pátek 9. září 2022

Kynutá tornáda

Že ráda zkouším nové věci je už o mě známo. Není divu, že jsem musela vyzkoušet kynuté pečivo zatočeného tvaru, které jsem viděla na Youtube. Video bylo zahraniční a tak jsem pečivu dala pracovní název Kynuté větrníky. Když ale k hotovým kouskům přišli moji hoši, shodli se na tom, že je to jasné tornádo. A už to tak zůstalo. 



Kynutá tornáda 


100 ml vlažného mléka
100 ml vlažné vody 
1 bílek
80 ml oleje
500 g hladké mouky
20 g droždí
špetka soli
2 PL krupicového cukru
 
Těsto připravila pekárna. Hotové těsto jsem přesunula na pomoučený vál a rozdělila na 9 kusů. Z každého kousku jsem udělala bochánek a ten jsem vyválela do kruhu o průměru asi 20 cm. Placku jsem rozkrojila na osm trojúhelníků. 
 

 

Ty jsem naskládala na sebe...

 

 

...a špejlí středem protlačila směrem dolů.

 

 

Takto připravený trojúhelník jsem stočila do vrtulky, pak postavila špičkou nahoru jako raketu a v dlani jej smotala do tvaru víru. Střed jsem vmáčkla dovnitř a udělala jsem díru na náplň.


Kvalita nic moc, ale jednou rukou jsem to líp nezvládla.

 

Přenesla jsem na plech s pečícím papírem a znovu jsem promáčkla střed. Na plech jsem dala všech 9 kousků, přikryla utěrkou a nechala ještě 10 minut kynout.

 


 

Před plněním jsem znovu zvětšila středový otvor a plnila džemem. Sáčkem to šlo moc dobře, ale jde to i lžičkou. Džemem jsem nešetřila. Některé tornáda jsem už ve fázi skládání trojúhelníků na sebe promazala také džemem a přišlo mně to lepší, pečivo bylo chutnější.

 


 

Potřela jsem zbylým žloutkem rozšlehaným s lžící mléka a pekla na 180˚C asi 25 minut. Hotové jsem pocukrovala.

 





A jen tak mimochodem: Výsledné pečivo bylo dobré čerstvé, ale nevydrží víc než do druhého dne. Příště bych udělala těsto víc sladší, dvě lžíce cukru jsou málo. Pokud budete zkoušet, doporučuji i promazání vrstev džemem nebo třeba Nutellou, pak jsou šťavňatější. Motání vypadá složitě, ale není to až tak složité. Každý další kousek už vypadal líp.


12 komentářů:

  1. Také ráda zkouším nové věci a většinou je nacházím také na Youtube.Tornáda jsou zajímavě tvořena.I to hraní s těstem mě vždy baví.Vypadá to velmi lákavě.
    Jituško,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  2. Jituško, tohle čarování s kynutým těstem se mi moc líbí. Určitě vyzkouším!
    Měj hezkou sobotu! Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, vyzkoušej a pak dej vědět.
      Pěkný víkend přeju. Jitka

      Vymazat
  3. Proto moc kynuté těsto nemusím péct, kvůli tomu, že většinou druhý den už není nic moc. Jedinou výjimkou je mazanec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nesmíš šetřit na másle. Pokud se dá dostatek tuku, je pečivo krásně vláčné. My tedy máme snědeno druhý nebo třetí den, tak nevím jak dlouho takto vydrží, ale s máslem vydrží déle než s olejem. Tohoto bylo 9 kousků a na druhý den zbyly dva. Tak jsem to neřešila.

      Vymazat
  4. Jitko, název zní zajímavě, moc hezky to vypadá. Vrstvy by možná šlo i potřít rozpuštěným máslem a posypat skořicovým cukrem nebo mletými ořechy smíchanými s cukrem. Jen se bojím, že stáčení by bylo nad mé IQ :D. A taky pečivo z půl kila mouky je pro nás dva moc.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já myslím, že se podceňuješ. Stáčení je razdva hotové a každý příští kousek už je pohlednější. Promazat a prosypat by určitě šlo a doporučuji.
      Měj pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  5. Já nic nezkouším, protože to neumím)))) a zamotala bych si ruce. Ale vypadá to báječně a určitě to tak i chutná. Měj se hezky Jituš a přeji poklidný pracovní rozjezd. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, jestli ty se nepodceňuješ? Ono to složitě jen vypadá.
      Měj pěkný týden. Jitka

      Vymazat
  6. Jituško, vypadá to luxusně. Měj pohodový nový týden.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.