. Postupně přišlehám olej a ořechy. Ostatní suché přísady stačí už jen přidat a promíchat vařečkou.
Těsto naliji do vymazané a vysypané formy o průměru asi 25 cm. Rozmíchám povidla a rum (pokud jsou povidla hustá, nahřeji v kastrůlku na sporáku) a rozetřu na těsto. Jako poslední přijdou švestky řezem nahoru. Peču asi 45 minut na 170˚C. Vychladlé pocukruji.
Jitko, tyhle koláče neznám, ale jsou to zajímavé kombinace. Já dneska shodou okolností pekla taky švestkový koláč a protože jsem ještě současně dělala švestková povidla a zavařeninu z aronií, tak jsem sáhla po nejjednodušším receptu - jogurtovém těstě s drobenkou. U nás se oblíbené a suroviny na něj mám (vzhledem k tomu, že z 90 % případů snídám jogurt) doma, resp. na chalupě vždycky.
OdpovědětVymazatHezký den
Teda Jitu, ten kynutý tedy je! Tenoučké těsto a hodně náplně - jak u nás říkají pánové - přeplněný :o)
OdpovědětVymazatMňam! No, určitě u nás nějaký švestkový bude...
Přeji hezkou neděli, Helena
Radost pohledět.Švestek je teď hodně a manžel má koláč s něma rád a tak peču dost často.
OdpovědětVymazatJituš,měj hezkou neděli
Co je se švestkami, je vždycky dobrota. Ten druhý neznám, takže zkusím.
OdpovědětVymazatMěj pěknou neděli !
Hanka
Luxusní mňamky. Máš je i foto vždy dokonalé. Hezkou neděli:-))
OdpovědětVymazaturčitě nezbyl ani drobek,Sv.
OdpovědětVymazatI když jsem přihlášenå, stále jsem za anonyma. V poslední době mě komentáře dost zlobí.
OdpovědětVymazatTakže... děkuji všem za milé komentáře a těším se na další. Jitka - A jen tak mimochodem.